MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 KOCAELİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

ÖNEMLİ EVRAKLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BOLU   KOCAELİ   SAKARYA   ZONGULDAK   BARTIN   KARABÜK   DÜZCE 
 

 
MİSEM BANNER
 
MİSEM DIŞI BANNER
 
ÜYELİK
 
ÜYELİKLE İLGİLİ BELGELER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 
TEMSİLCİLİK ADRES VE TELEFONLARI
 
SMM
 
EĞİTİMLER
 
ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK BAŞVURU FORMU
 
ŞUBEMİZDE SATIŞA SUNULAN KİTAP LİSTESİ
 
ÇALIŞANLAR OLARAK HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
 
TÜRKİYE’DE MÜHENDİS-MİMAR-ŞEHİR PLANCISI PROFİL ARAŞTIRMASI
 
DERGİ 437. SAYI

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

3. ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE KALİTESİ SEMPOZYUMU EVK 2009 SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI.


 
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi destekleriyle düzenlediği “3. Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempzoyumu” 21-22 Mayıs 2009 tarihlerinde Kartepe, Kocaeli’de gerçekleşmiştir. Sempozyum; enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını, ekosistem dengesini koruyan ve ekonomik kalkınmayı destekleyen sürdürülebilir enerji sistemine ulaşılmasını, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımıza gereken önemin verilmesini, Ar- Ge çalışmalarını destekleyecek enerji kalitesi ve enerji verimliliği uygulamalarının sektörle buluşmasını, enerji politikalarının doğru planlanmasını, yürürlüğe giren yasal mevzuatın şekillenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE KALİTESİ

SEMPOZYUMU

SONUÇ BİLDİRGESİ

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi destekleriyle düzenlediği "3. Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempzoyumu" 21-22 Mayıs 2009 tarihlerinde Kartepe, Kocaeli‘de gerçekleşmiştir.

Sempozyum; enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını, ekosistem dengesini koruyan ve ekonomik kalkınmayı destekleyen sürdürülebilir enerji sistemine ulaşılmasını, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımıza gereken önemin  verilmesini, Ar- Ge çalışmalarını destekleyecek enerji kalitesi ve enerji verimliliği uygulamalarının sektörle buluşmasını, enerji politikalarının doğru planlanmasını, yürürlüğe giren yasal mevzuatın şekillenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bunun yanında, enerji konusundaki akademik çalışmaların ve teknolojik verilerin doğru kitleye ulaşmasını sağlayarak bilgilendirme ve tartışma ortamı yaratmak, bu çalışmaların sanayi, konut, ulaşım ve teknoloji faaliyetlerine katkısını ortaya çıkarmak ve tarafları buluşturarak ortak çalışma alanlarını geliştirmek gibi üniversite-sanayi işbirliği yönüne de son derece önem verilmiştir. 

EVK 2009 Sempozyumunda Enerji Verimliliği ana başlığı altında Üretim, İletim ve Dağıtımda Enerji Verimliliği, Enerji Yönetimi, Enerji Planlanması, Sanayide, Binalarda ve Ulaşımda Enerji Verimliliği, Enerji Depolama Teknikleri; Enerji Kalitesi ana başlığı altında Modelleme ve Analiz, Enerji Kalitesinin Ölçülmesi ve İzlenmesi, Gerilim Değişim Problemleri, Aşırı Gerilimler ve Koruma Yöntemleri, Harmoniklerin Etkileri ve Filtreleme Teknikleri, Reaktif  Güç Kontrol Sistemleri, Dengesizlikler, Güvenilirlik ve Risk Analizi, Topraklama, Yenilenebilir Enerji ve Güç Kalitesi Sorunları, Maliyet Analizi gibi alt konularla ilgili uluslararası ölçekte yenilik getiren teorik veya deneysel özgün araştırma sonuçları 5 oturumda 40 sözlü 24 poster olmak üzere toplam 64 sunum gerçekleştirilerek aktarılmıştır. Sunum yapan bildiri yazarları tüm oturumlarda çok sayıda dinleyici ile buluşmuştur.

