MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK KESİNTİSİ YÖNETİM KRİZİNİ AYDINLATIYOR



 
7 Ocak 2008 Bursa elektrik kesintisi, Türkiye Elektrik İletim AŞ`nin (TEİAŞ) sanayi trafo merkezindeki kesicinin arızalanması sonucu meydana gelen tripten dolayı Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali’nin devre dışı kalmasından kaynaklanmıştır.Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu tarafından bugün (8 Ocak 2008) konuya ilişkin yapılan basın açıklamasının tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

Ocak 2008 Bursa elektrik kesintisi, Türkiye Elektrik İletim AŞ`nin (TEİAŞ) sanayi trafo merkezindeki kesicinin arızalanması sonucu meydana gelen tripten dolayı Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali‘nin devre dışı kalmasından kaynaklanmıştır. Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali‘nin bir ünitesi zaten bakımda olduğundan dolayı uzun bir süre çalıştırılamamaktaydı. Bir ünitesi de doğalgaz sıkıntısından dolayı bir süre önce devreden çıkarılmıştı. Dolayısıyla kalan bir ünitede, trafo merkezindeki kesicinin arızalanmasıyla devre dışı kalmıştır. 1400 MW‘lık Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali 300 MW‘ler mertebesine düşmüştür. Bu açığın kapatılması için kentimizde ve Güney Marmara‘nın bir bölümünde dönüşümlü olarak elektrik kesintileri yaşanmıştır.

ARZ GÜVENİRLİĞİ TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Ülkemizde enerjide arz güvenliği sorunu her geçen gün açığa çıkmaktadır. Odamızın uzun yıllardır yapmış olduğu çalışmalarda, raporlarda, sempozyumlarda ifade ettiği gibi enerjideki yanlış politikaların sonuçları karşımıza gelmektedir. 1 Temmuz 2006 tarihinde yaşanan yine kentimizden başlayan 6 saatlik elektrik kesintisi bunun ilk işaretiydi. Dün ise bu işaretlerin ikincisi geldi. Üçüncüsünün gelmeyeceğini bu şartlar altında kimse garanti edemez.

Dün yaşanan elektrik kesintisi 154 kV‘luk bara tarafında değil de 380 kV‘luk bara kısmını da etkileseydi, 1 Temmuz‘da yaşanan olayın benzeri dün de yaşanabilirdi.

Zaten pamuk ipliğine bağlı enerji arz güvenliği sistemden çekilen 500 ile 1000 MW‘lık açık ile devam ederken sistemden yaklaşık 700 MW‘ın devreden çıkması ile krizin 2009‘da değil daha yakın olduğu ortaya çıktı.

Ülkemiz, kurulu gücünün (40540 MW) yaklaşık 27.000-27.500 MW‘ını kullanmaktadır. İhtiyacımız da yaklaşık 27.000 MW‘lar civarında olunca enerjide arz güvenirliği sorunu kendini açık olarak sıklıkla ortaya çıkarmaktadır. Gerekli yatırımları ve atıl durumda olan santrallere bakım yapmayarak yedek rezervini sağlayamayan kamu idaresi bir an önce soruna çözüm bulmalıdır.

Kentimizde yaşanan elektrik kesintisi teknik bir sorunla açığa çıkmıştır. Sorununun asıl nedeni ise enerjide arz güvenliğinin sağlanamamasından kaynaklanmaktadır.

DIŞA BAĞIMLILIK FATURASI

Özelleştirme sürecinin başlamasıyla birlikte 1980‘lerin son yıllarından itibaren dışa bağımlı bir kaynak olan doğalgazın ağırlığının giderek arttığı görülmektedir. Türkiye‘de plansızlık, enerji açığı oluşacağı söylemleri ve sermayeye alan açma yarışı içinde yap-işlet-devret ve yap-işlet projeleri ile doğalgaza dayalı kolay, çabuk ve yapım maliyeti daha düşük olan santraller özendirilmiş, %90‘dan fazlası doğalgaz ile çalışan otoprodüktör santralleri de deyim yerindeyse pıtrak gibi çoğalmıştır.

Doğalgazın elektrik üretimindeki payı 1985‘de %0,2 düzeyinde bulunurken, 1990 yılında %17,7‘e, 1995‘de %19,2‘ye, 2000 yılında %37‘e yükselmiştir. 2005 yılında ise doğalgazda elektrik üretimi, %43,8 oranı ile toplam elektrik üretiminin yarısına yaklaşmıştır. Bugün ise Başbakan Erdoğan‘ın ifade ettiği üzere ürettiğimiz elektriğin yüzde 52‘si doğalgaz çevrim santrallerinden elde ettiğimiz elektrikten sağlanmaktadır. Bu oran elektrik enerjisinde dışa bağımlı olduğumuzun açık delili olup enerji politikalarının yanlışlığının örtük itirafı olarak anlaşılmalıdır. Çünkü bir ülke eğer elektrik enerjisinin %52 oranındaki kısmını dışa bağımlı kaynaklardan sağlıyorsa bu uluslararası siyasal gelişmelerinde de karşılıklı etkiyeceği sonucunu doğurur.

