MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KONYA, AKŞEHİR VE EREĞLİ YEREL ENERJİ FORUMU’NA ÖZELLEŞTİRME TARTIŞMALARI DAMGASINI VURDU



 
EMO Ankara Şubesi Konya İl Temsilciği tarafından 7 Şubat 2009 günü Konya Bera Otel’de düzenlenen “Konya, Akşehir ve Ereğli Yerel Enerji Forumu”na özelleştirme tartışmaları damgasını vurdu. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabi Kaynaklar, Bilgi Teknolojileri Komisyon Başkan Yardımcısı AKP Konya Milletvekili Hasan Argı özelleştirme politikalarını savununken, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, ESM Genel Başkanı Kemal Bulut özelleştirmenin ve dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz yanlarını göz önüne serdiler.
 

Konya, Akşehir ve Ereğli Yerel Enerji Forumu, Konya İl Temsilcisi Ali Kemal Başaran‘ın konuşması ile başladı. Enerjinin dünyada olmazsa olmaların başında geldiğini ve dünyada kullanılan pek çok para biriminden daha önemli olduğunu belirten Ali Kemal Başaran şunları söyledi, "Enerji politikalarında devamlı eskiyi göz önüne almak suretiyle program yapamayız, yeni enerji politikaları uygulamalı. Ama eski uygulamaları da unutmamak lazım. Enerji politikaları ile ilgili bu işin başında olan kişilerin yaptığı hatalar bize pahalıya mal olmakta. Kısa sürede bu hatayı düzeltme imkânımız yok. Elektrik enerjisi tek başına kullanılan bir enerji değildir, ikinci bir enerji birinci enerjinin içinde yer almaktadır. Son zamanlarda tarıma dayalı enerji politikaları öne çıktı, ottan samandan, güneşten rüzgârdan her şeyden elektrik enerji üretmek zorundayız."

"Mevlana ‘kim olursan gel‘ demiş ‘burada eğitim gör mazlumu bombala dememiş"

Başaran‘ın ardından kürsüye gelen EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş konuşmasına Haziran ayı içinde yaşamını yitiren İsmail Hasırcı‘yı anarak başladı. İsmail Hasırcı‘yı saygıyla andığını söyleyen Ramazan Pektaş, "Onu hâlâ özlüyor, eksikliğini de hissediyoruz. Kendisini ne kadar sevdiğimizi hatırlamak adına bu konunun altını bir kez daha çizmek istiyorum" dedi.

Ramazan Pektaş şöyle konuştu, " Buradan bir selam da Filistinlilere göndermek istiyorum. Orada İsrail‘in saldırısına karşı çok ciddi direniş gösteren Filistinliler‘in mücadelesini destekliyorum saygıyla bu mücadelenin önünde eğiliyorum. TMMOB‘nin bu konuda 9 meslek Odası ve sendikalarla almış olduğu karar çerçevesinde kendilerine destek vermiştik. Bugün bu desteğe hâlâ ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Konyalılar bir miktar üzülüyor olabilirler çünkü onlara bomba atan uçaklar ne yazık ki -sizlerin iradesi dışında- Konya‘da eğitim görüyor. Bu da hepimiz adına üzücü bir durum. Mevlana ‘kim olursan ol gel‘ demiş de ‘burada eğitim gör mazlumu bombala‘ dememiştir diye düşünüyorum."

