MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BU KEZ MECLİS ÖNÜNDE SSGSS PROTESTO EDİLDİ



 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin (TDB) çağrısıyla alanlara çıkan emekçiler, bu kez Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nı TBMM önünde protesto ettiler.
 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı‘na karşı 1 Nisan‘da iş bırakan emekçiler, 10 Nisan‘da yeniden alanlara çıkarak yurt çapında kitlesel basın açıklamaları yaptılar. 1 Nisan‘da TBMM önüne gitmelerine izin verilmemesi üzerine Ankara‘da Kızılay Meydanı‘nı yeniden miting alanına döndüren emekçiler bu kez TBMM Dikmen Kapısı önünde buluştular.

"Sağlıkta talanı durduracağız", "Mezarda emekli olmayacağız" "IMF defol" sloganları atan ve "Emperyalist talanı durduracağız", "Emperyalist işgale, sermaye saldırılarına karşı, sokağa, eyleme özgürleşmeye" yazılı dövizler taşıyan emekçiler, kırmızı renkli "el" şeklindeki dövizlerle de dikkat çekti. SSGSS Yasa Tasarısı‘nın temsili olarak oylandığı TBMM önünde, emekçiler, ellerine geçirdikleri bu dövizlerle "Emeklilikte 65 yaşa, işe yeni girenler için aylık bağlama oranında yüzde 2‘ye, fiili hizmet zammının kaldırılmasına, güncelleme katsayısında yüzde 30‘a, sağlığın paralaştırılmasına", "Hayır" dediler. Alkış ve ıslıklarla tasarının protesto edildiği eyleme, Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) Sendikal Haklar ve Özgürlükler Departmanı temsilcisi Chidi King, CHP ve DTP milletvekilleri ile ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da destek verdi.

KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından ortak hazırlanan basın açıklamasını, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul okudu. Tombul‘un ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TTB Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı eylemcilere seslendi.

"Türkiye Tehlikeli Bir Yolculukta"

Açıklamada, SSGSS Yasa Tasarısı‘nın emekçilerin kazanılmış tüm haklarına büyük bir darbe vuracağına dikkat çekildi. "Ne yazık ki geleceğimiz, neyi oyladıklarından bile habersiz milletvekillerinin parmak işaretlerine emanet edilmiş durumda" denilen açıklamada, Türkiye‘nin durumu, "şoförü uykuya dalmış bir otobüs gibi, tehlikeli bir yolculuk" haline benzetildi. Açıklamada, "IMF‘nin pusulasıyla çıkılan bu neo-liberal yolculuk, çalışanların, emeklilerin, kadınların, gençlerin ve de çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor. Bizler bu karanlık seyahatin, gözüne uyku girmeyen yolcularıyız ve otobüs devrilmeden önce başta şoför olmak üzere herkesi uyandırmak boynumuzun borcudur!" denildi.

SSGSS Yasa Tasarısı‘nın gündeme gelmesiyle birlikte emek örgütlerinin, çeşitli protestolarla bu yasaya karşı tepkisini ortaya koyduğu anımsatılan açıklamada, AKP Hükümeti‘nin bugüne kadar bu talepleri duymadığı, IMF emirlerinden başka hiçbir şey duyamaz olduğu belirtildi. Açıklamada AKP milletvekillerine, "IMF‘nin buyruklarını dinlemeyin, IMF buyruklarına teslim olmuş kabine üyelerini dinlemeyin; vicdanınızın sesini dinleyin, meydanları dolduran halkın sesini dinleyin! Bu yasanın geçmesine izin vermeyin. Bu tasarı geçtiği takdirde, Türkiye‘nin karanlık geleceğinin vebali sizin yakanızı asla bırakmayacaktır. Hastane kapılarında kalanların, emeklilik yüzü göremeyenlerin ‘ah‘ı sizi bulacaktır" diye seslenildi.

"SSGSS Kara Bir Zihniyetin Ürünü"
SSGSS Yasa Tasarısı‘nın IMF ve Dünya Bankası‘nın dayatmalarının bir sonucu olduğu kaydedilen açıklamada, "IMF ve Dünya Bankası‘nın dayattığı tüm yasalar gibi, bu yasanın da temel önceliği; halkın değil, uluslararası sermayenin çıkarlarıdır. Bu yasa, halkın sağlık hakkına yapılan harcamaları, ülkemizin geleceğine yapılan yatırımları ‘kara delik‘ olarak gören kara bir zihniyetin ürünüdür" denildi.

Açıklamada, emek örgütlerinin tasarıya ilişkin itirazları da şu şekilde sıralandı:

"- Uygulama yılı ötelenmiş olmasına rağmen emeklilik yaşının 65‘e yükseltilmesine karşıyız.
- Güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30‘u yerine yüzde 100‘ünün dikkate alınmasında ısrarcıyız. Emekli aylıklarının da yıllık artışında, refah payının dikkate alınmasını istiyoruz.
- Bu yasa kapsamında çalışmaya başlayacak olan sigortalıların gelecekte elde edecekleri gelirin geçinmeye yeterli bir seviyeye gelebilmesi için aylık bağlama oranlarının makul bir seviyede tutulmasını istiyoruz.
- Mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmalarını sürdürmelerini, yeni riskli iş gruplarıyla bu kapsamın genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
- Sağlık sisteminin piyasalaştırılarak, katkı payı getirilmesine karşıyız.
- Ev kadınlarının sosyal güvenlik sisteminden dışlanmasına, kadınların erkeklere tabi görülmesine karşıyız."

