MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

VAKIFBANK VE TELEKOM ÇALIK`A ÇALIŞTI" (ALANYA GAZETESİ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası, ATV-Sabah medya grubunu alan Çalık Grubu'nun, Türk Telekom'la ortaklık kurarak Vakıfbank'ın off-shore Bahreyn Şubesi'nden 90 milyon Euro'luk kredi aldığını belirtti. EMO, Çalık grubuyla ticari ilişkilerde taşeron olarak kullanıldığını öne sürdüğü Türk Telekom'un artan borçlarının bedelinin, konuşma ücretlerine yapılan zamlarla halka ödettirildiğini öne sürdü.
 

ANKARA(ANKA-25 Haziran 2008 Çarşamba)- TMMOB‘a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), ATV-Sabah medya grubunu alan Çalık Grubu‘nun, Türk Telekom‘la ortaklık kurarak Vakıfbank‘ın off-shore Bahreyn Şubesi‘nden 90 milyon Euro‘luk kredi aldığını belirterek, Türk Telekom‘un Çalık‘a "taşeron yapıldığı" iddiasında bulundu. EMO, Türk Telekom‘un Çalık grubuyla ticari ilişkilerde aldığı pozisyon nedeniyle artan borçlarının bedelinin, konuşma ücretlerine yapılan zamlarla halka ödettirildiğini öne sürdü.

EMO‘dan yapılan açıklamada, Çalık grubunun, kamu bankalarından aldığı kredilerle ATV-Sabah medya grubuna sahip olmasının sağlandığı belirtilerek, şöyle denildi:

Çalık Grubu‘nun, Türk Telekom‘la ortaklık kurarak Vakıfbank‘ın off-shore Bahreyn Şubesi‘nden 90 milyon Euro‘luk kredi aldığı ortaya çıktı. Vakıfbank aracılığıyla hisse rehni olmaksızın sağladığı kredi ve Türk Telekom‘un gücünü kullanarak Arnavutluk Telekom‘a sahip olan Çalık Grubu, Vakıfbank‘tan sağladığı kısa vadeli krediyi de Arnavutluk Telekom hisselerini rehin vererek uluslar arası iki finansman kuruluşundan aldığı krediyle iki gün sonra kapatıyor."

Çalık Grubu‘nun Etisalat‘la birlikte konsorsiyum oluşturarak yüzde 15‘lik hisseyle Türk Telekom‘u satın almak istediği hatırlatılan açıklamada, 2005 yılında Arnavutluk Telekom‘un ihalesine de katılan grubun, "stratejik ortak bulma zorunluluğuyla karşı karşıya geldiği", bu şirketi ele geçiremediği anlatıldı.

-"ÇALIK‘A TÜRK TELEKOM TAŞERON YAPILDI"

Açıklamada, Çalık Grubu‘nun, Türk Telekom‘un stratejik ortağı olduğunun belgelenmesi taleplerini karşılamak için 2007 yılı ortasına kadar beklemek zorunda kaldığı, 1 Haziran 2007‘de Türk Telekom ile Çalık Enerji arasında Cetel Telekom İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş adı altında yeni bir şirket kurulmasına yönelik Hissedarlık Sözleşmesi imzalandığı hatırlatıldı. Türk Telekom‘un Cetel‘e yüzde 20 ortak olmasının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, "Bu sözleşmede yüzde 100 hissesine Cetel‘in sahip olacağı ve Arnavutluk telekom şirketi Albtelecom‘un yüzde 76 hissesini satın alacak yeni bir şirket kurulacağına da yer verildiği ortaya çıktı" denildi.

Çalık grubu bu garantiyi aldıktan sonra Çalık Enerji Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.‘nin, 23 Haziran 2007‘de Arnavutluk Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Albtelecom‘un yüzde 76 hissesinin Çalık Enerji ya da bu grup tarafından kontrol edilen bir başka kuruluşa satışına ilişkin hisse satış sözleşmesini imzaladığı kaydedildi.

-"TT‘YE YÜZDE 15‘LİK SUS PAYI"

Türk Telekom‘un yüzde 20, Çalık Enerji‘nin yüzde 80 ortak olduğu Cetel Telekom İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş adlı şirketin 18 Temmuz 2007‘de kurulduğu, Türk Telekom‘un Cetel‘e yüzde 20 ortaklığının ardından yüzde 100 Cetel‘in hisse sahibi olduğu CT Telecom SH.A adı altında bir şirket daha kurularak, Arnavutluk Telekom‘un yüzde 76 hissesine 21 Eylül 2007 tarihinde sahip olunduğu anlatıldı. Arnavutluk telekom şirketi ile birlikte, aynı Türk Telekom ve Avea ilişkisinde olduğu gibi, Eagle Telekom adı altındaki cep telefonu işletmecisi olan bir şirketin de yüzde 100 hissesinin devredildiği, Çalık Grubu‘nun da bu anlaşmalar zinciriyle Arnavutluk Telekom şirketinde kontrol yetkisini ele geçirdği, Türk Telekom‘un Cetel‘deki yüzde 20‘lik payının CT Telecom SH.A aracılığıyla satın alınan Arnavutluk Telekom‘a yüzde 15.2 olarak yansıdığı dile getirildi.