İç Anadolu Yerel Enerji Forumları düzenlenerek örgütün tabanında bu konuların tartışıldığını, diyalog ortamının oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Pektaş şunları söyledi, "Enerji bazen hayatımızı kolaylaştıran bazen problem olarak karşımıza çıkan bir olgu. Genellikle bu aylarda hepimiz biliriz doğalgaz vanası yurt dışında bir yerlerden kesilir. Bu çerçevede enerjide bağımsızlık sözlerinin hayata geçirilmesi hepimizi sevindirecektir. Yıllardır TMMOB‘ye bağlı Odalarımızın dile getirdiği enerjide dışa bağımlılık konusunda yanlış adımlar atılıyor, enerjide dışa bağımlı uygulanan politikalar geleceğimiz konusunda endişe yaratacak adımlar dendi. Ulusal çıkarlarımız kamu yararları açısından da dışa bağımlılık üzücü. Bu konuda meslek Odaları‘nın, emek örgütlerinin söyledikleri dinlenseydi bu noktaya gelinmeyebilirdi. Bugün kullandığımız elektriğin yarıdan biraz fazlası doğalgazdan üretilmekte. Enerjide 4‘te 3 dışa bağımlı bir ülkeyiz. Enerji konusunda atılan bazı adımların da aynı bağımlılığı sürdürme noktasında çok doğru olmadığını üzülerek ifade etmek istiyoruz."

"Nükleer hem pahalı hem tehlikeli"

Elektrik üretiminde nükleer santral kurulumunu doğru bulmadıklarını ve bu konuda EMO‘nun yalnız olmadığını çok iyi bildiğin belirten Pektaş, "40 küsur yıldır nükleer konusu ülkemizde tartışılır. Bilindiği gibi yarışmalarda ya da ihalelerde birden fazla benzeri yapılanma birbiriyle yarışır. Nükleer santral konusunda bir teklif verildi ve adına yarışma denildi. Bugün biz bulunduğumuz meslek Odasında bir defter almak istesek üç ayrı teklif almak zorundayız, böyle yapılmazsa usulsüz olur" dedi ve şöyle konuştu, " Yıllarca bize nükleer enerji ucuz dendi ama ucuz olmadığını görüyoruz. Termik santralde ve hidroelektrik santralde 5 cent‘in altında maliyetlerle bugün elektrik üretilirken, nükleerde 20- 21 cent‘lerde elektrik üretilip sisteme verilmesinin ucuzlukla açıklanabileceğini düşünmüyorum. Nükleer santrallerin hem teknolojisi hem işletmesi, kaynak konusunda dışa bağımlı, atık problemi çözülmemiş, riski çok büyük. Her eklenen sistem de yeni bir risk getiriyor. Bu tehlikeli maceradır diye yıllarca söyledik söylemeye devam edeceğiz."

"Özelleştirme pahalılıktır, özelleştirme işsizliktir"

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.‘nin geçtiğimiz günlerde Sabancı gruba devredildiğini hatırlatarak MERAM Dağıtım A.Ş.‘nin de özelleştirme kapsamında olduğunu aktaran Ramazan Pektaş, EMO olarak emek ve meslek örgütlerinin içinde yer aldığı Özelleştirme Karşıtı Platform olarak bu özelleştirmelere yönelik tepkilerin dile getirildiğini söyledi.

"Özelleştirme pahalılıktır, özelleştirme işsizliktir, özelleştirme daha kötü hizmettir" diyen Pektaş sözlerini söyle tamamladı, "Özelleştirmeler konusunda bu düşüncelerini aktarmamızın  üstünden çok zaman geçmeden Mamak‘ta 6 Şubat Cuma günü itibariyle işletme sırasındaki sorundan kaynaklı olarak 50 civarında evde televizyonlar, buzdolapları, çamaşır makineleri bozuldu. Özelleştirmeden sonra alın size iyi işletme. Daha kalitesiz hizmetle yüz yüzeyiz. Bu özelleştirme tercihinden bütün dünya vazgeçmiş, kamulaştırmalar yapılıyor bizim ülkemizde özelleştirmeler sürdürülüyor. Özelleştirmenin doğru bir tercih olmadığı görülüyor ve foyası ortaya çıkıyor.

Özelleştirmeler sonunda çalışanların iş güvencelerine yönelik çok ciddi problemler var. Her şey para değil, her şeyin para olmaması gerekir. Hayatın ticarileştirilmesi, eğitimin, suyun, oksijenin, ulaşımın ticarileştirilmesi bizi çok doğru bir yere götürmez diye düşünüyorum Her şey ticari olarak düşünürsek bazı kaygılar ikinci plana atılmış oluyor. Kâr etmek için havayı, suyu kirletirler. Hayatı ve doğayı bu kadar hoyrat olarak kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Enerji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve enerjiyi verimli kullanmalıyız. En ucuz enerji tasarruf edilen enerji, en ucuz enerji aslında verimli kullanılan enerjidir. Enerjiyi verimli kullanmak gelişmişlik seviyesi olarak gösteriliyor."

