MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 SAMSUN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AMASYA   ÇORUM   ORDU   SAMSUN   SİNOP 
 

 
SMM YÖNETMELİĞİ
 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
TOPRAKLAMA TEST ÇALIŞMALARI BAŞVURU FORMU
 
13. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
12. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
RÜGES'09 BİLDİRİLER KİTABI
 
MART 2009 ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ EKİ
 
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU '08 BİLDİRİLER KİTABI
 
ORTA KARADENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
 
MOBİL KAPAK
 
ÇALIŞMA RAPORU
 

EMO Samsun Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 15.3

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KENT SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI


 


 

TMMOB
SAMSUN İL KOORDİNASYON KURULU
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRGESİ
KASIM 2008


"Kentleri biz inşa ederiz, sonra kentler bizi dönüştürür ve sonuçta nasıl insanlar olduğumuzu inşa ettiğimiz kentler tayin eder"  "David Harvey"

Kentleşme sürecinde il bazında sürdürülebilir kalkınma hedeflerine  uygun sosyo-ekonomik ve  fiziksel gelişmeyi  sağlamak  adına  uygulanması  gereken  politikalar ; üç  gün süren  sunuş  ve  tartışmalardan  sonra sonuç  bildirgesi ile Samsun  Kamuoyunun bilgisine  sunulmaktadır.
*Samsun bulunduğu jeolojik konum nedeniyle deprem riski altındadır. Yerleşim alanlarını planlarken jeolojik çalışmaları ve jeolojik özellikleri çok iyi değerlendirilmelidir. Çağdaş anlamda bir kent oluşturmak için bilimsel verilere dayalı, jeolojik ve jeofizik özelliklerin de dikkate alındığı afete duyarlı imar planları yapılmalıdır.
Yerel yönetimlerin Afet Yönetimi konusunda katkıları ve çalışmaları eksiktir. Yerel yönetimler ellerindeki mevcut yetkileri ve bilgileri kullanarak, bölgemizde bilimsel anlamda ağırlığı olan Ondokuzmayıs Üniversitesi başta olmak üzere ilgili meslek odalarının katkısı ile birlikte ortak projeler üretmeli, afet risklerinin azaltılmasına yönelik plan, proje ve çalışmalar yapmalıdır.
Mevcut önemli ve stratejik yapılar (okul, hastane, kamu binaları, yol, köprü vb gibi) bir plan dahilinde depreme dayanıklılık açısından irdelenmeli, depreme karşı güvenli olmayanlar tespit edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu  konuda  yerel  yönetimlerle  merkezi hükümetin  yerel  temsilcileri, ilgili meslek  odaları  ile  birlikte  hareket  edebilmeli  ve  kent  gündeminde  Afet  Yönetimi  ile  ilgili  ortak çalışmalar  ön  sırada    yer  alabilmelidir.
Yapılacak  çalışmalarda  ilgili  meslek  odalarının    teknik  bilgi  birikimi  yeterince   değerlendirilmeli  ve  ortak  proje  hazırlanması  konusunda   hassasiyet gösterilmelidir.
Samsun‘un ulaşım mastır planı yapılmalı, bu plan uzun dönemde Çarsamba ve Bafra ilçelerini kapsayacak şekilde düşünülmeli, toplu taşımın güzergahı ve sistemi yapılacak araştırmalardan çıkacak bilimsel verilere göre Samsun‘un tamamına hizmet verecek şekilde belirlenmeli, Samsun şehir içi sahili bütün olarak planlanmalı, uygulama bu plana göre imkânlar doğrultusunda parça parça yapılmalı, Bütünü planlanmadan parçalı yapılan ve her değişen uygulamalar birbirleri ile ve şehrin bütünü ile uyum sağlamamakta, kaynak israfına yol açmaktadır.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve İl Genel Meclisinin almış olduğu "Kruvazier Liman" kararı büyük oranda temizlenmiş olan Liman içi sahil şeridinin yeniden yapılaşmasının önünü açacaktır. Samsun Limanının Kruvazier Liman olması durumunda, Liman içi dolgu alanları Turizm amaçlı binalar yapılması adı altında yapılaşmaya açılacak, şehir yeniden sahilden kopacak, gelecekte halkın sahili kullanma olanağı kalmayacaktır.