"Enerji Özelleştirmelerinin Enerji Arzı Üzerine Etkileri" ve "Enerji Verimliliği Üzerine Yasal Düzenlemeler ve Sektöre Etkileri" konulu iki adet panel düzenlenmiştir. Her iki panelde de bakanlık, oda, üniversite ve sektör temsilcileri paydaşlarınca tartışılmış olup somut  görüş ve öneriler üretilmiştir.

"Güç Kalitesi Milli Projesi" ve "Enerji Verimliliği Kanununda Elektrik Mühendisliğinin Yeri" konulu iki adet çağrılı bildiri sunulmuştur.

"Orta Gerilim Sistemlerinde Enerji Kalitesi ve Sürekliliğinin Arttırılmasında SCADA Çözümlerinin Önemi" , "Enerji Kalitesizliğinin Ölçümü ve IEC Standartlarına Göre Değerlendirilmesi" , "Yüksek Verimli, Yüksek Performanslı Trafosuz Güç Kaynakları" , "Aydınlatmada Enerji Verimliliği" konularında 3 adet firma sunumu gerçekleşmiştir.

Bu toplantılara başta Sempozyumun Düzenleme, Yürütme Kurulu Üyeleri olmak üzere, Panel Yöneticilerimiz, Oturum Başkanlarımız ile Odamız temsilcileri, sektör ve  kurum/dernek temsilcileri, üniversite akademisyenleri, yerel yönetimlerden ve bakanlıklardan ziyaretçiler etkin bir katılım gerçekleştirmişlerdir.

Sempozyuma özel sektörden delege olarak 104, serbest çalışan SMM olarak 32,  üniversiteden öğretim görevlisi olarak 60 ve kamudan 68 kişilik katılım sağlanmıştır. Günlük katılımcılarla birlikte yaklaşık 300 kişi sempozyumda buluşmuştur.

 

Sempozyum sonucunda aşağıdaki konuların kamuoyuna duyurulması karar altına alınmıştır. 

1- 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu yürürlüğe girmesi ve buna bağlı olarak yürütülen ikincil mevzuat çalışmaları katılımcılar tarafından olumlu olarak değerlendirilmiştir.

2- Enerji verimliliği mevzuatı hazırlık çalışmaları sırasında ilgili bakanlıkların meslek odaları ve sektör temsilcileri ile temas kurmaları, görüş ve önerilerini alıp değerlendirmeleri yöntemi başarılı bulunmakla birlikte meslek odalarının görüşlerinin tam olarak yansıtılmaması bir eksiklik olarak görülmüş, bu işbirliğinin mevzuatın uygulama aşamasında da sürdürülmesi önerilmiştir.

3-Sanayide ve Binalarda Enerji Verimliliği eğitimlerinin sadece Odalar ve üniversiteler işbirliği ile verilmesinin yasa ve yönetmeliğinin uygulanmasında daha doğru sonuçlar vereceğinin altı çizilmiştir.

4-Enerji verimliliği ve kalite standartlarını uygulamaya çalışan ve  sektöre yön veren  çalışanlarımız, başta mühendis ve teknik elemanlar olmak üzere  istihdam alanlarını daraltacak uygulamalardan kaçınılması, birikimli ve nitelikli insan gücüne gerekli önemin verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

5-Ülkemizde enerji alanındaki sektörel sorunları gözardı eden ve enerji alt yapısını kendi haline terk eden uygulamalarla, enerjinin verimli ve kaliteli kullanılması kavramları  birbiriyle çelişmektedir. Başta dağıtım hatları ve iletim hatlarındaki teknik kayıplar olmak üzere, ekonomik kayıpların yanında tüketiciye  kalitesiz enerji sunumuna neden alt yapı sorunlarının giderilmesi için gereken yatırımların yapılması ve mevcut kayıpların, ekonomiye kazandırılması önerilmiştir.

