MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SSGSS'YE KARŞI İŞ BIRAKAN EMEKÇİLER ALANLARI DOLDURDU



 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) tarafından Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı'na karşı yapılan eylem çağrısıyla, dün (1 Nisan 2008) emekçiler iş bırakarak, yurt çapında alanlara çıktılar. Ankara'nın çeşitli bölgelerinde toplanan ve Meclis önünde kitlesel basın açıklaması yapmak isteyen demokratik kitle örgütlerine polis barikat kurarak engel oldu. Meclis'e yürümek için direnen emek örgütleriyle polis arasında yaşanan arbedelerin ardından engellemelere karşı emekçiler Kızılay Meydanı'nda buluştu. Yıllar sonra yeniden miting alanına dönen Kızılay Meydanı'nda açıklamalar yapıldı.
 

"5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı"nın Meclis gündemine gelmesi emek ve demokrasi güçlerini harekete geçirdi. TMMOB, KESK, DİSK, TTB, TDB‘nin çağrısıyla 1 Nisan 2008 tarihinde yapılan eyleme bir çok demokratik kitle örgütünün yanı sıra bazı milletvekilleri ve öğrenciler de katılırken; çağrıcı kuruluşlarla bağlantılı olmayan toplumun değişik kesimlerinden de destek geldi.

SSGSS Tasarısı‘na karşı alanlara çıkan emekçiler Ankara‘da Kızılay‘da Milli Müdafaa Caddesi ve Selanik Caddeleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerde toplanarak Meclis‘e yürümek istediler. "Mezarda emekli olmayacağız", "AKP Yasa‘nı al başına çal", "Parasız eğitim parasız sağlık", "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "IMF Defol" sloganları atılırken, "Emperyalist talanı durduracağız", "Emperyalist işgale, sermaye saldırılarına karşı, sokağa, eyleme özgürleşmeye" yazılı dövizler dikkat çekti. Demokratik kitle örgütlerinin flamaları, şapkaları ile renklenen alanlarda tasarıya karşı düdük sesleri, alkışlarla protestolar yükseldi.

TMMOB ve DİSK üyeleri Karanfil Sokak‘tan yürüyerek, Akay Kavşağı‘na çıkarken, KESK‘e bağlı sendikaların yanı sıra çağrıcı kuruluşlar arasında yer almamasına karşın Türk-İş‘e bağlı bazı sendikalar ile demokratik kitle örgütlerinin katıldığı kalabalık bir grup, Milli Müdafaa Caddesi‘nde toplandı. Akay Kavşağı ve Milli Müdafaa Caddesi üzerinde Meclis‘e yürünmesine izin verilmemesi üzerine yaklaşık 2.5 saat sloganlar, alkışlar, düdük sesleri eşliğinde protestolu bekleyiş sürdü.

CHP milletvekilleri Durdu Özpolat, Çetin Soysal ve Yaşar Ayyüz ile DTP milletvekilleri Sevahir Bayındır, Özdal Uçar ve Gülten Kışanak da Akay Kavşağı‘na gelerek eylemcilere destek verdiler. Bazı milletvekilleri barikatın aşılması için güvenlik görevlileriyle konuştu, ancak engeller kaldırılmadı. "Emekçiye değil, çetelere barikat" sloganıyla ve ıslıklarla barikatın kaldırılmasını isteyen eylemciler ile polis arasında sert arbedeler yaşandı.

Güvenpark‘ın yanında Milli Müdafaa Caddesi‘nde toplanmış olan eylemcilerin Meclis önünde basın açıklaması yapılması için gösterdikleri direnç karşısında polisin engellemeleri gerilimi tırmandırırken, eylemcilerle polis arasında yaşanan kısa süreli arbedenin ardından hareketlenen grup Kızılay Meydanı‘nda toplandı. Meydan trafiğe kapatılırken, 2000‘li yıllarda ilk kez Kızılay Meydanı yeniden miting alanına dönmüş oldu. Polisin grubun meydanı boşaltmasına yönelik yaptığı uyarılar düdük, ıslık ve alkışlarla protesto edildi. Bazı grupların da Kızılay Meydanı‘na gelmesiyle kalabalık arttı.

Akay Kavşağı‘nda bekleyen grup, bir süre sonra Karanfil Sokak yönünde ilerledi. Burada da polisin barikat kurarak engelleme yapması üzerine gösterilen direnme karşısında yol açıldı. Bu grubun da Kızılay Meydanı‘na ulaşmasının ardından açıklamalar yapıldı. Kızılay Meydanı‘nda sırasıyla DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy ile KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul eylemcilere seslendi.

"Mücadele Sürecek"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Meclis‘e şöyle seslendi:
"Bizler emek örgütleri olarak, SSGSS‘ ye karşı mücadelemizi Kızılay Meydanı‘nda ant içerek sürdürmeye karar verdik. Bugün Türkiye‘nin her yerinde emekten demokrasiden yana olan tüm güçler omuz omuza bu yasaya karşı direniyorlar, direnecekler. IMF ve Dünya Bankası politikaları sonucunda ısrarını sürdüren Meclis‘e sesleniyoruz. Bu yasayı geri çekin. Bu yasaya geri çekene kadar mücadele edeceğiz."

