MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NEDEN İNDİRİM DEĞİL, BİNDİRİM?



 
Hükümet krizden çıkış yolu olarak yine ELEKTRİKTE FİYAT ARTIŞINI SEÇTİ
 

 NEDEN İNDİRİM DEĞİL,  BİNDİRİM ?

 Hükümet krizden çıkış yolu olarak yine ELEKTRİKTE FİYAT ARTIŞINI SEÇTİ.

Geçen hafta içerisinde ulusal gazetelerde yer alan haberlere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ekim 2009 tarihinden geçerli olacak toptan elektrik fiyatlarıyla ilgili çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Bu çalışmalar sonucunda kamunun Elektrik Ticaret şirketi durumunda olan  TETAŞ tarafından, elektrik dağıtım şirketlerine uygulanmakta olan  toptan satış fiyatlarına yaklaşık %20 düzeyinde zam yapılması planlanmaktadır.

Hükümet geçen yıl elektrik fiyatlarını maliyet artışları gerekçesiyle yüzde 56 attırırken, bu yıl maliyetlerde yaşanan azalışı tüketici tarifelerine yansıtmadı. Bilindiği üzere Yüksek Planlama Kurulunun 14 Şubat 2008 tarihli kararı ile Kamuya ait Enerji KİT‘ lerinde Maliyet Bazlı Fiyatlandırma (MBF)‘ya geçilmişti. Bu uygulama kapsamında, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ), özel sektör dağıtım şirketleri dahil olmak üzere dağıtım şirketlerine 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere uygulayacağı yeni tarifelerini ilgili mevzuat çerçevesinde tespit ederek EPDK‘ ya sunmaktaydı.

TETAŞ, Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasını gerekçe göstererek, geçmiş 3 aylık dönemde ki  elektrik üretim maliyetlerindeki artışı, döviz kurundaki artışı ve geçmiş dönemde biriken ve ertelenen maliyetleri de esas alarak yaklaşık  % 20‘lik bir artışı talep etmektedir.

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin TETAŞ‘ la yapmış olduğu toptan enerji satış anlaşmalarına esas olacak bu zammın, aynı maliyet mekanizması gereği TEDAŞ tarafından uygulanacak olan perakende satış fiyatlarına yansımasının ise yaklaşık  % 8 - 10 arasında olacağı tahmin edilmektedir.

Zaten global ekonomik kriz gerekçe gösterilerek dayatılan zor yaşam koşulları altında, ülke sanayicisi , ülke köylüsü, ülke kamu çalışanı ve ülke dar gelirli yurttaşı bu yüzyılda insanca yaşam için en temel ihtiyacı olan elektriğe yapılması planlanan zamlarla daha da zorda bırakılmaktadır.

TETAŞ‘ ın geçmiş dönemde imzalamış olduğu yüksek fiyatlı, alım garantili kontratlarının cezasını, yoksul yurttaş  çekmektedir.

Maliye Bakanlığının, Merkez Bankasının döviz kuru ile ilgili yetersiz öngörülerinin cezasını krizden çıkış için bir ışık arayan sanayici çekmektedir.

 

Enerji Bakanlığının, elektrik üretim lobilerinin baskıları ile 1 Eylül 2006 tarihinde uygulamaya koyduğu ve Kamu Dağıtım Şirketlerinin zararlarını artıran DUY (Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği) uygulamasının cezasını, tarlasında ki ürününün kuruması adına elektrik kullanmaktan korkan çiftçi çekmektedir.

AKP iktidarı döneminde enerji alanında uygulanan politikalar, kendi vaatlerine ters düştüğü gibi ülkeyi aslında derin bir açmazla karşı karşıya bırakmıştır.

Alım garantili kamu zararına sözleşmelerle hesaplanılacağı, yeniden masaya oturulacağı vaatleri unutulmuş, kamu zararları sineye çekilmiş, bununla da kalınmayıp yeni kamu zararları doğuracak işlem ve uygulamaların altına imza atılmıştır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik tanınacağı ve doğalgaza bağımlılığın azaltılacağı söylemleri de unutulmuş, tersine doğalgazdan elektrik üretimi artmıştır.

