MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 SAMSUN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AMASYA   ÇORUM   ORDU   SAMSUN   SİNOP 
 

 
SMM YÖNETMELİĞİ
 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
TOPRAKLAMA TEST ÇALIŞMALARI BAŞVURU FORMU
 
13. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
12. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
RÜGES'09 BİLDİRİLER KİTABI
 
MART 2009 ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ EKİ
 
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU '08 BİLDİRİLER KİTABI
 
ORTA KARADENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
 
MOBİL KAPAK
 
ÇALIŞMA RAPORU
 

EMO Samsun Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 15.3

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RÜGES'09 2. RÜZGAR ENERJİSİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ



 
Rüzgar Enerjisi Sempozyumu’nun ikincisi TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü işbirliği ile 4 – 5 Haziran 2009 tarihlerinde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesi’nde düzenlendi. Sempozyum 4 Haziran 2009 Perşembe günü saat 09.00’da 250 delege ve misafirin katılımı ile açıldı.
 

Sempozyumun açılışında sırasıyla, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güven ÖNBİLGİN, Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Suat YILMAZ, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri ERGUN, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa ÇEÇEN, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SOĞANCI ve son olarak Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat KOLBAKIR Rüzgar Enerjisi hakkında konuşmalarını yaparak sempozyum için iyi dileklerini bildirdiler.

 

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Suat YILMAZ; "Bugün 4628 sayılı EPDK yasası ile kamu hizmet anlayışının terk edilerek merkezi bütünsel yapının parçalandığı enerji sektöründe, günümüzün en önemli sorunu enerjide arzı güvenliğidir.

Üretim sürecinin kesintisiz ve buna bağlı olarak da yaşamın çağdaş koşullarda sürdürülebilmesi enerjiye bağlı olup, enerji kaynaklarını kesintisiz, güvenilir, ucuz temiz ve çeşitlendirilmiş kaynaklardan sağlayabilmek ve verimli kullanmak önem arz etmektedir.

Ancak yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan ülkemizde bu anlayış göz ardı edilerek enerjide dışa bağımlılığımızı artırarak arz güvenliğimizi tehdit eden , çevreye ve yaşama duyarlı olmayan enerji politikaları izlenmekte, enerji sektörü piyasanın kar anlayışına terk edilmektedir." dedi.
Günümüzde ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermekte bu alanda uzun erimli plan ve projeler ile kurulu güçlerindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının paylarını artırdıklarını vurgulayan YILMAZ; "Odamız yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden yürütülecek bir politikanın yanındadır. Yeter ki bu politika kısa vadeli kazanç ve rant kapılarının amacı olmasın." diye ekledi.

Sayın YILMAZ Sempozyum için dileklerini "Üniversite, uygulayıcı kesim-meslek kuruluşları ve meslek odaları arasındaki işbirliği ortamına katkıda bulunması düşüncesi geçerlidir." diyerek konuşmasını tamamladı.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen ise konuşmasında; Enerjinin yalnızca toplumların temel yaşam gereksinimlerinin karşılanmasında değil, uluslar arası politikalara yön verilmesinde de etkili bir güç olduğu savının her geçen gün biraz daha kuvvetlendiğini belirtti.


ÇEÇEN; "Bilinen fosil yakıt rezervlerinin yakın gelecekte tükeneceği gerçeği ve enerji maliyetine yansımakta, bu gün için bilinen kaynaklar itibarıyla yaşamın sürdürülebilmesi için vazgeçilemez konumda olan enerji, üretim ve tüketimi alanında yeni kaynaklara yönelim ve verimlilik dâhil ciddiye alınması gereken yaptırımları ve araştırmaları zorunlu kılmaktadır.
Ülkemiz 2007 ‘de 36 milyar dolar, 2008 ‘de ise 48 milyar dolar kaynağını % 72 ‘sini birincil enerji kaynağı olarak kullandığımız petrol ve doğalgaza, yani ithalata ayırmıştır. Bu ağır maliyet enerji tasarrufuna, mevcut kaynakların verimli kullanımına, enerjinin geri kazanılmasına ve Jeotermal enerji, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına ne ölçüde önem vermemiz gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.