"Kentsel dönüşüm" ile TOKİ tarafından yapılan ve halka sunulan konut üretiminin sektörün yerel aktörlerini sistemin dışında bırakması önlenmelidir.
Kentimizde içme suyu ihtiyacını karşılayan Çakmak baraj gölünden alınan ham suyun arıtılması ile alt belediyelerin ayrı ayrı nufusları dikkate alındığında kentin(Büyükşehir belediyesi) 2037 yılına kadar ki içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğu anlaşılmaktadır . Ayrıca Dağköy barajının devreye girmesi ile kentimizin içme suyu ihtiyaç açığının karşılanmasına katkı sağlayacaktır. Ancak son dönemlerde artan küresel ısınma ve atmosferde meydana gelen olumsuz değişikliklerin etkisi ile mevsimsel değişmeler sonucu yaklaşık son 5 yıldır başgösteren kuraklık dikkate alınarak özellikle su kullanımında tasarrufun sağlanması için ilgili kurum ve kuruluşların yapacağı bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları gözardı edilmemelidir.
İçme suyu ihtiyaçlarımızı karşılayacak barajlarımızın, göllerimizin ve drenaj alanlarının kirletilmesi önlenmeli, denetimler kurallara uygun ve insan sağlığını önemseyecek şekilde yapılmalıdır.
Karadeniz‘in en büyük kenti olan Samsun‘un ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Yaklaşık 1.200.000 civarında olan il nüfusunun % 50‘den fazlasının geçim kaynağı tarımdır. Bu nedenle son yıllarda tarım sektöründeki çöküşün en çok etkilediği illerin başında Samsun gelmektedir.
Yaklaşık 180 bin hektar olan Çarşamba ve Bafra ovalarını da kapsayan Samsun ilinin, toplam arazisinin yarısı tarıma uygundur. Diğer illerle karşılaştırdığımızda, bu oldukça yüksek bir orandır. Geniş tarım alanları uygun iklim ve diğer çevresel faktörlerle birleşince, ürün çeşitliliği ve verimlilik artmaktadır. Diğer sektörlerdeki (sanayi, ticaret, turizm, hizmet vb.) gelişimin yetersiz olduğu da göz önüne alındığında, yukarıda sayılan nedenler Samsun‘u bir tarım kenti konumuna getirmektedir.
Tarıma ayrılan kaynaklar artırılmalı, sulama, drenaj, tesviye gibi alt yapı ve işleme, depolama gibi üst yapı yatırımları hızlandırılmalı, bu alanda yatırım yapacak özel sektör özendirilmelidir.
  Üreticilerin kendi sorunlarını çözmelerini sağlamak üzere, kooperatifler ve üretici birlikleri teknik ve ekonomik yönden desteklenmelidir.
 Geleneksel ürün ve üretimlerin yanısıra, tohumculuk, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği, bodur meyvecilik, örtü altı yetiştiriciliği, organik tarım gibi yeni ürün ve üretim şekillerine geçiş özendirilmeli, üreticilere teknik ve ekonomik destek sağlanmalıdır.       
 Tarım arazilerinin bölünmesi engellenmeli, toplulaştırma çalışmaları hızlandırılmalıdır.
 Uzun dönemde verimliliği korumak ve sürdürülebilir tarım yapabilmek için, yem bitkilerine dayalı ekim nöbeti planları yapılıp, uygulanmalı ve hayvancılık özendirilmelidir.
     Etkili kırsal kalkınma programları ile kırsal altyapı güçlendirilmeli, buralarda yaşayan insanların refah düzeyleri artırılmalıdır.
 Tütün, Deveci Armudu, mısır, çeltik, kömüş (manda) yoğurdu ve kaymağı, Samsun lokumu, Bafra lokumu gibi, bu yöreye özgü tat ve özellikler taşıyan ürünlere özel destekler sağlanmalıdır.
 Yalnızca Samsun‘umuzun değil ülkemizinde de temel sorunu olan enerji politikalarının ve planlarının kent sempozyumunda  irdelenmesi sonucunda gördük ki;
Enerji krizi yoktur, enerji yönetimi krizi vardır. Samsun‘da da enerji yatırımları konusunda yanlış planlama yapılmıştır. Mobil Santral gibi kirli sanayi yatırımları ciddi eleştirilere konu olmuştur. Bunun yanında planlanan ithal kömür ve doğalgaz ile çalışacak elektrik üretim santralları, hem yanlış yer seçimi hem de dışa bağımlı yakıt oldukları için tepkiyle karşılanmıştır.