Yalnız kendisi için özgürlük isteyen AKP‘nin Ankara‘yı tamamen kuşatarak, haklı taleplerini dile getirmeye çalışan emekçilere engel olduğunu anlatan Çelebi, "Ama mücadele bu engelleri, bu barajları aşarak burada buluşmamızı sağladı ve bugün buradayız. Bu yasa Cumhurbaşkanlığı sürecinde, Anayasa Mahkemesi sürecinde ortada durduğu sürece, yasanın geri çekilmesi için mücadeleyi milyonlarca halkımız için sonuna kadar savaşarak geri çekeceğiz. 70 milyonun taleplerinin halkla nasıl buluştuğunu bu meydanda sizler kanıtladınız. Bütün ablukalara, bütün engellere rağmen halk biliyor ki bu yasa geleceğimizi karartıyor, sağlık ve emeklilik hakkını yok ediyor" diye konuştu.

Kadıköy Meydanı‘na Çağrı

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "Bugün, bu yasaya karşı Türkiye ayakta, emek örgütleri, meslek örgütleri, siyasi partiler, kadınlar ayakta. Bu yasa Hükümete rağmen işlemeyecek. Mücadele günleri bizleri bekleyecek" dedi.

6 Nisan 2008 tarihinde Kadıköy Meydanı‘nda, 1 Mayıs 2008 tarihinde ise Taksim Meydanı‘nda, Türkiye‘nin alanlarını dolduracaklarını belirten Soğancı, "Hak verilmez alınır. Zafer sokakta kazanılır" diye konuştu.

"Kızılay Meydanı Özgürleştirildi"

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, sivil toplum kuruluşlarının, SSGSS Tasarısı karşısında gösterdiği kararlılığın, Ankara Kızılay Meydanı‘nı bir kez daha özgürleştirdiğini ifade ederek, yasa tasarısına kesinlikle karşı olduklarının altını çizdi.

Tasarıya karşı çıkan tüm sivil toplum kuruluşlarının kazanılmış hakları korumak ve geliştirmek adına mücadelelerini yürüttüğüne dikkat çeken Tombul, Hükümet‘e şöyle seslendi:
"Demokrasi yalnız senin için değil. Kendine demokrat olma. Demokrasi ancak, halkın, emekçilerin taleplerini dikkate alırsan, halk kendi geleceği için söz ve karar verme yetkisine sahip olursa mümkündür. Siz bunu gerçekleştirene kadar mücadeleye devam edeceğiz."

TTB Başkanı Gencay Gürsoy, tasarının Meclis‘ten geçmesi halinde emek güçleri olarak Türkiye‘de hayatı durduracaklarını belirterek, tasarının uygulanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

Yaklaşık 2 saat Kızılay Meydanı‘nda kalan eylemciler, açıklamaların ardından dağıldılar.

Sağlık çalışanları ise Meclis‘e yürümelerine izin verilmediği gibi yoğun müdahalelerle dağıtıldılar. Tasarıyı protesto etmek için Numune Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanlarının yürüyüşüne engel olarak kurulan barikat nedeniyle arbedeler yaşandı. Numune Hastanesi‘nden Hacettepe Hastanesi önüne geçen grup, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Bu müdahalede 4 sağlık emekçisi yaralanırken, 4 saat Hacettepe Hastanesi önünde bekleyen grup Kızılay Meydanı‘nda basın açıklaması yapılmasının ardından bulundukları yerde bir basın açıklaması yaparak eylemi sona erdirdiler. Ancak eylemin sonunda da Kızılay yönünde dağılan gruba yeniden müdahale edildi.

SSGSS Yasa Tasarısı, İstanbul başta olmak üzere yurt çapında alanlarda protesto edildi. Emek-meslek örgütü üyeleri ve çalışanlar İstanbul Avrupa yakasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nden AKP İstanbul İl Başkanlığı‘na yürüdü. Polis, çalışanların AKP binasına kadar yürümesine izin vermedi. Anadolu yakasında bir araya gelen çalışanlar da, Haydarpaşa Numune Hastanesi‘nden Kadıköy İskele Meydanı‘na kadar, yolu trafiğe kapatarak yürüdü.

Çeşitli illerden Ankara‘ya giden gazeteciler, yıpranma haklarının ellerinden alınmasına karşı eylem yaptı. Abdi İpekçi Parkı‘nda toplanan Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi gazeteciler, "Yıpranma hakkımız gasp edilemez", "Özgür basın susturulamaz", "Yaşasın sendikal mücadelemiz" sloganları attı. Görev başında öldürülen ve yaralanan gazetecilerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyan gazetecilere, muhabir ve kameramanlar da destek verdi.

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 48. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 1328


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.