MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTLENME HAKKI ENGELLENEMEZ



 
Elektrik Mühendisleri Odası 41. Dönem Yönetim Kurulu, IBM Türk çalışanlarının örgütlenme ve toplusözleşme hakkına ilişkin yaşanan süreç hakkında bugün (31 Temmuz 2008) yazılı bir basın açıklaması yaptı. Bilişim sektörü çalışanlarının iş güvenliğinden yoksun olarak adaletsiz ücret politikaları ile karşı karşıya kaldığının kaydedildiği açıklamanın tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTLENME HAKKI ENGELLENEMEZ

Bilişim sektörünün birçok alanında faaliyet gösteren IBM Türk firmasında son bir kaç aydır, bilişim sektöründeki tüm emekçileri ilgilendiren bazı gelişmeler yaşanıyor. IBM Türk firmasında çalışan 200‘ü aşkın emekçiyi temsilen Tez-Koop-İş Sendikası 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığı‘na toplu sözleşme yapma hakkını almak üzere yetki başvurusunda bulundu. Çalışma Bakanlığı 200‘ü aşkın IBM Türk çalışanının noter kanalı ile yapmış olduğu üyelik başvuru bilgilerini doğruladı ve 11 Haziran 2008 tarihinde IBM‘i bilgilendirdi. Ancak IBM yönetimi, çalışanların toplu sözleşme ve grev yapma haklarını ellerinden almak için çeşitli girişimlerde bulundu ve tutumundan hala vazgeçmiş değil.

Süreç itibari ile birçok iş kolunda yaşanan, artık alışılmış bir sendika ve çalışan karşıtı tavır gibi görünse de IBM çalışanlarının bu girişimi, bilişim sektöründe uzun zamandır süregelen adaletsiz çalışma biçimlerine bir karşı çıkıştır.

Yazılım Sektöründe Fazla Değil, Sürekli Mesai

Yazılım sektörü, yapılan işin niteliği itibari ile mekandan ve saatten bağımsız çalışma koşullarına uygundur. Bu durum çalışanlar açısından bir avantaj olarak kullanılabilecek olmasına rağmen, sektörün tamamında iş planlaması ve iş teslim süreleri, çalışanların bu olanağı işveren faydasına olacak şekilde kullanılmaktadır. İş teslim süresine işi yetiştirmek bahanesi ile çalışanlar daha fazla çalıştırılmakta, bu durum sektörün getirdiği bir zorunluluk olarak gösterilip, kanıksanması sağlanmaya çalışılmaktadır.

Bilişim Sektöründe Taşeronlaştırma

Sektörde yaşanan bir diğer sorun da, özellikle kamu projelerinin ihalelerini alan firmaların bu işleri taşeron üçüncü firmalara yaptırmalarıdır. Kamu yazılım ihalelerinin hatalı-bilgisiz biçimde yapılıyor olmasından dolayı da ortaya çıkan bu durumda, kamu, kalitesiz işlerle zarara uğratılıyor olmakla beraber, bu taşeronlaştırma güvencesiz çalıştırmayı da olanaklı kılmaktadır. Sektörde yer alan iş süreçlerinin kontrolsüz olarak gelişmesi ve meslek eğitimine önem verilmeyerek proje geliştirme süreçlerinin yürütülmesi, sektörde bilgi birikimine ve özgün üretime engel olmakta, proje süreçleri sonrasında ciddi sorunlara sebebiyet vermektedir.

Standart Eksikliği

Bilişim sektörü çalışanları, iş güvencesizliğinin yanında, adaletsiz ücret politikaları ile de karşı karşıya kalmaktadır. Bilişim sektöründe şartname, sözleşme ve fiziksel iş koşulları gibi konularda herhangi bir standart bulunmamaktadır. Kapitalizmin kâr hırsı, tüm bu alanlarda belirleyici tek standart haline gelmiştir.

Sendikal Haklar

Çalışma saatleri, reel ücretler, sosyal haklar ve özlük hakları kısıtlamaları sorunları ile karşı karşıya olan bilişim emekçileri haklarını koruyabilmek için örgütlenememektedirler. Bilişim İşverenleri Sendikası bile olan ülkemizde ne acıdır ki Bilişim Çalışanları Sendikası bulunmamaktadır.

Bilginin metalaştırılmasının, sermaye için yeni bir sömürü alanı olarak ortaya çıktığı günümüzde sektörde gerekli eğitimi almadan altyapısı, donanımı olmayan kişiler daha ucuz ve güvencesiz işgücü yaratmada kullanılmakta, mühendislik disiplinine sahip olan sektörün ana elemanları bu haksız rekabet karşısında mesleki, maddi ve idari açılardan kıskaca sokulmaktadır. İş güvencesizliği, sürekli hale gelen fazla mesai, belirsiz ücret politikaları gibi sorunlarla karşı karşıya kalan bilişim sektörü çalışanları günden güne artarak devam eden hak kayıplarına maruz kalmaktadır.

Elektrik Mühendisleri Odası, demokratik haklarını elde etmek için mücadele eden, kendi mücadele biçimlerini oluşturan, IBM Türk çalışanlarını ve bu mücadeleyi sürdürecek olan tüm bilişim sektörü çalışanlarını desteklemektedir.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
41. DÖNEM YÖNETİM KURULU
31 Temmuz 2008

 

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

 

Bağlantılar

bilisimsendikasi.org
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

MUTLU BAYRAMLAR

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

Okunma Sayısı: 2003


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.