Nitekim Rusya‘nın son dönemde Asya‘da yaptığı anlaşmalar dikkate alındığında, Nabucco Projesi gibi doğalgazdaki ülke çeşitlendirme stratejisinin çıkmaza girdiği bilinmektedir. İran‘ın durumunda ABD‘yle ilişkiler nedeniyle var olan belirsizlik göz önünde bulundurulduğunda Türkiye‘nin Azerbaycan dışında elinde alternatif kalmadığı da görülmektedir. Bu ise Rusya‘nın doğalgaz satışında belirleyici olması ve zamların kaçınılmazlığını artırmaktadır. Ki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün ABD gezisinin ardından İran‘ın ülkemize verdiği doğalgazı kesmesi siyasi gelişmelerin enerji alanında belirsizlikleri arttıracağını göstermektedir.

Enerjide dışa bağımlılık haliyle siyasette de dışa bağımlılığı doğuracaktır.

ENERJİ POLİTİKALARININ İFLASIN SONUÇLARI

Bir kamu hizmeti olan elektrik alanı, yaşadığımız elektrik kesintisi olayında da görüldüğü gibi, termik santralleri, doğalgaz santralleri, trafolar, dağıtım ve iletim şebekeleri ile birlikte bir bütündür. Bu bütünün parçalanmış olmasının da ülkemize yarar değil, zarar getireceği açıktır. Daha fazla sistemde tahribat yaratmadan hemen, şimdi, acil olarak kamusal çözümler üretilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle acilen yapılması gerekenler:

* Arz güvenirliği sağlanmalıdır.

* Bir an önce 4646 ve 4628 gibi yasalar kaldırılarak kamu idaresinin yatırım yapmasının önü açılmalı ve dışa bağımlılık azaltılmalıdır.

* Doğalgaz depolama alanları acilen devreye sokulmalıdır.

* Enterkonnekte şebeke yenilenmeli, alternatif ring hattlar yapılmalı, iletim hatları gözden geçirilmelidir. Gerekli bakımlar için ödenek ayrılmalıdır.

* Milli Yük tevzi merkezi yük alma ve atma koordinasyonunu iyi sağlamalı tüm konuşmalar kayıt altına alınmalı bazı yaptırımlar sözleşmelere konmalıdır.

* Enerji sisteminde otoprodüktör ve otoprodüktör grupları, güneş, rüzgar santralleri, hidrolik santraller, termik santraller, komple bir bütünün parçası olarak çözülmeye çalışılmalıdır.

* Özelleştirmeler yeniden gözden geçirilmelidir. Elektrik üretim ve dağıtım  şirketlerinin özelleştirilmeleri yapılırken ileride ne gibi sorunlar yaratacağı düşünülmeli adımlar şimdiden doğru atılmalı yeni projeler buna göre hazırlanmalıdır. Dağıtım ve üretim şirketlerinin özeleştirilmesinden derhal vazgeçilmelidir.

7 Ocak 2008 Bursa elektrik kesintisinin açığa çıkardığı gibi Elektrik Üretimi ve Dağıtımı birlikte, kamu eliyle ve yerli kaynaklarla yapılmalıdır. Odamız enerjinin kendisinin değil enerji yönetiminin sorun olduğunu yıllardır belirtmektedir. Bu nedenle Enerji Politikaları ve Yönetimi kamu tarafından, uzmanlar, meslek odaları ve yurttaşların katılımıyla planlanmalı ve uygulanmalıdır. Bugünümüzü doğru planlayıp yönetemeyenlerin yarınlarımızı planlayıp yönetmeye hiç hakları yoktur

Enerjine Sahip Çık, Geleceğini Karartma

08 Ocak 2008

Erdal AKTUĞ

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

 


Çok Okunanlar


TEDAŞ BÖLGE MÜDÜRÜ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETTİ

EMO 49.OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ YAPILDI

ELECO 2024 HAZIRLIKLARI BAŞLADI

ELECTRICITY EURASIA ELEKTRİK VE ELEKTRİK EKİPMANLARI FUARI İLE ICCI – ULUSLARARASI ENERJİ, ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI’NA KATILDIK

ANNELER GÜNÜNDE ÜYELERİMİZ İLE BİRLİKTE KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİK

ÇANAKKALE` DE İŞTE PRATİĞİN GÜCÜ KONULU ÇALIŞTAYA KATILDIK

ŞUBE BAŞKANIMIZ BURAK ÖZGEN BURSA`DA BUGÜN` E KONUŞTU

BURSA ANADOLU LİSESİ MESLEK TANITIM GÜNLERİNE KATILDIK

YANGIN ALGILAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI KONULU TEKNİK SEMİNER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NİLÜFER BORSA İSTANBUL FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE ODAMIZ VE MESLEĞİMİZ TANITILDI

Okunma Sayısı: 1699


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.