MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ SAHİBİNİ BULDU



 
"Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü 2008" düzenlenen törenle sahibini buldu. "Özelleştirmenin Kentsel Planlanmaya Etkileri: Türkiye Örneği (Ankara)" konulu tez çalışmasıyla ödül almaya hak kazanan Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Dr. Şirin Gülcen Eren, Özyar'ın anısını yaşatmak için düzenlenen ödülün kendisi için "Nobel" almak kadar önemli olduğunu ifade etti.
 

24 Nisan 2002 tarihinde yaşamını yitiren bilim insanı Serhat Özyar‘ın anısını yaşatmak ve Türkiye‘de bilimi maddi bir güç haline getirmek amacıyla, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Bilim ve Ütopya Kooperatifi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Elemanları Derneği tarafından düzenlenen "Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü 2008" töreni, 24 Nisan 2008 tarihinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi‘nde gerçekleştirildi. Tenor Haluk Tolga İlhan ve Piyanist Çiğdem Çilesiz‘in verdiği konser ve şiir dinletisiyle başlayan ödül töreninde, Dr. Serhat Özyar‘ın yaşamının anlatıldığı bir sunum yapıldı. Özyar‘ın ailesi, meslektaşları ve çok sayıda arkadaşının katıldığı ödül töreninde, Dr. Şirin Gülcen Eren, Prof. Dr. Semih Koray‘dan ödülünü aldı.

Törende, Dr. Şirin Gülcen Eren, Bilim ve Ütopya Kooperatifi adına Prof. Dr. Semih Koray, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) adına Seçici Kurul‘da yer alan Haşim Aydıncak, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği adına Doç. Dr. Çağatay Keskin, Serhat Özyar‘ın Babası Aydın Özyar ve EMO 41. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Önder konuşma yaptı.

"Özelleştirme Konusunda Çalışmalar Yetersiz"

Dr. Şirin Gülcen Eren, törende yaptığı konuşmada, Serhat Özyar Genç Bilim İnsanı Ödülü‘nü almaktan büyük onur duyduğunu belirtti. Tez çalışması hakkında kısa bir sunum gerçekleştiren Eren, "Özelleştirmenin Kentsel Planlanmaya Etkileri: Türkiye Örneği (Ankara)" adı altında hazırladığı tez çalışmasını oluştururken çok zorlandığını anlattı. Eren, Türkiye‘de özelleştirme konusunda yapılan çalışmaların yetersiz olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Tez çalışmamda özelleştirmeyi tüm yönleriyle, tarafları, amaçlarıyla ortaya koydum. Özelleştirme sürecindeki çelişkileri belirledim. Bu çalışmayla bu alana ciddi bir terminoloji getirildi. Meslek alanlarında bugün olmayan bir planlama yapıldı. Bu tez devletin doğasının değiştiğini doğru olarak tanımladı. Derin devletin yok olmadığını, ayrıca devletin kamu görevi vasfının yok olmadığı tez çalışmamda ön plana çıktı. Bilim ve rasyonalizmden uzaklaşılan bir dönemde, yapılan tüm çalışmalar ve çabalar ülke güvenliği açısından da büyük önem taşıyor. Yapılan tüm çalışmaların desteklenmesi gerekiyor. Bu ödül benim için Nobel almak kadar büyük önem taşıyor, böyle bir ödüle layık görüldüğüm için büyük onur duyuyorum."

"Bilime Uygun Zemin Yaratılmalı"

Bilim ve Ütopya Kooperatifi adına konuşan Prof. Dr. Semih Koray, bir ülkede araştırmaların, bilimin kurumsallaşması için o ülkede uygun zeminler yaratılması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye‘de bilimsel araştırmaların yetersizliğine dikkat çekti. Koray, "Türkiye‘de bilimsel alanda yapılan çalışmalar ve yapılan çalışmalara verilen destekler yeterli değil. Yapılan çalışmalar desteklenerek, Türkiye‘de bilim hayatın merkezine çekilmeli, ülkede bilim gündemi oluşturulmalı" dedi.

Türkiye‘de ve Dünya‘da başa gelen iktidarlar ve çeşitli çevrelerce bilimin üniversitelerden uzaklaştırılmaya çalışıldığına işaret eden Koray, şunları kaydetti:

"Bilim alanında Dünya‘da ve Türkiye‘de özgürlük isteniyor. Bilimsel çalışmaların yapılması kimi çevreleri rahatsız ediyor. Bilim çalışmaları bilinçli bir şekilde desteklenmiyor. Buna Papa‘yı örnek gösterebiliriz. Papa, bilimin kısıtlanması için talepte bulundu ki kendi etki alanları genişletilsin. ‘Bilimin doğrudan getirisi ekonomik alandadır, bilim üretim içindir‘ düşüncesini kesinlikle yanlış buluyorum. Bu formül doğru değil. Türkiye‘de bilimin gelişmesi için eğitim gereklidir. Ancak eğitimi bir alış-veriş konusu olarak görürseniz ortaya alıcı ve satıcı çıkar ve eğitimin ulusal niteliği ortadan kalkar. Dolayısıyla bilim de gelişemez."

Türkiye‘de özelleştirme çalışmaların mevcut iktidarla birlikte hız kazandığına dikkat çeken Koray, Hükümet‘in özelleştirme çalışmalarını eleştirdi. Koray, Dr. Şirin Gülcen Eren‘in tez çalışmasının özelleştirme sürecinde büyük önem taşıdığını kaydetti.

"Halk Yararına Olan Tüm Çalışmaları Destekliyoruz"

EMO adına Seçici Kurul‘da görev yapan Haşim Aydıncak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve EMO olarak yapılan tüm bilimsel çalışmaları desteklediklerini ve halk yararına olan her türlü çalışmayı desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

EMO‘nun çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüttüklerini ve çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Aydıncak, "Bilim ve teknolojinin toplumun yaşamına yansıtılması için çalışmalara devam edilecek. TMMOB‘ye bağlı EMO, 14 şubesi, 40 bin üyesi ile bilim ve teknolojiyi halkın yararına kullanmak adına önemli bir çaba vermektedir ve daima vermeye devam edecektir" diye konuştu.

"Bilimsel Bilgi Toplumsal Amaçlara Katkı Sağlıyor"

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği‘nden Doç. Dr. Çağatay Keskin de konuşmasında, Dr. Şirin Gülcen Eren‘in bilim dünyasına tez çalışmasıyla yaptığı katkıdan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Bilimi, "evrensel doğruların elde edilmesi" olarak tanımlayan Keskin, bilimin Türkiye‘de ulusal gündeme sokulması gerektiğini vurguladı. Bilimsel bilginin toplumsal amaçlara büyük katkılar sağladığını anlatan Keskin, tüm kesimlerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Serhat Özyar‘ın Babası Aydın Özyar ise konuşmasında, Serhat Özyar‘ın örnek kişiliğinden ve bilime verdiği önemden bahsetti.

"Özyar Daima Yaşayacak"

EMO 41. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Önder, Serhat Özyar‘ın örnek bir bilim adamı olarak daima yaşayacağını ifade ederek, Serhat Özyar‘ı vakitsiz yitirmenin derin üzüntüsünü duyduğunu ifade etti. Önder, "Serhat Özyar adını yaşatmak için 6 yıldır etkinlikler düzenleniyor. Serhat Özyar vakitsiz yitirilen önemli bir değerdi. Her yıl düzenlenen bu yarışma onun adını yaşatmak adına bizler için bir teselli kaynağı" diye konuştu.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1222


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.