MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 SAMSUN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AMASYA   ÇORUM   ORDU   SAMSUN   SİNOP 
 

 
SMM YÖNETMELİĞİ
 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
TOPRAKLAMA TEST ÇALIŞMALARI BAŞVURU FORMU
 
13. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
12. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
RÜGES'09 BİLDİRİLER KİTABI
 
MART 2009 ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ EKİ
 
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU '08 BİLDİRİLER KİTABI
 
ORTA KARADENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
 
MOBİL KAPAK
 
ÇALIŞMA RAPORU
 

EMO Samsun Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 15.3

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ YAŞAMDIR, BOŞA HARCAMA


BASIN AÇIKLAMASI

ENERJİ YAŞAMDIR, BOŞA HARCAMA

ELEKTRİK ENERJİSİ VE ENERJİ TASARRUFU

Elektrik enerjisi ülkelerin gelişmesi için vazgeçilmez unsurdur kuşkusuz. İkincil enerji kaynağı olması, yani üretilmesi için kömür, doğalgaz gibi fosil yakıt ve su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi diğer kaynaklardan dönüştürülmesi, depo edilememesi nedeni ile üretildiği anda tüketilme zorunluluğu ya da tüketileceği kadar üretilmesi gereği elektrik enerjisi üretim yöntemini önemli ve o kadar da planlamayı zorunlu kılmaktadır.

•        ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDÜYORUZ: Ülkemizde elektrik enerjisi kullanımı ve tüketimi krize karşın artmaktadır. Gereksinim duyulan birincil fosil kaynakların fazla ve ithal ediliyor olması açısından ülkemizin dışa bağımlılığı da hızla artmaktadır. Artıştaki bu oran gelişmişlikte bir aşama olarak algılansa da, ekonomik değer üretimindeki enerji tüketim yoğunluğu sanayileşmiş ülkelerin tümünden yüksek bulunmaktadır. Daha önemlisi enerji yoğunluğu bütün gelişmiş ülkelerde düşerken Türkiye‘de artmaktadır.

Enerji Yoğunluğu kavramı gelişmişlik tanımlamasında en sağlıklı ve doğru parametre olup, birim enerjiden üretilen birim ekonomik değer arasındaki ilişkidir. Gelişmişlik, az enerji kullanarak çok ekonomik değer yaratabilmekle ölçümlenebilir.

•        ÇEVRE KİRLENİYOR: Enerji kullanımındaki yoğun artış, çevre sorunlarını da beraberinde getirmiş, enerji kaynaklarının aşırı ve bilinçsiz kullanımı sera etkisi ve ozon tabakasının delinmesi, buzullardaki erime, aşırı kuraklık, çöl alanlarının genişlemesi, vb. insan yaşamını olumsuz etkileyecek temel sorunlar olarak açığa çıkmıştır.

 

•        DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKENİYOR: Enerji verimliliği programları ve projeleri çevre kirliliğindeki çözümlerin en basiti ve ucuzu olarak karşımıza çıkmakla birlikte, tükenebilirlikleri kesinleşmiş ve insanlık tarihi göz önüne alındığında sonu oldukça yakın birincil fosil enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve ekonomik ömürlerinin uzatılması, zamana yayılması anlamında oldukça önemli bir görevi üstlenmektedir.

Enerji tasarrufu; enerjinin akıllıca kullanışı ile kayıpların en aza indirilmesi, aynı enerji ile daha çok iş yapılması veya aynı iş için daha az enerji kullanılması anlamını taşımaktadır. Enerji tasarrufu iki ampulden birini söndürerek yapılan kısıntı ya da programlı olarak yapılan kesinti değil, gereksinimler ve konfor şartları içersinde, fazladan ve gereksiz tüketilen enerjinin tasarruf edilmesi anlamını taşımaktadır. Enerji tasarrufu, enerji kaynaklarının daha rasyonel kullanılmasına, enerji üretim yatırımlarının ve enerji maliyetinin azaltılmasına olanak vererek, çevre sorunlarının azaltılması açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Günümüzde enerji ekonomik değer anlamında para demektir. Enerjinin verimli kullanılması ile özellikle konutlarda aile bütçesinde tasarruf olanakları yaratılabilmektedir.

Yalnızca bilinçlendirme, yönlendirme çalışmaları ile %15‘e varan enerji tasarrufu sağlanabilir! Bilimsel çalışmaların öngörüsü ışığında ülkemizde % 30‘lara varan enerji tasarrufu potansiyelinin yaklaşık % 10~15‘lik bir bölümü hiç bir harcama gerektirmeyen, yalnızca bilinçlendirme, yönlendirme çalışmaları ile kazanılabilecek bir oran/büyüklük olarak önümüzde durmaktadır.

AB Enerji Verimliliği Etiketi; bir aletin yıllık enerji tüketimi bazında yedi gruptan oluşmaktadır. A harfi en düşük enerji tüketim sınıfını göstermektedir. A sınıfı bir elektrikli alet almanız durumunda ortalama enerji tüketiminden % 45 daha az enerji tüketecektir. G harfi sınıfına ait bir alet de ortalama enerji tüketiminden en az %25 daha fazla enerji tüketecektir. Böylece A, B ve C harfli sınıfa ait elektrikli aletlerin tüketimi ortalama tüketimden daha düşük olacaktır.

Elektrikli ev aletlerinde enerji etiketlemesi ile;

•Tüketiciye alacağı ürünün yılda ne kadar enerji tüketeceği bilgisinin satınalma sırasında sağlanması,

•İmalatçıların ürettikleri cihazların enerji tüketimlerini azaltmak için önlem almaya teşvik edilmesi, dolayısıyla enerjinin akılcı ve verimli kullanılmasının sağlanması amaçlanmıştır.

Enerji tüketiminin yüksek oranda konutlarda gerçekleştirilmesi ve toplumun temel taşı olması nedeni ile çevre eğitimi açısından üzerinde durulması gereken gurup mutlaka aile olmalıdır.

Enerji Tasarrufu bir yaşam biçimi haline dönüştürülmelidir.

Enerji tasarrufu yılda bir kez kutlanacak hafta olmaktan çıkartılmalı ve bir yaşam biçimi haline dönüştürülmelidir. Bunun için devlet olarak enerji tasarrufu politikaları üretmeli ve üretilen projeler desteklenmelidir.

Sonuç olarak; Unutulmamalıdır ki

EN UCUZ ENERJİ TASARRUF EDİLEN ENERJİDİR.

EMO Samsun Şubesi
12 Ocak 2008



ELEKTRİK FATURALARI NEDEN, NASIL ZAMLANDI?

12.02.2015
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 10328


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.