MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

'2023 PLANI TAMAMEN PAZAR EĞİLİMLİ' (CUMHURİYET ANKARA, 09.05.2008)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Dr. Şirin Gülcen Eren, özelleştirmelerin Ankara'daki kentsel planlamaya etkilerini araştırdı
 

 

Mahmut LICALI
ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Elektrik Mühendisleri Odası, Bilim ve Ütopya Kooperatifi tarafından 2002 yılında yaşamını yitiren Dr. Serhat Özyar ‘ın anısına düzenlenen Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü‘nün 6.‘sına Dr. Şirin Gülcen Eren değer görüldü. Eren, yaklaşık 12 yıl emek verdiği "Özelleştirmenin Kentsel Planlamaya Etkileri: Türkiye Örneği (Ankara)" başlıklı teziyle ödülü kazandı. Eren tezinde, kavramsal bir ayrım "özelleşme" (De facto) ve "özelleştirme" (De jure) temelinde konuyu tarihsel gelişimi içinde değerlendirirken, bu kavramsal ayrımdan hareketle Türkiye ve Dünya örneklerini karşılaştırıyor. Dr. Eren ile tez çalışmasında Ankara üzerine yaptığı araştırmalar ve bulgular üzerine konuştuk...

Tezinizi ne kadar sürede hazırladınız?

Tez çalışmamı 2007‘nin temmuz ayında bitirdim ama 12 yıllık bir çalışma oldu. İyi ki de 12 yıl olmuş. 1999 depremi nedeniyle tez çalışmalarıma ara vermiştim. Ayrıca bürokratik nedenlerden ötürü çalıştığım Bayındırlık ve İskan Bakanlığı‘ndan da atılmıştım. Bu sırada tez hocam da yaşamını yitirdi. İlginç olan şudur ki: Bu süre içinde Türkiye‘deki bütün mevzuat ve uygulamalar değişti. Bu nedenle eğer 2001 yılında bu tezi bitirmiş olsaydım şu anda kullanılmayacak ve işe yaramayan bir tez olacaktı. Şimdi güncel bilgileri içeriyor. Ayrıca bütün bu süreçleri tespit etme ve değerlendirme imkanı bulmuş oldum.

Tezinizde Ankara özeline ilişkin araştırmalar bulunuyor. Ankara‘yı seçmenizin özel bir nedeni var mı?

 Ankara‘yı seçtim, çünkü benim tezim Türkiye‘de özelleştirme uygulamasının dünyadan farklı olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye‘deki özelleştirme uygulamasının kentsel planlamayla bir gerilim yarattığına dikkat çekiyor. Türkiye‘deki en planlı kent de Ankara. Planlama süreçlerini ve kentin gelişimini, planla ilişkilerini görebiliyorsunuz. Aslında bu biraz da KİT arazilerinin niteliğinden çıkıyor. KİT arazileri zamanında kurulduklarında kentlerin çeperlerindeydi ama kentler büyüdükçe kentlerin merkez geçiş alanlarında ya da merkez alanlarında kaldılar. Bu çerçevede de geçiş alanları ve kentlerin içinde kalanların özelleştirmelerinin kentlere olan etkileri ve bunların yarattığı tartışmaları irdeledim. Ankara bu nedenle seçildi. Ayrıca benim yaşamını yitiren ilk tez danışmanım Raci Bademli , belediyede imar daire başkanıydı. Daire başkanlığından ODTÜ‘deki görevine dönünce biz bu çalışmayı yapmaya da başlamıştık.

Özelleştirmenin kentsel planlamaya etkisi başkentin en çok hangi bölgesini etkiliyor. Tezinizde özellikle araştırma yaptığınız bir bölge ya da alan bulunuyor mu?

Evet, Ankara‘da seçtiğimiz uygulama örneği var. Bu, üzerinde çok fazla tartışma olan herkesin bildiği GİMAT alanıdır. Ankara için çok önemli olan bir üretim, kamu mekanının nasıl özel bir mülke dönüşerek rant ve tüketim mekanı haline dönüştürüldüğünü en iyi bu alanın gösterebileceğini düşündük. Bu ayrıca Ankara‘nın planlı bir kent olmasından üstü açık planlardan kaynaklanan alt ölçekli planlarla ilişkilerle irdeleyebileceğimiz bir örnek olması dolayısıyla seçtik.

Son 10-15 yıldır Ankara‘nın planlı bir kent olduğundan söz etmek mümkün mü?

Ankara makro planları olan bir kent. Diğer kentler ile karşılaştırıldığında, olabildiğince alt ölçekli planları üst ölçekleri planlarına uygun hazırlanan bir kent. Ankara‘nın bütün planlarının bire bir uygulandığını söyleyemeyiz. Uybadin-Yücel planı, hatta Jansel planı bile pazar mekanizmalarının etkisinde olmakla eleştirildi. Ama en son yapılan 2023 planı tamamen pazar eğilimli bir planlama yaklaşımıdır. Tamamen sermayedarın yönelimleriyle kenti şekillendiren bir plandır. Ondan önceki bütün makro planlar kentin gelişme dengelerini doğru koymayı hedeflemişlerdir. Benim tezim, "pazar eğilimli" planlama ile "pazar eleştirel" planlama arasındaki gerilimi irdeliyor.

(Cumhuriyet Ankara, 09.05.2008) 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

MUTLU BAYRAMLAR

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 935


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.