MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KRİZİN YÜKÜ KADINLARIN OMUZLARINDA



 
EMO 41. Dönem Yönetim Kurulu, bugün (8 Mart 2009) yaptığı basın açıklamasında, kadınların ekonomik krizin yükü altında ezildikleri belirterek, "savaşta, krizde, işte, evde, okulda, sokakta, yaşamın her alanında cinsel kimliklerinden ötürü bedel ödeyen; egemen sınıfların çıkarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele yürüten tüm kadınları" desteklediğini kaydetti. Basın açıklamasının tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

KRİZİN YÜKÜ KADINLARIN OMUZLARINDA

Kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesini simgeleyen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nü küresel kriz ortamında kadınlar açısından yaşam koşullarının daha da ağırlaştığı bir dönemde kutluyoruz. Daha çocukluktan itibaren eğitim başta olmak üzere eşit olanaklardan yoksun bırakılan kadınlar, aile, iş, siyasal yaşam ve toplumsal hayatta da ayrımcılıklara karşı mücadele yürütmek zorunda kalıyorlar. Bu mücadele içinde bulunduğumuz küresel kriz ortamında daha da derinleşmektedir. İşsizlik oranının zaten yüksek olduğu ülkemizde ekonomik krizin yükünün kadınların sırtında olduğu belirlenmiştir. Veriler, ekonomik krizin kadınları çalışmaya zorladığını ve ucuz işgücü olarak piyasaya dahil olabildiklerini gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu‘nun son olarak açıkladığı Kasım 2008 tarihli istihdam ve işgücü verilerine bakıldığında, küresel krizle birlikte işsizlik oranı artarken, işgücü ve istihdamın da yapısal bir değişikliğe zorlandığı görülmektedir.

İşgücüne dahil olan nüfus cinsiyete göre irdelendiğinde, Kasım 2007‘ye göre Kasım 2008‘de işgücüne kadınların erkeklerden daha fazla dahil oldukları, yani kriz ortamının kadınları iş aramaya zorladığı belirlenmiştir. İstihdam verilerine bakıldığında ise 36 bin erkek iş olanağı bulurken, aynı dönemde 412 bin kadının işe alındığı saptanmıştır. Bu durum ne yazık ki kadın istihdam oranı artışına değil, erkeklere göre kriz ortamında ucuz işgücü olarak daha fazla iş olanağı bulduklarına işaret etmektedir. Çünkü işsizlik oranı artışına paralel olarak kadın istihdam oranı da azalmaktadır; 2006 ve 2007 yılı kasım aylarında kadın işgücünün yüzde 89‘u istihdam edilirken, 2008 yılında bu oran yüzde 87‘ye gerilemiştir. Bu veriler, küresel kriz ortamının geçinebilmek için iş aramaya zorlanan kadınların ucuz işgücü olarak işgücü piyasasına dahil olduğuna işaret etmektedir.

Kadınlara yönelik ayrımcı zihniyet istatistik verilerine bile yansımakta, öncelikle ev kadınları işgücü kapsamında dahi değerlendirilmemektedir. 15 yaş üzerinde olup işgücüne dahil edilmeyen nüfusun yüzde 73‘ünü kadınlar oluşturmaktadır. Üstelik Kasım 2008 itibarıyla işgücüne dahil edilmeyen kadınların yüzde 7.2‘sini çalışmaya hazır ancak iş bulamayacağını düşünen ya da başka nedenle iş aramayan kadınlar ile yalnızca mevsimlik çalışma olanağı bulabilen kadınlar oluşturmaktadır. Yine işgücüne dahil edilmeyen 11 milyon 714 bin kadın, ev kadını olarak işgücü kapsamı dışına atılmaktadırlar. İşgücü olarak kabul edilen nüfusun yalnızca yüzde 26.6‘sını kadınlar oluşturabilmektedir. Gerçekte mevsimlik çalışanlar, çeşitli nedenlerle iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanlar ve ev kadınları işgücü kapsamına dahil edilmelidir. Bu durumda kadın istihdam oranının yüzde 80‘ler değil, yüzde 30‘larda kaldığı görülmektedir.

Kadınlar yalnızca ekonomik krizin yükü altında ezilmemekte, ne yazık ki adım adım gericileştirilen toplum yapısı içerisinde giderek artan şiddet, taciz, tecavüz gibi insanlık dışı fiillere maruz kalmaktadırlar. Türkiye 2008 yılında da küçük kız çocuklarına yönelik taciz, tecavüz haberleriyle meşgul olurken, Barış Gelini Pippa Bacca‘nın tecavüz edilerek, katledilmesi olayıyla sarsılmıştır. Kadına yönelik şiddet ortamına son verilmesini talep ediyor, taciz ve tecavüz gibi insanlık dışı davranışları mazur gösteren her türlü anlayışı kınıyoruz.

Elektrik Mühendisleri Odası 41. Dönem Yönetim Kurulu, savaşta, krizde, işte, evde, okulda, sokakta, yaşamın her alanında cinsel kimliklerinden ötürü bedel ödeyen; egemen sınıfların çıkarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele yürüten tüm kadınları desteklemekte ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nü kutlamaktadır.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
41. DÖNEM YÖNETİM KURULU
8 Mart 2009

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1244


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.