Yasa tasarısına karşı emek örgütlerinin mücadeleye devam edeceğinin altı çizilen açıklamada, şöyle denildi:

"Türkiye‘ye verilecek kredi için SSGSS Yasası‘nın çıkartılmasını şart koşan IMF Heyeti ne kadar kararlıysa; daha önce Cumhurbaşkanlığı‘ndan ve Anayasa Mahkemesi‘nden dönen bu tasarıyı bir kez daha Meclis‘e taşıyan AKP Hükümeti ne kadar karalıysa, bu alanları dolduran emekçiler onlardan bin kat daha kararlıdır. Bizler bu yasanın yürürlüğe girmesine razı olmayacağız! İşçiler bu yasaya karşı, kamu çalışanları bu yasaya karşı, kadınlar bu yasaya karşı, gençler bu yasaya karşı ve bizler biliyoruz ki, biz karşı çıkarsak, yapamazlar."

"Direniş ve Genel Grevle Tepkimizi Ortaya Koyacağız"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, çalışanların taleplerini karşılayıncaya kadar, tasarıya karşı mücadele etmeye devam edeceklerini bildirerek, yasa tasarısının çekilmemesi durumunda direniş ve genel grevlerle tepkilerini ortaya koyacaklarını kaydetti. Çelebi, çalışanların sendikal haklarının engellendiğine dikkat çekerek, "İçinde bulunduğumuz dönemde işçilerin, çalışanların hakları göz ardı edilmekte, grev hakkını kullanan emekçilere zor kullanılmaktadır. Grevde bulunan TEGA işçilerine zor kullanılmaktadır. TEGA İşçilerinin yanındayız, onları destekliyoruz" dedi.

"Artık Sözün Bittiği Noktadayız"

TTB Başkanı Gençay Gürsoy da, tasarıya karşı yapılan tüm eylemlerde, emekçilerin, çalışanların vicdanlarının sesini ortaya koyduklarını söyledi. Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bu yasa bu haliyle, Meclis‘ten geçecektir ama iş orda bitmiyor. Bu yasayı çeşitli aşamalarda uygulayacaklar var. Her aşamada bu vicdan itirazlarını dile getirecek. Yasaya karşı tepkisini haykıracaktır. Artık sözün bittiği noktaya geliyoruz ve bundan sonrası bu iktidarın anlayacağı dilden eylemlere bizi mecbur edecektir. Bir süre önce Çalışma Bakanlığı ile birçok konuda anlaşma sağlandığı ifade edildi. Bunlardan biri de sağlık alanındaki çalışmalarda, sağlık alanındaki komisyonlarda, meslek odalarının yer alacağı konusundaki uzlaşmaydı. Bu konuda verilmiş söz tutulmadı. Yasa Meclis‘ten geçti, ancak komisyonlarda bir tek meslek odası temsilcisi bulunmuyor. Artık bu aşamada eylemlerimiz devam edecek ve sonuna kadar bu yasaya karşı çıkacağız."

"Yasa Çıkar Ama Asla Yürürlüğe Giremez"

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise eylemcilere şöyle seslendi:

"Emek ve meslek örgütlerinin söyleyeceği her sözü, kitleler alanlarda söylemiştir. İşçiler, kamu çalışanları, mühendisler, mimarlar, diş hekimleri, eczacılar, emekliler, kadınlar, çocuklar, yani tüm halkımız Türkiye‘yi özgürleştirerek, bu yasa tasarısının aslında bir reform değil bir yıkım yasası olduğunu ilan etmişlerdir.  Hükümeti 14 Mart‘ta uyardık. Bu yetmedi 1 Nisan‘da çalışmama hakkını kullanarak uyardık. Yetmedi, 6 Nisan‘da alanlara çıktık. Yetmedi bugün bütün Türkiye‘nin dört bir yanında, bizler örgüt temsilcileri, Meclis‘in önünde yığınlar, kitleler olarak AKP Hükümeti‘ni bir kere daha uyarıyoruz. AKP bu uyarılara rağmen bu işi yapamaz. IMF‘nin ve Dünya Bankası‘nın talepleri ne olursa olsun, bu yasa bu Meclis‘ten çıkar, ama bu yasa asla yürürlüğe giremez. Biz kararlıyız. Tüm topluma sesleniyoruz. Bu mücadeleye destek değil, omuz vermek zamanıdır. Zafer sokakta kazanılır."

AKP Hükümeti‘ne "Yüzünü emekçiye çevir, IMF ve Dünya Bankası‘na değil" uyarısında bulunan Soğancı, 1 Mayıs‘ta Taksim‘de alanlara çıkarak, emeğin, işçinin, çalışanın sesini bir kez daha dillendireceklerini bildirdi.

Açıklamaların ardından emekçiler sloganlar atarak TBMM önünden ayrıldılar.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 48. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 803


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.