"Enerji uğruna savaşların yapıldığı bir kaynak"

Toplantının açılışında konuşan KESK‘e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Kemal Bulut, ABD‘nin Irak ve Afganistan‘a demokrasi götürüyorum görüntüsü altında enerji kaynaklarına sahip olmanın savaşını verdiğinin altını çizdi.

Enerjinin uğruna savaşların yapıldığı bir kaynak olduğunu vurgulayan Kemal Bulut şöyle konuştu, " Enerji üzerine savaşların yapıldığı bir kaynak. Enerji adına yapılan savaşları Afganistan, Irak olaylarını hepiniz biliyorsunuz. Bu kadar önemli kaynağı ne yazık ki ülkemizde dışa bağımlı bir hale getirdik. Umarım EMO‘nun enerji politikaları konusunda çizdiği persfektif doğrultusunda yerli kaynakları kullanırız. Başta yenilenebilir kaynaklar olmak üzere, ucuz, sürekli halkın hizmetine sunabilecek elektrik politikalarımız olur. Ancak görülen o ki, bu bağımlılık gittikçe artan bir hale gelmektedir. Siyasi iktidarın EMO‘nun bugüne kadar ürettiklerine, birikimlere kulak vermesini, yerel kaynakların hakim olması gereken enerji politikaları geliştirilmesini umuyorum.

Konuşmaların ardından yapılan ilk oturumda, "MEDAŞ Konya İşletme Müdürü M.Salih İşeri ‘Enerji Dağıtımı ve İşletme, Konya Bölgesi Enerji Sorunları‘, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Çetinkaya ‘Enerji sistemlerinin Ekonomik İşletilmesi ve Enerji Verimliliği‘, ESM Genel Başkanı Kemal Bulut ‘Özelleştirmenin Çalışanlara Etkileri‘, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Taylan Özgür Yıldırım ‘Enerji Özelleştirmelerinin Tarihçese ve Geleceği‘ konulu sunum yaptı.

Forumun ikinci oturumu ilk toplantısını EMO Ankara Şubesi Konya İl Temsilcisi Ali Kemal Başaran yönetti. Forumda, Biyo Yakıt Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikret Akın Erdem ‘Enerji Tarımı ve Gıda Arzı‘, DSİ 4. Bölge Müdürü Hacı Aksal ‘Yer altı Suları, Tarımsal Sulama ve KOP‘, Sigma Elektrik Ltd. Şti. Pazarlama Müdürü Mustafa Sezgin ‘Enerji Verimliliği‘, EMO Ankara Şubesi Teknik Görevlisi Mehmet Ali Kıran ‘Enerji Verimliliği Politikaları ve Yasal Çerçeve‘, EMO Yönetim Kurulu Eski Başkanı Hasim Aydıncak ‘Enerji Politikaları ve Finansal Krizin Sektörel Etkileri‘ başlıklı sunumları yaptılar.

Forumun üçüncü oturumunda, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öğüt ‘Tarımsal Atıkların Enerji Kaynağı Olarak Değerlendirilmesi‘, Selçuk Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Pehlivan ‘Biyogaz ve Biyogaz Uygulamaları‘, Endüstri Mühendisi Bartu Bugatur ‘Güneş Enerjisi, Konya‘da Güneş Enerjisi Uygulamaları‘, Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse ‘Rüzgâr Enerjisi, Konya‘da Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli‘, EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu Başkanı ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları‘ başlıklı sunum yaptı.

Konuşmaların ardından EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Övül Eski tarafından okunan sonuç bildirgesi ile Konya, Akşehir ve Ereğli Yerel Enerji Forumu sona erdi.

                                                                                                                

 

 

 

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 2683


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.