Günümüzde maliyet unsuruna dayalı fosil yakıt-yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki tercihin gelecekte yenilenebilir kaynaklar yönünde ağırlık kazanacağı kaçınılmaz bir gerçektir.
Kalkınma tartışmalarının, yerli ve yenilenebilir kaynakların planlama anlayışı ilkeleri ile buluştuğu, baz santral olarak kullanmak zorunda olduğumuz yerli fosil kaynaklarımızın ise, kendimiz istediğimiz ve sorumluluk duyduğumuz için ciddi, bilimsel veri ve araştırmalarla çevresel dengeleri gözeterek kullandığımız takdirde gerçek anlamda sürdürülebilir olacağını unutmayarak, sürdürülebilir yaşam öncelikli sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla bezenmiş strateji ve politikaların hazırlanması ve süratle uygulamaya konulması kaçınılmaz olmuştur." dedi.


Musa ÇEÇEN: "Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim santralı kurmak üzere kamu rol almalı, bu yönde gerekirse teknoloji transfer ederek yerli elektromekanik sanayinin gelişimine katkıda bulunmalıdır." diyerek devam etti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SOĞANCI konuşmasına şu şekilde başladı:

"Bugünün dünyasına ve ülkemizin bugününe bir meslek örgütü sorumluluğumuzla baktığımızda güzel sözler söylemek ne yazık ki, kolay olmuyor.

Son 30 yıldır içine sokulduğumuz kapitalist küreselleşmenin sonuçları bugün ortadadır: 1 milyar kişinin günde 1 dolardan az kazandığı, dünya nüfusunun zengin %2‘sinin dünya servetin yarısına el koyduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ülkemizde de yoksulların daha fazla yoksullaştığı, siyasal yapıda pek çok değişimin gerçekleştiği biçimde yaşanan süreç, kapitalist küreselleşmenin küresel kriziyle karanlık yüzünü bir kez daha gösterdi. Neo-liberalizmi tartışılmaz ve geri döndürülemez, kaçınılmaz bir süreç olarak gösterenler dahi, neo-liberalizme karşı alternatif arayışlarına giriyorlar.

Kapitalizmin dünya ölçeğinde yaşadığı krizden, bağımlı ülkelerin ağır biçimde etkileneceği açıktır. Başbakan‘ın muhtemelen kendisinin de inanmadığı "kriz bizi teğet geçecek" öngörüsüne rağmen, dış borç stoku milli gelirinin %40‘ına yaklaşan ülkenin, son yıllarda gerçekleştirdiği dış kaynağa bağımlı büyümenin bedelini ödemesi kaçınılmaz görünüyor. Önümüzdeki dönem mühendisleri, teknik elemanları karanlık bir gelecek beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır."  dedi.

SOĞANCI: "Ülkemiz rüzgâr enerjisi yönünden azımsanmayacak bir potansiyele sahiptir. Türkiye‘nin Kurulu gücü 2008 sonu itibarı ile 41.800 MW‘tır. Bunun yaklaşık 500 MW‘lik bölümü rüzgâr santralleridir. Bu rakam Türkiye‘nin rüzgâr potansiyeline göre oldukça küçük kalmaktadır. 2020 yılına kadar rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 20.000 MW‘ye çıkarılması öngörülmektedir. Ancak bu öngörünün gerçekleşebilmesi için ciddi bir üretim, iletim planlaması yapılması gerektiği açıktır." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Açılış konuşmalarının ardından "Türk Elektrik Piyasasında Mevcut Durum" başlıklı çağrılı bildirisi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Prof Dr. Osman SEVAİOĞLU sunumunu gerçekleştirdi. İki gün süren sempozyum kapsamında 6 oturumda 25 bildiri sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca 2 çağrılı bildiri, 1 sunum ve 1 panel yapıldı.

Sempozyumun birinci gününde başlayıp ikinci günü de devam eden oturumların ardından UNIDO-ICHET‘i temsilen Gökhan KEPOĞLU ve Mehmet EROĞLU tarafından "Mobil Yenilenebilir Enerji Evi" konulu bir sunum yapıldı. Ardından Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği(WWEA) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı UYAR tarafından "Dünyada ve Türkiye‘de Rüzgar Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretiminin Gelişimi" başlıklı çağrılı bildiri sunuldu.

Sempozyumun ikinci günü düzenlenen panel ise "Rüzgar Enerjisi Dönüşüm Sistemlerinde Sorunlar" konulu olup karşılıklı bilgi aktarımı sağlandı. Paneli Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güven ÖNBİLGİN yönetti. Panelist olarak ise, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa ÇEÇEN, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Serdar ATASEVEN, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubeden Mustafa Berkay ERİŞ ve EİE-Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesinden Yüksel MALKOÇ katıldı.



ELEKTRİK FATURALARI NEDEN, NASIL ZAMLANDI?

12.02.2015
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1594


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.