MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“SOSYAL DEVLET Mİ, TÜCCAR DEVLET Mİ?” PANELİ DÜZENLENDİ



 
AKP Hükümeti tarafından emekçilere dayatılan ve önümüzdeki günlerde Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınarak yasalaştırılması gündemde olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen bir panelle tartışıldı.
 

Geçen sene yitirdiğimiz üyemiz Serdar Aykın anısına İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Rüştü Özal Salonu‘nda 13 Şubat 2008 tarihinde gerçekleştirilen "Sosyal Devlet mi, Tüccar Devlet mi?"  başlıklı panele Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen,  Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Atalay ve  EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş konuşmacı olarak katıldı.

Panelden önce Serdar Aykın ile ilgili yapılan konuşmalar salondakilere duygulu anlar yaşattı. Serdar Aykın‘ın eşinin de katıldığı ve duygusal bir konuşma yaptığı toplantıda söz alan Serdar Aykın‘ın arkadaşı Yasemin Demet, Serdar Aykın ile birlikte 10 yıl çalıştıklarını belirterek "kendisini saygı ile anıyorum" dedi. Yasemin Demet şöyle konuştu, "EMO Ankara Şubesi‘nin seçime hazırlandığı şu günlerde birbirimizi kırmamak gerekiyor. Hep birlikte nasıl omuz omuza vermemiz gerektiğini düşünmeliyiz. Üyelerimizi ölmeden de analım. Üyelerimiz için en genç sicil numaralarına göre ‘Yaşarken Analım‘ adı altında paneller düzenleyebiliriz."

Panel yöneticisi Elektrik Mühendisi Esen Ergin‘in "Serdar Aykın‘ı saygıyla anıyoruz aramızdan çok genç ayrıldı" sözlerinin ardından panele geçildi.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Atalay, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası konusunda çalışanlar aleyhine gerçekleştirilen düzenlemelerin IMF ve Dünya Bankası‘nın direktifleriyle hayata geçirildiğini belirterek, "Eğer yaşananlar sağlıkla ilgili bir sorun olsaydı biz Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile görüşüyor olurduk. Sağlık sisteminiz biz IMF ve Dünya Bankası ile görüşüyoruz" dedi. Getirilmek istenen yasa ile sağlığın bir hak olmaktan çıkartılarak piyasalaştırıldığını; yatarak tedavi uygulamalarında katılım payı alınmaya başlanacağını belirten Atalay şunları söyledi, "Biz bu uygulamalara mecbur değiliz. Bu devlet, tüccar asosyal, vatandaşına geçmiş olsun dilemeyen bir devlete dönüştürülmek isteniyor. Türkiye‘de sağlığa 21 milyar dolar ödeniyor. AKP Hükümeti iktidara geldiğinde bu harcama 11 milyar dolarken 21 milyar dolara fırlamıştır. Peki bu para nerede? Bu para özel hastanelere aktarılıyor. Yabancı sermayenin sağlık sistemimize girmesi için çalışıyorlar."

"SSK bilerek zarar ettirildi"

Panelin düzenleniş tarihinin DİSK‘in kuruluşunun 42. yılına denk gelmesine dikkat çeken DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, 1970‘li yıllarda sosyal devletin nasıl törpüleneceğinin tartışılmaya başlandığının altını çizerek, "Sosyal güvenlik ve sağlık alanı piyasanın vahşi koşularına bırakılması için çalışmalar sürüyor. Amaç uluslar arası sermayenin isteklerine onay vermek ya da Türkiye‘deki sağlığı uluslar arası sermayenin hizmetine sunmaktır. Türkiye‘de sürekli olarak kara delik olarak gösterilen sosyal güvenliğe bütçeden aktarılan pay yüzde 11.3 civarında iken, AB ülkeleri ortalaması yüzde 40‘tır. Asıl sorun kayıt dışı ekonomidir, işverenden vergi ve SSK primi toplanamamasıdır. İşverenin ödemesi gereken prim cezaları hükümetler tarafından affedilmiştir" dedi. SSK‘nın yapılan uygulamalarla bilinçli olarak zarar ettirildiğini öne süren Veli Beysülen şöyle konuştu, "Yönetenler SSK mallarını birilerine peşkeş çektikleri için, yatırım yapmadıkları için SSK zarar ettirildi. SSK hastaneleri sahiplerine danışılmadan AKP Hükümeti tarafından gaspedildi. Ranta, faize ödenen para gözden kaçırılarak kara deliklerin tek sebebi sosyal güvenliğe aktarılan para olarak açıklanarak insanların kafaları bulandırılıyor." Getirilmek istenen yasanın bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsatan Veli Beysülen, "2. AKP Hükümeti Anayasa Mahkemesi‘nin iptal ettiği maddeleri de içeren yasayı tekrar hazırladı. Yeni maddeler Anayasa Mahkemesi‘nin iptal ettiği maddelerin de gerisinde düzenlemeler içeriyor. Yapılmak istenen sağlıkta dönüşüm değil yıkımdır. Sağlık paralı hale getiriliyor" diye konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş da yaptığı konuşmada yapılmak istenen yasal düzenleme ile sağlığın alınıp satılabilen bir hizmet haline dönüştürülmek istendiğini söyledi. Yasa ile sosyal haklardan oldukça geri adım atılmasının söz konusu olduğuna dikkat çeken Pektaş şunları söyledi, "Seçilerek iktidara gelenlerin kulaklarına bir yerlerden fısıldandığı şekilde yasal düzenlemeler yapılıyor. Sıradan insanın aleyhine olan konularda başka güçlerin istekleri ile yasalar yapılıyor. İstenilen şu, işveren insanları istediği gibi çalıştırıp karşılığında güvence vermesin. Sağlık en temel doğal hakkımızdır. Sağlığın ve sosyal güvenliğin ticarileştirilmesi değil herkesin eşit ve ulaşabileceği bir sağlık sitemi düzenlenmeli."

Panelistlerin konuşmalarının ardından söz alan katılımcılar da yasayı eleştiren konuşmalar yaptılar.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1570


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.