MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ FORUMU'NDA ‘TERMİKÇİ’-‘ÇEVRECİ’ TARTIŞMASI (EVRENSEL)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Antakya, İskenderun ve Osmaniye temsilcilikleri tarafından, "Hatay Enerji Formu" düzenlendi. Hatay bölgesinin, enerji üretim ve tüketim potansiyelinin ortaya konulması, mevcut sorunlarının irdelenmesi, çözüm önerileri getirilmesi ve bölgeye, ülkeye yönelik enerji politikalarının oluşturulabilmesi amacıyla yapılan forum, İskenderun Belediye Meclis Salonu‘nda gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili bürokratların, akademisyenlerin, ilgili kurum ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya getirildiği forumun açılış konuşmasını, EMO Genel Başkanı Musa Çeçen yaptı.

Çeçen, ülkenin ulusal bir enerji politikasına sahip olmadığını belirterek, ulusal bir enerji politikasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ise ülkedeki enerji politikasının neoliberal politikalar tarafından belirlendiğini, enerji tekelleri başta olmak üzere önüne gelenin santral kurduğu bir dönem yaşadığım ifade etti.

İlk oturumda, "Bölgenin Enerji İletim ve Dağıtım Profili" konusunda sunumlar verildi. İkinci oturumda "Bölgenin Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Enerjinin Etkin Kullanımı", üçüncü oturumda ise "Bölgede Enerji Alanındaki Yatırımlar, Bunların Çevreye Etkileri ve Öneriler" konusunda sunumlar verildi.

ÇARŞAMBA ÖRNEĞİ

Akademisyen ve mühendisler tarafından yapılan sunumlarda, ülke enerji ihtiyacının yüzde 72‘sinin yurtdışından karşılandığı ve gelişmiş ülkelerde yüzde 5-9 oranında olan elektrik kayıp/kaçağının Türkiye‘de yüzde 20‘ler civarında olduğu vurgulanarak, öncelikli olarak enerjide dışa bağımlılığın ve enerji kaçağının önlenmesi istendi.

Hatay‘da son 5 yıl içinde enerji kullanımının yüzde 105 oranında arttığına dikkat çekilen forumda, sürdürülebilir enerjinin, çevreyi kirletmeyen ve geri dönüşümü olan kaynaklardan üretilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Güneş, rüzgar ve hidrolik enerjinin bu özellikleri taşıdığı vurgulandı. Foruma Samsun EMO‘dan katılan Metin Telatar, Hatay ilinde olduğu gibi Karadeniz Bölgesi‘nde de termik santraller kurularak Çarşamba Ovası gibi verimli bir ovanın gözden çıkarıldığını ifade etti. Telatar, Çarşamba Ovası‘nda kurulmak istenen termik santralleri bugüne kadar sürdürdükleri mücadele ile önlediklerini belirterek, Hatay‘da kurulması planlanan termik santrallerin de aynı şekilde önlenebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, termik santrallerin sadece kurulduğu alam kirletmediğinin, bacalardan çıkan külün ve zehirli atıkların rüzgarla Türkiye‘nin her tarafına taşındığının ölçümlerle tespit edildiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Bilal Gümüş, enerji kaynakları konusunda piyasa merkezli yaklaşımın yanlış olduğunu ifade ederek, soruna insan merkezli yaklaşmak gerektiğini vurguladı.

"TERMİK SAVUNMASI"

Sunum yapan bazı akademisyen ve mühendisler tarafından, katı atık ya da doğalgazla çalışan termik santrallerin kurulmasının kaçınılmaz olduğunun savunulması, izleyenler tarafından tepkiyle karşılandı. MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Berkant Canpolat, Hatay‘ın tarım bölgesi olmasına rağmen foruma hiçbir ziraatçının çağrılmamış olmasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayarak, "Termik santraller tarımı yok edecektir, bu nedenlerle termik santrallerin kurulmasına kesin olarak karşı çıkmak gerekir" dedi.

EMO Antakya Temsilciliği‘nden Cem Huzmeli, Hatay‘da kullanılan enerjinin 1800 MW olarak ifade edildiğini, buna karşın kurulması düşünülen termik santrallerden elde edilecek enerji miktarının 7500 MW kapasitesinde olacağını belirterek, burada üretilen enerji fazlasının nerelere aktarılacağının sorgulanması gerektiğini söyledi.

Bölgede ikinci kez düzenlenen "Hatay Enerji Forumu"nda sunulan bildirilerin, paneldeki sunumların ve sonuç raporunun, ayrıca kitap olarak bastırılacağı öğrenildi. 

(EVRENSEL; 08.12.2009)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

“TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ” LAİKLİK DÜŞMANI, BİLİMİ VE FENNİ DIŞLAYAN GERİCİ BİR EĞİTİM-ÖĞRETİM MODELİDİR! KABUL ETMİYORUZ !

Okunma Sayısı: 1050


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.