MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİKTE "OTOMATİK FİYATLANDIRMA" FENA ÇARPTI, ZAM YÜZDE 22'YE ULAŞTI (RADİKAL)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Elektriğe zam yapmamakla övünen hükümet, ocak ayındaki yüksek oranlı zamdan sonra, elektriğe 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere 'otomatik fiyatlandırma' zammı da yaptı: Konutlarda yüzde 21, sanayide yüzde 22. Enerji Bakanı Hilmi Güler, 2007 seçimlerine kadar hükümetin beş yıldır elektrik fiyatlarını arttırmadığının sıkça altını çiziyordu. Seçim bitti, zamlar yağmaya başladı.
 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde 1 Temmuz‘dan geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 21, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 22 oranında zam yaptı. Böylece 2008 yılı başından bu yana konutlarda kullanılan elektrik zammı toplamı da yüzde 36.64‘e ulaştı.  

1 Temmuz‘dan itibaren geçilecek otomatik fiyatlandırma sistemi ile maliyet artışları üç ayda bir fiyata yansıtılacak. Mevcut seyir maliyet artışı yönünde olduğu için de tüketici üç ayda bir elektrikte otomatik zam görecek.  
 

Ocakta Zam Yapılmıştı

EPDK, Türkiye Elektrik Dağılım AŞ‘nin (TEDAŞ), elektrik üretim maliyetlerinde yaşanan artış çerçevesinde gönderdiği fiyat tarifesini dünkü kurul toplantısında kabul etti. EPDK, enflasyon güncellemesi dahil, konut ve ticarethanede kullanılan elektriğe yüzde 21, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 22 oranında zam yapılmasını onayladı.  

Elektriğe ocak ayında da enflasyon güncellemesi dahil olmak üzere konutta yüzde 19.5, sanayide de yüzde 12 zam yapılmıştı. Böylece altı ay içinde konut ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yapılan toplam zam yüzde 44.60‘ı buldu. Sanayiye altı aylık dönemde yapılan zam ise, yüzde 36.64‘e ulaştı. Yapılan zammın temmuz ayı enflasyonuna birincil etkisinin yaklaşık yüzde 1 seviyesine ulaşması bekleniyor.  

EPDK, Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.‘nin (TETAŞ) TEDAŞ‘a sattığı toptan elektriğe 1 Temmuz‘dan geçerli olmak üzere yüzde 12.7 zam yapılmasına ilişkin tarife başvurusunu bu ayın başında onaylamıştı. TETAŞ‘ın yeni tarifesi, TEDAŞ‘ın maliyetlerini artıran önemli unsurlar arasında yer alıyor. Fiyatları geçen yıldan bu yana rekorlar kırarak yükselen ve varil başına 136 dolardan işlem gören petrol, elektrik üretiminde büyük paya sahip doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinde en önemli unsurlardan birini oluşturdu. Elektrik maliyetlerini artıran bir başka husus ise, serbest piyasada elektrik fiyatı kilovat saatinin 16 kuruşa yükselmiş olması. Serbest piyasadan satın alınan elektriğin, toplam elektrik tüketimindeki payı da her geçen gün artıyor.  
 

"Hep Zam Mı Olacak?"

Otomatik fiyatlandırma döneminin yüzde 20‘den fazla bir zamla başlaması akıllara "Bundan sonra hep zam mı olacak?‘ sorusunu getirdi. Daha önce yaptığı açıklamalarda otomatik fiyatlandırma sisteminin sürekli zam anlamına gelmediğini öne süren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler fiyatın bazen artacağını, kimi zaman da düşeceğini söylemişti.  

Ancak Türkiye‘de elektriğin yarıdan fazlasının üretildiği doğalgazın fiyatının sürekli arttığına dikkat çeken uzmanlar, yeni sistemde fiyatların artış yönünde hareket edeceğine dikkat çekiyor.  
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, "Otomatik zam sistemiyle dört kişilik ailenin aylık elektrik faturasını 80-100 YTL‘ye çıkaracak süreç başlayacak" dedi.  

Yüksek Planlama Kurulu‘nun kararıyla elektrik zammının otomatiğe bağlanarak, elektrik fiyatlarının yılda üç kez ayarlanmasının sağlandığını ifade eden Çeçen, "Bu sistem sonucunda, yükselen petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin otomatik olarak elektrik fiyatlarına yansıyacağı görülmektedir. Bu ayrıca, yatırım yapmayarak elektrik fiyatlarının fahiş düzeylere çıkmasına neden olan şirketler lehine bir sistemdir" dedi.  

Musa Çeçen enerji alanındaki açmazdan yalnızca konutların değil sanayinin de büyük ölçüde etkileneceğini ileri sürdü.  

"Ayvayı Yiyeceğiz"

Geçen hafta Zorlu Enerji Grubu‘nun 15. yılı dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa bir gazetecinin "Otomatik fiyatlandırma ile vatandaş ‘ayvayı yiyeceğim‘ diye düşünüyor. Fiyat ne olur?" sorusu üzerine, "Oranlarla ilgili vatandaş olarak bir hissim var. Herhalde ayvayı yiyeceğiz yani...  

Bunun başka çaresi yok. Çünkü petrol fiyatı 30 dolardan 140 dolara çıkıyorsa, doğalgaz fiyatını da ona otomatik fiyatlandırmışlarsa, bu gaz fiyatının otomatik fiyatlandırmasına biz elektrik fiyatını otomatiklersek bu ayvayı yememek mümkün değil" demişti.  

Bursa, bir başka soru üzerine de, bunun çok daha önce gündemde olması gerektiğini belirterek, şöyle konuşmuştu: "Otomatik fiyatlandırmanın hedefine ulaşabilmesi için ilk fiyat ayarlaması ihtiyaca cevap verecek şekilde yapılmalı. Yoksa yeni düzenlemeler yapılma gereği ortaya çıkar ki bunu da halka anlatamazsınız" demişti.

(Radikal, 27.06.2008)  

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1355


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.