MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YANGIN ALARMI ÇALIŞMADI ŞÜPHESİ (AKSAM.COM.TR)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan ve 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili yürütülen soruşturmada Sağlık Bakanlığı'nca gönderilen müfettişlere yardımcı olmaları amacıyla görevlendirilen elektrik, inşaat ve kimya mühendisleri ile mimarlardan oluşan bilirkişi heyetince yapılan incelemede, birçok aksaklık tespit edildiği bildirildi.
 

BURSA (A.A) - 10 kişilik bilirkişi heyetinde yer alanlar, hastanedeki incelemeler sonucu elde edilen bilgileri dün yapılan toplantıda paylaştı.

Elektrik, kimya ve inşaat mühendisleri ile mimar odalarının Bursa şubelerinin yöneticilerinin de katıldığı toplantı, gece geç saatlere kadar sürdü. Toplantıya katılan her görevli, izlenim ve tespitlerini yazılı olarak sundu.

Toplantının ardından bugün Bursa Valiliği‘ne verilecek bir ön rapor hazırlandı. Konuya ilişkin kapsamlı raporun ise ilerleyen günlerde sunulabileceği bildirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanedeki incelemelerde tesisat, tadilat ve yangın algılama sistemlerinde aksaklıklar tespit edildiğini söyledi.

Hastanede teknik açıdan bazı sıkıntılar görüldüğünü ifade eden Şahin, ‘‘İnşaatlarda katlar arasındaki izolasyonda sorunlar var. Tadilatlar yapılmış ama tesisatlar bu düzenlemeye uydurulmamış. Yangın algılama sisteminin devrede olup olup olmadığı konusunda tereddütler var‘‘ dedi.

Şahin, olay sırasında kullanılmayan birimlerde yangın çıktığını dile getirerek, ‘‘Yangın olan yer, kapalı olduğu için uzun süre algılanamamış. Bu ciddi bir sorun. Birçok nedene bağlı olarak yangın çıkabilir. Önemli olan yangını en kısa sürede algılayabilmek‘‘ diye konuştu.

‘‘TÜRKİYE‘NİN AKADEMİK ANLAMDA İLK YANGIN YERİ ARAŞTIRMACISI‘‘ HASTANEDE İNCELEME YAPTI

Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde dün saat 02.00 sıralarında çıkan, 8 hastanın ölümüne neden olan yangınla ilgili adli soruşturma devam ediyor.

AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca görevlendirilen cumhuriyet savcısı yangınla ilgili incelemelerini sürdürüyor.

Yetkililer, yangının çıkış nedeninin çok detaylı bir soruşturma sonucu belirlenebileceğini bildirdi.

Öncelikle yangının elektrik kontağından çıkıp çıkmadığının, tesisatta hata olup olmadığının, hata varsa bunun taşeron firmadan mı yoksa hastane yönetiminden mi kaynaklandığının araştırılacağını belirten yetkililer, bu araştırmaların bilirkişi incelemesi gerektirdiğini, bu yüzden itfaiye, Elektrik Mühendisleri Odası, mühendislik fakültesi gibi birimlerden bilirkişi olarak yararlanılacağını söyledi.

ÖLÜM NEDENLERİ İÇİN ADLİ TIP RAPORLARI BEKLENİYOR

Yetkililer, 8 hastanın ölümünün dumandan mı, elektrik kesintisinden mi yoksa nakilden mi kaynaklandığının da soruşturma açısından çok önemli olduğunu, bu nedenle otopsi sonuçlarının beklenmesi gerektiğini bildirdi.

Dumanın yoğun bakım ünitesine gitmesini engelleyecek tesisatın yapılıp yapılmadığı yönündeki teknik detaylarla, yangına zamanında müdahale edilip edilmediği, kurtarma çalışmalarında ihmal olup olmadığının da araştırılacağına dikkati çeken yetkililer, bu konuda hastane, itfaiye çalışanları başta olmak üzere ilgili kişilerin ve kurum yetkililerin ifadelerine de başvurulacağını ifade etti.

YANGININ NEDENLERİNİN TESPİTİ 1-2 AY SÜREBELİR

Yangının nedeninin, çok detaylı soruşturulması gereken bir olay olması nedeniyle 1-2 aylık araştırma sonucu belirlenebileceğini kaydeden yetkililer, ihmali olanlar hakkında gereken işlemlerin yapılacağını belirtti.