6-Ülkemizde bilim ve mühendisliğin kamu yararı eksenli çalışmalarına gereken önem verilmelidir.  Enerjiyi yoğun kullanarak, kirli üretim yapan katma değeri düşük üretim sektörü yerine, bilgi yoğun üretim teknolojilerine yatırım yapılmasının özendirilmesi ve desteklenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

7- Doğa ve insan yaşamını tehdit etmeyen yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik uygulamalar, ülkemizi nükleer tehlikelerden korurken, nükleer hammaddeler açısından da dışa bağımlılığımızı önleyecektir. Bu nedenle öncelikle öz kaynaklarımıza dayalı modellerin seçilmesi ve mevcut potansiyelimizin değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

8-Enerji sektörü stratejik öneme sahip tekel olarak kamu hizmeti niteliği çerçevesinde kar, rant beklenti ve baskılarından uzak sürdürülmesi gereken bir sektördür. Bu özellikleri nedeniyle planlama anlayışının hakim olduğu merkezi yapılanmaya gidilmelmesi gerektiği, özelleştirme uygulamalarına son verilerek, koordinasyon, yetişmiş insan gücü,  ekonomik kaynak ve ileri teknoloji politikalarıyla güçlendirilmiş, "kamu kontrolünde‘‘ çalışanlar, tüketiciler dahil tüm örgütlü kesimlerinin temsil ve karar süreçlerine etki edebildiği "kamusal denetime" açık bir yapı oluşturulması önerilmiştir.

9-Ülkenin neresinde olursa olsun kaçak elektrik kullanımını bir kazanç biçimi ya da doğal bir hak haline getiren, kamu kaynaklarını sömüren anlayışla  daha sıkı bir biçimde mücadele edilmesinin yanında ekonomik kayıplara ve verimsizliğe neden olan kaçak elektrik kullanımının ekonomik, sosyal ve adli boyutu dikkate alınarak nedenleri araştırılmalı, bilimsel sonuçları üzerinden, çözüm yoluna gidilmesi gerektiği belirtilmiştir.

10- "Enerjinin ve Enerji Kaynaklarının Etkin / Verimli Kullanımı"nının sadece ülkemiz değil Dünya‘nın en başta gelen gündemlerinden birisi görülmesi gerektiği, emperyalist-kapitalist sermaye güçlerinin daha fazla tüketim-daha fazla kar güdüsüyle harcadıkları enerjinin neden olduğu "İklim Değişikliği"nin dünyamızı bilinmez bir "Son"a götürdüğü ve acil önlemler alınması gerektiği belirtilmiştir.

11- Ülkemizde "Enerjinin ve Enerji Kaynaklarının Etkin / Verimli Kullanımı" konusunda yürütülecek "eğitim", "etüt-proje" ve "VAP" faaliyetlerinin "İstismar" edilerek bunların salt "ticari" bir faaliyet alanı haline getirilmesine karşı gereken önlemlerin alınması gerektiği ve konunun takip ve denetimi için Meslek Odalarına büyük görevler düştüğü belirlenmiştir.

Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu sunulan çağrılı bildirilerin, panellerin ve oturumların niteliği ve niceliğiyle çağdaş, demokratik, sanayileşen bir Türkiye yaratılması sürecine katkıda bulunacağı inancı ile kamuoyuna duyurulur.


Sempozyum Yürütme Kurulu

22 Mayıs 2009/Kocaeli

 

SONUÇ BİLDİRGESİ

 

Dosyalar

(39 KB)



TAŞINABİLİR UZATMA KABLOLARI

01.09.2021
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ YAPILDI!

ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZ SEDAŞ’A ZİYARET DÜZENLENDİ

13. DÖNEM 1. ŞUBE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI DÜZENLENDİ

KOCAELİ İKK BİLEŞENLERİYLE BİRLİKTE 23 NİSAN KUTLAMALARINA KATILDIK

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDIK

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDE ELEKTRİK SMM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDEN SERDİVAN BELEDİYESİNE ZİYARET

13. DÖNEM ŞUBE ÇALIŞMA PROGRAMI YAYINLANMIŞTIR

İŞ YAŞAMI DUYRUSU!

Okunma Sayısı: 1434


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.