MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AKKUYU HAZIR SİNOP İÇİN ÇALIŞILIYOR, İHALE 21 SUBAT'TA (KAYNAK ELEKTRİK)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), nükleer santral için gerekli temel taslak ölçütleri 9 başlıkta belirleyerek açıkladı. Nükleer güvenlik, lisanslama, reaktör tipi, santral ömrü, teknolojik sınanmışlık, yakıt teknolojisi, yerli katkı, işletme deneyimi ve elektrik çıkış gücü başlıklarında hazırlanan taslak ölçütler, 21 Aralık tarihinde son halini alarak açıklanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral kurulması için ilana ise 21 Subat'ta çıkılacağını açıkladı.
 

TAEK‘in düzenlediği ve sivil toplam kuruluşları ile akedemisyenlerin de katıladığı nükleer santral ölçütlerinin değerlendirilmesi toplantısının sonunda soruları yanıtlayan Güler, Mersin Akkuyu‘nun nükleer santral için hazır olduğunu belirterek, Sinop için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Ölçütlerin yayınlanmasının ardından yönetmelik çıkarılacağını ifade eden Güler, yasada 3 ay içinde yarışma için ilana çıkma koşulu bulunması nedeniyle Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi‘nin (TETAŞ) 21 Subat‘ta ilana çıkacağını söyledi.
İhtiyacın yüzde 6‘sı karşılanır Nükleer enerji ile enerji politikasının kömür, su, doğalgaz ve yenilenebilirden oluşan mevcut dört sütununa gelişmiş ülkelerde olduğu gibi beşinci sütunun ekleneceğini anlatan Güler, nükleer santralın Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 56‘sını karşılayacağını kaydetti.
Nükleer santralı özel sektörün yapmasını istediklerini kaydeden Güler, bu olmazsa kamu-özel sektör ortaklığını, bu da gerçekleşmezse son seçenek olarak kamunun nükleer santral kuracağını belirtti. Güler, nükleerdeki alım garantisi ile yapişlet-devret (YİD) ve yap-işlet (Yİ) santrallarındaki garantinin farklı olduğunun belirterek, YİD ve Yİ‘lerde belirli fiyat üzerinden başta garanti verildiğini, nükleer için tekliflerin yarışacağını ve en uygununun seçileceğini ifade etti. Toplantıya hem Greenpeace hem de Elektrik Mühendisleri Odası‘nın davet edildiğini belirten Güler, her türlü katkı, eleştirilere açık olduklarını vurguladı.
Dördüncü nesile vize yok TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu ise nükleer santral için terör riskine karşı Genelkurmay Başkanlığından görüş alındığını, bu konuda bir sorun olmadığını söylerek, ikincil mevzuatta hem deprem hem terör riski ölçütlerine yer verileceğini kaydetti.
Çakıroğlu, santralın kurulması için 5 yıl hedefini koyduklarını belirterek, bu sürede inşaatın bitmesi durumunda 2013-2014‘lerde nükleer elektriğin şebekeye verilebileceğini söyledi. Çakıroğlu, santral kurulduktan iki yıl sonra ilk atığın çıktığına dikkat çekerek, bir reaktörün atığının 100 yıl santral alanında depolanabileceğin! vurguladı. Çakıroğlu, 20232025 yıllarında atığın yeniden değerlendirme tekniklerinin ticari hale geleceğini belirtti. Çakıroğlu, 2020‘lerden sonra ticarileşecek dördüncü nesil ile Çernobil öncesi uygulanan teknolojilerin ise kabul görmeyeceğini ifade etti.
Yerli katkı tartışması Toplantıda taslak ölçütler arasında yer alan yerli katkının yüzde 60 olması yönündeki madde bazı akedemisyenlerce eleştirildi. Yüzde 60‘lık yerli katkı payına ilk reaktörlerde ulaşılmasını beklemediklerini kaydeden Çakıroğlu, birçok ülkenin yüzde 80 yerli katkı ile santral kurduğunu, Türkiye‘de de 4-5 üniteden sonra yerli katkının yüzde 60 olmasını hedeflediklerini belirtti. Çakıroğlu, 1000 MW‘lik bir nükleer santral için 5 ile 7-8 milyar dolar arasında değişen rakamlarda yatırım gerektiğini ifade etti.
Öte yandan gazetecilerin elektrikteki arz açığına yönelik soruları üzerine Güler, yeni bir yasal düzenleme hazırladıklarını bildirdi. Gelecek hafta düzenlemenin Meclis komisyonlarına gelmesini beklediklerini söyleyen Güler, kamunun yatırım yapmasını sağlayacak değişikliklerin olacağını irade etti. Mevcut Elektrik Piyasası Kanunu‘na göre kamunun yatırım yapamadığını vurgulayan Güler, özel sektör yatırım yapmazsa kamunun devreye gireceğini belirtti. 29-11-2007 Nükleer santral yapılması düşünülen Sinop‘tan bir görünüş

(Kaynak Elektrik dergisi, 01.12.2008)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 368


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.