MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAŞANAN ACI KAYBIN NEDENİ KAZA OLAMAZ!



 
ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nden mezun olan Zafer Oluk‘un asteğmen olarak askerlik görevini yaptığı İstanbul 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı‘nda, Yüksek Gerilim Transformatör Merkezi‘nde bakım çalışması sırasında elektrik akımına maruz kalarak yaşamını yitirmesi, Elektrik-Elektronik Mühendislerinin aldıkları eğitime göre istihdam edilmemeleri sorununu gündeme taşıdı. EMO 41. Dönem Yönetim Kurulu‘nun konuya ilişkin bugün (16.05.2008) yaptığı basın açıklamasının tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

  ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

YAŞANAN ACI KAYBIN NEDENİ KAZA OLAMAZ!

Türkiye 85‘incisi olarak üniversite sınavlarını kazanarak, ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nden mezun olan Zafer Oluk, asteğmen olarak askerlik görevini yaptığı İstanbul 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı‘nda, Yüksek Gerilim Transformatör Merkezi‘nde bakım çalışması sırasında elektrik akımına maruz kalarak yaşamını yitirmiştir.

Mühendislik camiasını derin üzüntüye boğan bu olayın arkasında 1980 sonrası özel üniversiteler üzerinden Elektrik Mühendisliği eğitiminde başlatılan karmaşa yatmaktadır. Kamu üniversitelerine de yansıyan bu sorun nedeniyle, üniversitelerden Elektrik-Elektronik Mühendisi unvanı ile mezun olan mühendislerin, hangi alanda eğitim almış olduklarına bakılmaksızın, yüksek gerilim gibi özellikli alanlar başta olmak üzere Elektrik Mühendisliğinin iş alanlarında çalıştırılmalarının yolu açılmıştır.

Ülkemizde Elektrik Mühendisliği eğitimi veren  üniversiteler  yıllarca uzmanlık alanı ayrımı gözeterek,  mezunlarına diploma ile "Elektrik Mühendisi", "Elektronik Mühendisi",  "Elektronik ve Haberleşme Mühendisi" unvanları vermişlerdir. Ancak 1980‘li yıllardan sonra Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ve üniversiteler, "Elektrik-Elektronik Mühendisi" unvanı ile yeni bir uygulama başlatmışlardır. Elektrik-Elektronik Mühendisi unvanı ile mezun veren üniversiteler, ağırlıklı olarak "elektronik eğitimi" programı yürütmektedirler. Çok sayıda üniversitede Elektrik Mühendisliği ile ilgili eğitim-laboratuvar olanakları, öğretim üyesi kadrosu yetersizliği nedeniyle Elektrik Mühendisliği meslek alanına ağırlık verilememekte, o üniversitelerin mevcut olanaklarına göre mühendis yetiştirilmektedir. Buna karşın mezunlara "Elektrik-Elektronik Mühendisi" unvanı verilmektedir. YÖK ise bu duruma seyirci kalmaktadır.

Bir Elektrik-Elektronik Mühendisinin, Elektrik Mühendisliği formasyonu da kazanabilmesi, ancak Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği programlarının eşdeğer şekilde alınması ile mümkündür. Bu eşdeğerliği sağlamak için de söz konusu alanda eksik kalan derslerin alınması, çift anadal programı ya da yüksek lisans programlarıyla bu alandaki formasyonun tamamlattırılması gerektiği açıktır. Mevcut uygulamaya göre, üniversitelerin Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun olanların, ağırlıkla hangi dersleri aldıklarının incelenmesi sonucunda, Elektrik Mühendisliği alanında ne ölçüde görev yapacaklarının tespit edilmesi zorunluluğu doğmaktadır. Bu işlem, Elektrik Mühendisleri Odası tarafından, serbest çalışan mühendisler için titizlikle uygulanmakta ve serbest çalışan mühendisler aldıkları eğitime göre belgelendirilmektedir. Ancak kamu ve özel sektör, bu ayrımı ve alınan dersleri dikkate almadığı için mezunları rasgele işe yerleştirmektedir. Bu durum teknik hataların çoğalması yanında bazı durumlarda ölümcül kazalara neden olabilmektedir. Örneğin, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği‘nin 60. Maddesi ile "Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır" koşulu getirilmiştir. Bu madde dikkate alınmayıp, ilgili dersleri görmeyen Elektrik-Elektronik Mühendisi unvanlı bir mühendis, iş güvenliğinden sorumlu olduğunda, vahim kazalar olabilmektedir.

Askerlik görevini yaparken yaşamını yitiren Asteğmen Zafer Oluk da, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nden mezun olmuş olup, aldığı dersleri gösteren belge incelenmiş, Elektrik Mühendisliği ve kuvvetli akım tesisleri alanında yeterli eğitim görmemiş olduğu saptanmıştır. Askerlik hizmeti sırasında ölümcül bir kazanın gerçekleşmiş olması nedeniyle bu üzücü olay, kamuoyunun duyarlılığını çekmiş olmakla birlikte ne yazık ki ülkemizde kamu ve özel ayrımı olmaksızın aslında yeterli Elektrik Mühendisliği eğitimine sahip olmayan meslektaşlarımız bu alanda çalışmaya zorlanmaktadırlar. Ülkemizdeki işsizlik ve istihdam koşullarının ağırlığı da bu yapıyı dayatmaktadır.

Meslektaşlarımızın ve işyerlerinin duyarlı olup, Odamıza başvurmaları bu tür üzücü olayları engellemek için önemlidir. Ne yazık ki yaşamını yitiren genç meslektaşımız Oda‘ya henüz üye olmamış ve bu alanda çalışıp çalışmayacağı konusunda meslek örgütünün görüşüne başvurulmamıştır.

Çalışma alanlarında denetim yapılması elbette gerekli olmakla birlikte sorunun temelde diploma unvanıyla başladığı açıktır. Yüksek öğretimi düzenlemekle görevli YÖK‘ün bu duruma seyirci kalması kabul edilemez.

Böyle bir olay sonucu genç meslektaşımızı yitirmenin derin üzüntüsünü yaşıyor, ailesine ve dostlarına başsağlığı diliyoruz.


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
41. DÖNEM YÖNETİM KURULU
16.05.2008



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 4090


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.