Bu arada, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının talebiyle Antalya‘dan bu sabah Bursa‘ya gelen iki öğretim görevlisi, savcıyla birlikte hastanede incelemelerde bulundu.

Bilirkişi olarak Bursa‘ya gelen, ‘‘Türkiye‘nin akademik anlamda ilk yangın-patlama yeri araştırmacısı‘‘ olduğu bildirilen Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programı Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış ve öğretim görevlisi Recep Üçtepe‘nin incelemeleri sırasında basın mensupları hastaneye alınmadı.

OLAY YERİ ŞUBESİ YANGIN MAHALLİNDE İNCELEME YAPTI

Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi ekipleri, yangının çıktığı ikinci bodrum kattaki tıbbi görüntüleme merkezinde inceleme yaptı, olay yerindeki yanan kablolardan ve diğer malzemelerden numune aldı.

Öte yandan, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde muayene ve tedavi hizmetlerinde sorun yaşanmadığı, tıbbi görüntüleme merkezi ile hemodiyaliz, ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri dışında hizmetlere devam edildiği bildirildi.

EMO: ‘‘DÜZENLİ BAKIM VE TESTLERİN YAPILMASI GEREKLİDİR‘‘

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), binalarda elektrik kaynaklı yangınların en aza indirgenmesi için elektrik tesislerinde bakım, işletme ve denetim sorumluluğu sisteminin uygulanması, tesislerin düzenli bakım ve testlerinin yapılması gerektiğini bildirdi.

EMO‘dan yapılan yazılı açıklamada, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği yangının elektrik tesisatından kaynaklı olduğu ve dumanın etkisiyle yoğun bakım ünitesinde bulunan hastaların zehirlenerek yaşamlarını yitirmiş olabileceğinin ifade edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye‘de elektrik tesisatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun halde tesis edilmemesi ve elektrik tesislerinin işletme ve bakımına gereken önem verilmemesi nedeniyle elektrik tesisatlarından kaynaklı yangınların meydana geldiği belirtildi.

Elektrik tesisatlarının sorunsuz çalışabilmesi için tesislerin uzman elektrik mühendisleri tarafından projelendirilerek yapılması ve denetlenmesi, standartlara uygun malzeme seçilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, topraklama tesislerinin düzenli ölçümlerinin yapılması konusunda da dikkatli olunması istendi.

Açıklamada, Türkiye‘de yangın algılama ve uyarma sistemlerinin kullanılması gerekliliği ve hangi binalarda kullanılacağının ‘‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik‘‘ ile düzenlendiği hatırlatıldı. EMO‘nun bu yönetmeliğin kamunun can güvenliğini tehlikeye atan maddelerine daha yönetmeliğin hazırlık sürecinde yazılı ve sözlü olarak itirazlarda bulunulduğu da ifade edildi.

Yangın algılama ve uyarma sistemleri kurulumu konusunda sınırlandırmaya gidilmesinin ya da bazı binalara muafiyet getirilmesinin can güvenliği açısından çok büyük risk olarak görüldüğe dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

‘‘Yönetmelik ile sağlık tesisleri ya da insanların yoğun olarak bulunduğu yeme, içme ve eğlence yerleri ile endüstriyel tesisler gibi birçok bina, getirilen sınırlarla otomatik yangın algılama sistemlerinin yapılması zorunluluğu ortadan kaldırılarak, yangın güvenliği önlemlerinden yoksun bırakılmıştır.

Binalarda elektrik kaynaklı yangınların en aza indirgenmesi için elektrik tesislerinde bakım, işletme ve denetim sorumluluğu sisteminin uygulanması ve tesislerin düzenli bakım ve testlerinin yapılması gereklidir. Yangın algılama ve uyarma sistemlerinin binaların yüksekliği ya da alanlarına bakılmaksızın özellikle kamuya açık, toplu yaşanan yerlerde yapılmasının zorunlu olması gerekmektedir. Ulusal yönetmelik ve standartların geliştirilmesi, uygulamaların doğru yapılması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı dahil tüm kurum ve kuruluşlara Bursa‘daki gibi acı olayların yaşanmaması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.‘‘

(aksam.com.tr, 27.05.2009)

 

 

Bağlantılar

www.aksam.com.tr/2009/05/27/haber/guncel/3721/yangin_alarmi_calismadi_suphesi.html
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 48. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 718


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.