            Dışa bağımlı enerji kaynakları yerine, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmelidir. (Rüzgar ve Güneş enerjisi gibi) Bu anlamda bölgemiz oldukça zengindir. Samsun‘da uygulanmaya çalışılan katı atık geri dönüşüm projesi kapsamında enerji üretimi de planlanmalıdır.
            Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde Samsun yerel yönetiminin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir. Konu hakkında kamuoyu bilgilendirilmelidir. Temiz, kaliteli ve sürekli enerjinin verimli kullanılması için okullarda bilgilendirme yapılmalıdır.
            Aşırı enerji tüketen, kirli yatırımlara karşı Samsun özelinde de mücadele edilmelidir. "Kent Demokrasisi" kültürü oluşturulmalı, önemli kararlarda halkın temsilcisi "Demokratik Kitle Örgütleri" nin görüşü alınmalıdır.
            Samsun‘un elektrik altyapısındaki sorunların tespiti ile bu sorunların giderilmesi için biran önce ciddi yatırımlar planlanmalıdır. Bu konu, Samsun‘a yapılması düşünülen diğer sanayi yatırımları için önemli ve önceliklidir.
            Özelleştirme politikaları sonucunda  özel sektöre  devredilen elektrik enerjisi dağıtım sistemlerinde yapılması  gereken yatırımlar ve iyileştirmeler  günümüz  itibariyle  halen  hayata  geçirilmemiştir.
Öte  yandan,  enerji  dağıtımına baktığımızda  il  sınırları  itibari  ile Kavak OSB ve ilçelerin ihtiyacı için Trafo Merkezi  planlaması yapılmalıdır.
Terme-Çarşamba-Ayvacık-Salıpazarı ilçe ve yerleşim birimlerinin enerji talepleri Tekkeköy‘de yeralan Samsun II no.lu trafo merkezinden karşılanmaktadır. Bölgenin güvenilir enerji ihtiyacını karşılamak için Çarşamba Kumköy Trafo Merkezinin acilen hayata geçirilmesi gereklidir.
Bafra Trafo merkezinde de durum farklı değildir. Mevcut istasyon ilçelerimizin en eski istasyonudur. 36 kV da boş hücre yoktur. Bafra OSB nin ayrı hücre talebi karşılanamamaktadır.
Bafra OSB nin tam kapasite ile çalışması halinde mevcut trafo yetersiz kalacaktır.
Trafo merkezlerinin yapılması çok kısa sürede gerçekleşen projeler değildir. Yukarıda bahsi geçen Kumköy TM nin 10 yıldır süren proje olduğu unutulmamalıdır. Yine unutulmamalıdır ki Trafo merkezlerinden talep edilen güçler, tarafımızca bilinen yatırımlardır. Kamuoyunda gündem teşkil eden ve İl özel idaresi yatırım ofisi tarafından takip edilen projelerin neler olduğu konusunda bilgilendirme yoktur. 
Bütün bu taleplerimizin temel dayanağı; Cumhuriyet tarihinden gelen olgusu ile gurur duyduğumuz kentimizin birlikte kazandırabilirsek, yaşanabilir bir kent olma özelliğinin diğer kentlere de örnek oluşturabilme özlem ve isteğimizdendir. Yerel yöneticiler kentin ve kent halkının haklı taleplerine kayıtsız kalma lüksüne sahip olamayacakları gibi, bu kentin yaşayanları olarak her bireyin üzerine düşen sorumluluktan daha az sorumlu değillerdir.
TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu olarak sorumlulukların ve bilginin paylaşıldığı bilime ve akla dayalı birliktelikle 19 Mayıs kenti Samsun‘umuzu; Temiz çevre, sürdürülebilir                                                                                                kalkınmayla çekim merkezi haline getirilmiş örnek kentlerden yapmak temel görevimiz olmalıdır.
Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
 
       

        TMMOB SAMSUN İKK
             Ve
          SAMSUN KENT SEMPOZYUMU
                                         YÜRÜTME KURULU
                  ADINA
        Şükrü KUMBASAR
               TMMOB - İKK Sekreteri

 

Dosyalar

(25 KB)



ELEKTRİK FATURALARI NEDEN, NASIL ZAMLANDI?

12.02.2015
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1388


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.