MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ AÇIĞININ ÜSTÜNÜ KRİZ KAPATTI (DÜNYA SEKTÖREL ARAŞTIRMA)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Yaşanan krizin sanayiide enerji ihtiyacını azalttığını belirten Musa Çeçen, bu durumun önümüzdeki yıllarda enerjiye yönelik ihtiyacı gölgeleyebileceğini söyledi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, kriz nedeniyle Tüikiye ekonomisindeki küçülmenin mevcut elektrik ihtiyacının göz ardı edilmesine neden olduğunu söyledi. Çeçen, "Kriz nedeniyle son 6 ayda sanayi tüketiminde yaşanan düşüş elektrik tüketim talep artışını da etkiledi. Bir önceki yıl yüzde 90‘a yakın olan elektrik tüketim artışı 2008‘de yüzde 4 düzeyinde kaldı" dedi.

Enerji sektöründeki serbest piyasa anlayışının enerji sektörünü zor duruma sürüklediğini anlatan Çeçen, sorularımızı şu şekilde yanıtladı:

Kriz enerji sektörünü nasıl etkiledi?
Ülkemizde elektrik alanında 901ı yıllardan itibaren yoğunlaşarak özelleştirme ve serbest piyasa uygulamalarına geçiş öngörüldü. Bu süreç elektrik üretim yatırımlarındaki planlamayı ortadan kaldırdı. Ülkenin resmi kurumlarından iş çevrelerine varıncaya kadar her kesim 2009-2010 yıllarından itibaren elektrik talep artışının karşılanamayacağı endişesini taşırken, deyim yerindeyse ekonomik kriz Türkiye‘nin elektrik arz krizinin kurtarıcısı oldu.
 
Enerji üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaları değerlendirir misiniz?
2002-2008 yılları arasında özel sektör tarafından inşa edilerek işletmeye alınan üretim tesislerinin toplam gücü ne yazıktır ki 3 bin 500 MW civarında gerçekleşti. Yıllık ortalamanın 500 MW civarında gerçekleşmesi de ülkemizin geleceği açısından kaygı verici bir durum oluşturmakta. Bu nedenledir ki elektrik üretimine; iletim, dağıtım ve tüketim bütünlüğü içinde, merkezi planlama anlayışıyla kamu mutlaka el koymalı. Özel sektöre çok sayıda lisans dağıtılmış olmakla birlikte bunların yatırıma dönüşme beklentileri oldukça düşük düzeyde kalmakta. Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın özel sektör beklentisi devam ettirilerek, kamu teşvikli ihale modelleri içeren düzenlemeler yapılmakta. Bu uygulamalar üretimin artırılmasını değil, kamu zararının artmasına neden olacaktır. Elektrik üretim amaçlı lisans almak üzere EPDK yapılan başvurularda teknoloji başta olmak üzere birincil kaynak seçimine yönelik bir değerlendirme yapılmıyor.

Alternatif enerji kaynaklarının Türkiye enerji üretiminde alacağı pay nedir?
Ülkemiz, hidrolik, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları alanında ciddi bir potansiyele sahip bulunuyor. Ancak, bu kaynakların değerlendirilebilmesi yine serbest piyasa politikaları doğrultusunda tamamen bir başı boşluğa terk edilmiş durumda. Kaynakların değerlendirilebilmesi yalnızca alım ve fiyat garantisine indirgenmiş diyebiliriz. Oysa potansiyelin ortaya konulması, öncelik sıralaması yapılması, bu kaynaklardan yapılacak üretimin sisteme taşınabilmesi için ciddi planlamalar gerekli.
 
Nükleer enerjide yaşanan gelişmeleri değerlendirir misiniz?
Yasal mevzuatın oluşturulma sürecinden itibaren keyfi uygulamalara sahne olan nükleer santral kurma girişimi yapılan ihaleyle tam bir hukuksuzluğa dönüşmüş durumda. Adına yarışma denilen ihaleye tek katılımcı teklif vermesine rağmen süreç hukuka ve kamu yararına uygun olmayan bir şekilde devam ettirildi. Nükleer Yarışma Komisyonu olumsuz görüş bildirmiş olmasına rağmen hala ihalenin iptal edildiği açıklanmıyor. Tam tersine tek katılımcının fiyat indirimine gittiği revize teklifinin değerlendirmeye alınıp onay verilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Mevzuata göre revize teklif söz konusu dahi edilemez. Buna rağmen Yanşma Komisyonu‘nu devre dışı bırakarak TETAŞ Enerji Alış Dairesi‘nin revize teklifi incelemek üzere görevlendirilmesi son yaşanan skandal oldu. TETAŞ derhal ihalenin iptal edildiğini açıklamak zorunda.

(Dünya Sektörel Araştırma; 11.05.2009)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 48. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 685


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.