EMO açıklamasında, şu bilgilere yer verildi:

"Çalık Grubu‘na destek, yüzde 45 hissesi kamuya ait olan Türk Telekom‘un gücünün kullanılmasıyla sınırlı kalmadı. Arnavutluk Telekom için ihalede oluşan 120 milyon Euro‘luk bedelin 90 milyon Euro‘luk bölümünün CT Telecom SH.A şirketi üzerinden Vakıfbank Bahreyn Şubesi‘nden sağlandığı ortaya çıktı. Vakıfbank‘tan kredi alınması işlemi ise Arnavutluk Telekom‘un alındığı 21 Eylül 2007 tarihinden 6 gün sonra 27 Eylül 2007 tarihinde gerçekleşti. Kredi anlaşmasına göre 27 Mart 2008 ve 27 Haziran 2008 olmak üzere iki ödeme vadesi öngörülürken, ilk vade için 6 aylık euribor+1.95 faiz, ikinci vade için 3 aylık euribor+3 faiz koşulu bulunuyor."

-REHİNLİ KREDİYE DÖNÜŞ

Vakıfbank‘tan kredi alıp Albtelecom şirketini satın almayı başaran Çalık Grubu‘nun, bu kez Albtelecom‘u satın alan CT Telecom SH.A şirketi hisselerini rehnederek Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası‘ndan (BSTDB) kredi aldığı anlatılan açıklamada, "CT Telekom SH.A‘nın hisselerinin rehin verilmesi dışında 100 milyon Euro‘luk kredi için Cetel Telekom garantör olurken, proje fon anlaşmasına da Türk Telekom‘un 8 milyon Euro‘luk garantörlüğü alınıyor" denildi.

-BORÇLU TELEKOM‘DAN SABİT ÜCRETE ZAM

Açıklamada, Çalık Grubu‘nun Arnavutluk Telekom şirketini satın alması sağlanarak, marka gücü ve deneyimi ile kendisini yönetimde söz sahibi dahi olamayacağı bir pozisyonda ortaya koyan Türk Telekom üstüne borçlandırılmış olduğu anlatıldı. Türk Telekom‘un yüzde 55‘inin özel sektöre devredilmesinin ardından geçen 2 yıllık sürede borç yükünün yüzde 27 arttırıldığına işaret edildi. Özelleştirme öncesinde 52 bin 126 olan personel sayısını 37 bin 305‘e kadar düşürmesine karşın borç yükünde artış yaşayan Türk Telekom‘un "siyasi-ticari bağlantılar içinde aldığı kararların bedelinin zamlar aracılığıyla halka ödettirilmeye çalışıldığı" savunuldu. Bu ilişkiler içinde borçlanan Türk Telekom‘un "halkın cebinden finansman sağlamasına göz yumulduğu" öne sürüldü. Açıklamada, "Türk Telekom‘un 2007 yılında Telekomünikasyon Kurumu‘nun kendi çıkardığı tebliğlere aykırı olmasına rağmen onaylayarak geçit vermeye çalıştığı fahiş zamları EMO ve bazı kurumların açtığı davalarla engellenmişti" denildi.

-SABİT ÜCRET TELEKOM‘A GELİR KAPISI

Türk Telekom‘un 17 Haziran 2008‘den geçerli yeni tarifesiyle birlikte konuşma bedelleri hariç olmak üzere özelleştirme sonrasında yalnızca sabit ücrete yüzde 28‘e ulaşan zam yaptığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Söz konusu 2.5 yıllık dönemde yaşanan enflasyonun dahi üzerine çıkan bu zam oranıyla Türk Telekom sabit ücreti gelir kapısı haline getirmiştir. Türk Telekom‘un mali yapısına bakıldığında sabit ücretten elde edeceği gelirlerin sabit hat gelirlerinin neredeyse yarısına yaklaştığı görülmektedir. Cep telefonunun yaygınlaşması yanında sabit ücretteki artışlar abonelerin telefonlarını kapatmalarına neden olmaktadır. Nitekim gelişen nüfus yapısına rağmen Türk Telekom özelleştirme sonrasında yaklaşık 1 milyon abonesini kaybetmiştir.

Bilinen kesimlerce örülen Siyasi-Ticari-Medya bağlantılı garip ilişkiler ağının bedelini halkın ödemesi kabul edilemez." (ANKA)

(Alanya Gazetesi, 25.06.2008)

 

 

Bağlantılar

www.alanyagazete.com/haber_oku.asp?kayno=2822
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 318


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.