MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÜNİVERSİTELERİN YENİ KEŞFİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ (REFERANS)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Türkiye'de biyomedikal cihaz ve sistem sayısının 20 yılda 7'ye katlanmasıyla sektör 4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde açılan lisansüstü biyomedikal mühendisliği programına 43 kişi başvurdu.
 

Sağlık alanında teşhis ve tedavide kullanılan cihazlar ile sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme ve bakım-onarımını yapan biyomedikal mühendislerine ihtiyaç giderek artıyor. Artan taleple birlikte üniversiteler de bu alanda eğitim üzerinde yoğunlaştı.

Son olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nde (ODTÜ) açılan lisansüstü biyomedikal mühendisliği programına 43 kişi başvurdu. Program Başkanı Prof. Dr. Nesrin Hasırcı, Türkiye‘de sağlıkla ilgili hemen hemen tüm sistem ve cihazların ithal edildiğini ve büyük bir parasal kaynağın yurt dışına aktarıldığını söylerken, gerek bu alanda yurt dışına bağımlılığın azalması gerekse sağlık hizmetlerinin kalite ve etkinliğinin artırılması için iyi yetişmiş biyomedikal mühendislerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu düşünceden hareketle 2007-2008 öğretim yılında biyomedikal mühendisliği programına ilk öğrencileri aldıklarını söyeleyen Hasırcı, biyomedikal mühendislik konularının Avrupa Birliği (AB), TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı‘nın da (DPT) öncelikli alanlarından olduğuna dikkat çekti.

Sanayiyle yakın temas amaçlanıyor

Biyomedikal mühendislerini bünyesinde toplayan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası‘nın (EMO) verilerine göre; Türkiye‘de biyomedikal cihaz ve sistem sayısı son 20 yılda 7‘ye katlanırken, şu an hastanelerde kullanılan farklı tür tıbbi cihaz ve sistem sayısı yaklaşık 20 bine ulaştı. Sektör büyüklüğü Türkiye‘de 4 milyar dolarla ifade edilirken, dünyada bu rakam 300 milyar dolar.

Referans‘ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Hasırcı, örneğin ABD‘de yıllık 1 trilyon doların üzerindeki sağlık harcamalarının medikal malzeme kısmının 40 milyar dolar civarında olduğunu kaydederken, "Sadece ABD‘de yaklaşık 10 milyon insan en az bir protez taşıyor" dedi. Hasırcı, diğer yandan jenerik ilaç endüstrisinin bir grubu olan biyofarmasötikler ve terapatik proteinlerin global satışının 2010 yılında 60 milyar dolar olmasının beklendiğini söyledi.

Başkent Üniversitesi ilk lisansı açtı

Hasırcı, "Gelişmiş cihaz ve sistemlerin ülkemizde üretilebilmesi, yeni biyofarmasötik ve tanı ürün çeşitlerinin geliştirilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesinin ve etkinliğinin artırılması ve yurt dışı bağımlılığın azaltılması açısından Türkiye‘de iyi yetişmiş biyomedikal mühendislerine gereksinim var" dedi. Hasırcı, "Teknopark aracılığıyla ya da doğrudan yerel ve uluslararası sanayi ile yakın temas kurmak, ülke ihtiyacına cevap verecek araştırmaları yürütmek ve endüstriye danışmanlık hizmetlerini sağlamak bölümümüzün amaçları arasında" diye konuştu. Hasırcı, programa fen, mühendislik ve tıp fakültelerinden lisans diploması almış öğrencilerin başvurabildiğini ifade etti. Hasırcı, eğitimlerin biyoelektrik, biyomalzeme, biyomekanik ve biyomoleküler olmak üzere 4 yan dalda yapılacağını kaydederken, şu an bölümde 3‘ü doktora olmak üzere 14 öğrencinin eğitime başladığını sözlerine ekledi. Türkiye‘de ilk kez biyomedikal mühendisliği lisans programını açan Başkent Üniversitesi olurken, Boğaziçi ile Yeditepe Üniversiteleri‘nde de bu alanda eğitimler veriliyor.

Biyomedikal mühendisliği ve cihaz teknolojisi mezunlarının iş alanları
* Kalp pili, yapay organ, diyaliz makinesi gibi tıbbi cihazlar.
* Hastanın durumunu ameliyat ve yoğun bakım sırasında izleyecek elektronik ve bilgisayar sistemler.
* Ultrason, manyetik rezonans, röntgen anjiyo gibi tıbbi görüntüleme sistemleri.
* Dolaşım, sindirim, solunum, sinir gibi fizyolojik sistemlerin sayısal olarak incelenmesi için matematik ve bilgisayar modelleri.
* Çeşitli tedavilerde kullanılacak yeni biyomalzemeler ve malzemelerinin kullanılabilirliğinin test edilmesi.
* Mühendislik dalları ile ilgili tekniklerin tıbba uygulanması.
* Hastanelerdeki tıbbi cihazlarla ilgili teknik servis ve danışmanlık.
* Akademik alanda araştırmalar.
Türkiye‘de biyomedikal cihaz ve sistem sayısının 20 yılda 7‘ye katlanmasıyla sektör 4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘...

(Referans, Tutku Ayvaz, 04.02.2008)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 48. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 2414


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.