MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO 2008 ENERJİ BİLANÇOSUNU ÇIKARDI: ÖZELLEŞTİRME, KARABORSA, ZAM VE YATIRIMSIZLIK (KAYNAK ELEKTRİK)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, EMO‘nun 54. kuruluş yıldönümünde, "Enerji. Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası" Genel Başkanı Kemal Bulut ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, enerji alanında 2008 yılında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Basın toplantısında 1 Ocak 2009‘dan itibaren geçerli olacak zam ve nükleer ihale süreci eleştirilirken, 17 yıl önceki görevlendirmeye dayanılarak Aydın, Denizli ve Muğla illeri elektrik dağıtımının devri sürecinde yaşanan ve ‘kamu zararına yol açan‘ uygulamalar aktarıldı.
 
2008 yılının enerji alanında özelleştirme, karaborsa, zam ve yatırımsızlık yılı olduğu ve gelinen noktada yönetimsel anlamda da ciddi bir kaos yaşandığı savunulan açıklamada, "Öncelikle yatırım planlaması açısından bakılacak olursa tam bir başıboşluk yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Kamu yatırım yapamamakta, özel sektöre ulufe" gibi dağıtılan lisanslar denetlenememekte, enerji alanında manipülasyon ve spekülasyonlar yaşanmaktadır" denildi.
 
‘2013‘te enerji açığı oluşacak‘
TEİAŞ‘ın 2008-2017 Üretim Projeksiyonu‘nunda. küresel kriz olmasa dahi Türkiye‘nin enerji krizi yaşayacağının tespit edildiği kaydedilen açıklamada, iyimser senaryoya göre 2013 yılında enerji açığı öngörüldü: "Düşük senaryoda kabul edilen yüzde 6.6‘lık enerji talep artışı dikkate alındığında, var olan santralların 2010‘dan itibaren enerji talebini karşılayamayacağı, inşa halinde olan santrallar devreye alınabilse bile 2010‘da çok az bir yedekle talebin karşılanabileceği, lisans almış projelerin de hayata geçirilebileceği varsayılsa dahi 2013 yılında enerji açığının oluşacağı öngörülmektedir.

‘Teşvikli sistem sonuç vermedi‘
Yatırımsızlığın ana nedeni olarak küresel sistemin dayattığı politikaların gösterildiği açıklamada; Türkiye‘nin kömür, hidrolik ve rüzgar potansiyelinin böylesi bir yapılanma içerisinde değerlendirilemediği belirtildi. Örnek olarak verilen Afşin-Elbistan C-D santralları yapımı için üç kez ihaleye çıkıldığı hatırlatılan açıklamada, yatırım için şartları beğenmeyen şirketlerin, son ihalede, yatırım açığıyla oluşan pahalı enerji fırsatından yararlanarak oldukça yüksek fiyat talep ettikleri, bu nedenle de ihalenin sonuçlanamadığı kaydedildi.
 
Dışa bağımlılık...
Yeniden doğalgaz ve ithal kömüre dönüldüğü tespitine yer verilen EMO değerlendirmesinde halihazırda elektrik üretiminde yüzde 45‘ler düzeyinde olan dışa bağımlılık sorununun, dış kaynaklı yeni santral planlamalarıyla birlikte nükleer santral ihalesiyle de perçinlendiği savunuldu.
 
‘2008‘de karaborsa rekor kırdı‘
Kamunun yatırım yapmasının yasaklandığı, elektrik enerjisi alanının özel sektörün inisiyatifine bırakılması sonucunda bir yatırımsızlık ortamı yaratıldığı kaydedilen değerlendirmede. "Bu ortam içerisinde özel sektörden gelen üretim tehdidi sonuç vermiş; Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği denilen borsa mekanizması devreye alınmış ve Türkiye‘de tüketilen elektriğin yüzde 10-15 gibi bir bölümünü karşılayan sistem tam bir karaborsaya dönüşmüştür. Karaborsada yaşanan fiyat artışları acısından sistem dengesizlik fiyatı (SDF) denilen gündüz, puant ve gece olmak üzere 3 dönem halinde şirketlerin verdiği fiyatların en yüksek düzeyini gösteren Sistem Marjinal Fiyatı‘nın ağırlıklı ortalaması olarak hesaplanan elektrik fiyatındaki artış 2008 yılında rekor düzeye ulaşmıştır" denildi.

‘Ucuzlama beklentisi zamla sonuçlandı‘
31 Aralık 2007de 1 kilovat saat elektriğin her şey dahil 15,810 Ykr olduğu hatırlatılan değerlendirmede, bu rakamın 1 Ocak 2009‘da 24,958 Ykr olacağı öngörüsünde bulunuldu.
 
Özelleştirme uygulamalarının "rant aktarım mekanizması" olarak nitelendirildiği EMO 2008 yılı değerlendirmesinde, "Enerji alanının piyasaya bırakılmasının kamu zararına yol açtığı ortadadır" denildi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası 54 yaşında
Anayasa‘nın 135. maddesi ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yasası hükümlerine göre kurulan ve 26 Aralık 1954 tarihinde ilk genel kurulunu yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 54 yaşında.
 
EMO Yönetim Kurulu,54. kuruluş yıldönümü dolayısı ile yaptığı açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde siyasal iktidarın, EMO da dahil olmak üzere TMMOB ve bağlı odalarına yönelik saldırı ve karalamalarını yoğunlaştırdığı görülmektedir. Bunun temel nedeni ise AKP iktidarının, ülkemizi içine düşürdüğü açmazlar karşısında çözüm üretmek yerine saldırgan davranışlarla etki yaratmaya çalışmasıdır. EMO, 54. kuruluş yıldönümünü tüm bu baskılara karşın kamu yararını temel alan ve bilimin kamunun hizmetinde olması gerektiği anlayışıyla kutlamaktadır."

(Kaynak Elektrik; 01.12.2008)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 268


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.