Bu vaatlerin dışında yaşananlara bakıldığında ise daha karanlık bir tablo ile karşılaşılmaktadır. AKP dönemindeki serbest piyasa ısrarıyla yapılan uygulamalar sonucunda elektrik fiyatları fahiş düzeylere tırmanmış, kamu enerji kuruluşları büyük mali yükler altına sokulmuş, bunun karşılığında enerji alanı birkaç grubun elindeki sermayeye teslim edilmiştir. Ülkemiz karanlık tehdidiyle karşı karşıya bırakılmış, yatırımlar sekteye uğramıştır. Ülkenin karanlıkta kalma tehlikesinin üstünü küresel düzeyde yaşanan kapitalizmin krizi örtmüştür. 

AKP iktidarı döneminde özel sektörün elektrik vermeme tehdidine boyun eğilmiş, onların talepleri doğrultusunda DUY denilen karaborsa sistemi devreye alınmış; burada elektrik fiyatları 2-3 kat yükselmiş; sonuçta bu bedelin de maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması adı altında halka yıkılmasına karar verilmiştir. Yatırım açığı konusunda hiçbir ciddi önlem alınmamış, kendi iddia ettikleri serbest piyasa mantığına bile ters olan teşvikli, garantili serbest piyasa modeli getirilmiştir. Bu yeni modelde yük kamuya, kar özel sektöre aittir.  

Genel seçimlerde elektriğe zam yapılmamasını propaganda aracı olarak kullanan AKP Hükümeti, seçimlerin hemen ardından uyguladığı yanlış politikaların bedelini halka elektrik zammı olarak yansıtmıştır. Konutlarda elektrik fiyatı Aralık 2007‘den itibaren 10 aylık süre içerisinde her türlü bedel dahil olmak üzere yüzde 56.1; perakende, dağıtım, iletim bedelleri ile fon ve vergiler hariç çıplak fiyatı ise % 64.5 oranında arttırılmıştır.

 

Sonuç olarak;

•·        2009 yılı ilk 5 aylık verilerine göre Aylık elektrik enerjisi tüketiminde % 6 azalma olmuşken,

•·        Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi Raporlarına göre DUY piyasasında 2009 yılı ilk 5 aylık verilerine göre Elektrik enerjisi alım fiyatlar gerilerken,

•·        2008 yılı Şubat ve Mayıs ayı indirimleriyle Aralık 2008‘e göre doğalgaz satış fiyatını % 61 oranında azalmışken,

•·        TETAŞ, TEDAŞ a sattığı elektrik enerjisinin birim fiyatını % 12,3 oranında azaltmışken.

AKP Hükümeti;

Maliyetlerdeki yükselişleri doğrudan tüketici fiyatlarına yansıtılırken, maliyetlerdeki azalışları tüketici fiyatlarının yansımasını engelleyecek mekanizmalar oluşturulmuştur.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak, toplumun tüm kesimlerini doğrudan etkileyen elektrik zammının uygulamaya geçmemesini,  İvedi olarak elektrikteki maliyet azalışlarının elektrik faturalarına yansıtılmasını talep ediyoruz.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

BURSA ŞUBESİ

11. DÖNEM YÖNETİM KURULU


Çok Okunanlar


TEDAŞ BÖLGE MÜDÜRÜ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETTİ

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

EMO 49.OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ YAPILDI

ELECTRICITY EURASIA ELEKTRİK VE ELEKTRİK EKİPMANLARI FUARI İLE ICCI – ULUSLARARASI ENERJİ, ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI’NA KATILDIK

ELECO 2024 HAZIRLIKLARI BAŞLADI

BURSA ANADOLU LİSESİ MESLEK TANITIM GÜNLERİNE KATILDIK

Okunma Sayısı: 1753


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.