MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NDE “MÜHENDİSLERİ BEKLEYEN GELECEK” TARTIŞILDI



 
Gazi Üniversitesi Bilimsel Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen “Mühendisleri Bekleyen Gelecek” konulu panele konuşmacı olarak EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, EMO Ankara Şubesi Üyesi Ali Yiğit katıldı. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nde 10 Aralık 2009 Perşembe günü saat 14:00'de düzenlenen etkinlikte, "Yetkin mühendislik yasası kime hizmet ediyor, mühendis olmanın getirdiği sorumluluklar, Mühendis Odaları nasıl bir işlev görmelidir? Mühendisliğin tarihsel gelişimi, ülkemizde mühendislik eğitimi" konuları ele alındı.
 

 

Toplantının açılışını Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof . Dr. Cengiz Taplamacıoğlu yaptı. Taplamacıoğlu‘nun ardından konuşan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, mühendisliğin akademik bilgi birikimi ve mühendislik uygulamalarındaki tecrübenin toplamı olduğunu belirtti. Akademik bilginin üniversiteden hemen mezun olunduğuna çok taze olduğunu vurgulayan Pektaş, "Mühendis üniversitede aldığı eğitim formasyonuyla karşılaştığı sorunları bilgi birikimiyle çözmelidir. Mühendislik fakülteleri bittikten sonra mutlaka okuyup, araştırma yapmanız gerekiyor" dedi. Yetkin mühendislik kavramının tamamen karşısına olunması gerektiğine vurgu yapan Ramazan Pektaş, "Yeni mezun bir mühendisin önünde zaten; işsizlik, yabancı dil bilmeme, tecrübesizlik, erkekse askerlik vb. bir sürü engeller bulunmakta. Bir de yetkin mühendislik engeli koyarsak bunun tercümesi ‘yeni mezun mühendisler gidip iş arayın‘. demek olur. İş ararken size ‘tecrübesiziniz‘ diyorlarsa işverene karşı akademik anlamda yaratıcılığınızın en üst düzeyde olduğunu söyleyip, durumu kendi avantajınıza çevirmelisiniz. Yaratıcılık çok önemli bir özelliktir bunu her zaman kullanın."

Mühendislik ve etik konusuna da değinen Ramazan Pektaş, mühendislerin topluma karşı sorumlulukları olduğunu söyledi. Mühendislerin mesleğini yaparken küçük bir çevrenin çıkarlarını gözetmemesi gerektiğini toplum yararına elindeki kaynakları en optimum olarak kullanmasının mühendislik etiği olduğunu anlatan Ramazan Pektaş şunları söyledi; "Mühendis olmanın bize getirdiği sorumluluklar var. Toplumun tümünü birlikte düşünerek değerlendirip okulda aldığımız eğitimi dışarıda kullanmalıyız. Mühendis olarak öldürmek için değil yaşatmak için çalışmalıyız. Bunu yapmıyorsak diplomamızda ciddi bir kara delik vardır." Pektaş son olarak Meslek Odaları‘nın etkilerine değindi. Meslek Odaları‘nın hayatın her alanında müdahil olmasını önemine değinen Pektaş, "Petrol için Irak‘ta halkın başına bomba yağdırılıyorsa buna karşıdan bakamayız. Mühendis Odaları, teknik ve sosyal konularda düşüncelerini dile getirirler."

"Yetkin mühendislik uygulamalarına karşıyız"

Toplantıda Pektaş‘tan sonra söz alan EMO Ankara Şubesi Üyesi Ali Yiğit sunumunda mühendisliğin ve mühendislik eğitiminin kökenine değindi. Mühendisin, "nitelikli emek kategorisinde teknik eleman" olduğunu anlatan Ali Yiğit, "Mühendisin ortaya çıkması bilimsel gelişimin ortaya çıkmasına karşılık gelir. Mühendislik dinamik bir süreçtir. Üniversiteden mezun olunca başlar ve bütün ömür boyu sürer" dedi.

Yetkin mühendislik tartışmalarının 1999 yılında Doğu Marmara Bölgesi‘nde yaşanan depremden sonra yıkılan binaların yetersiz mimar ve mühendislerden kaynaklandığı düşüncesiyle ortaya çıktığını vurgulayan Yiğit şöyle konuştu, " Türkiye‘deki mimar,mühendis sayısının ihtiyaçtan fazla olduğu düşüncesi başta TÜSİAD olmak üzere pak çok kuruluş tarafından raporlandı. Buradaki amaç teknik elemanların elenmesi düşüncesiydi. Yetkin mühendis yasaları bu yüzden çıkmaktadır. Bir diğer neden, Avrupa ülkeleri kendi mühendis ve teknik elemanlarını koruma adına bizim gibi ülkelere dayatmalarda bulunmaktadır. Her mühendisin Avrupa‘da elini kolunu sallayıp dolaşmasına engel olunması düşüncesinden yola çıkılmakta. Yetkin mühendislik uygulamalarına karşıyım, karşı olmaya devam edeceğim. Yeni mezun mühendislere baraj konulmaya çalışılmakta, bu baraja karşı olunmalı."

Toplantı, öğrencilerin sorularına yanıt verilmesiyle sona erdi.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 3644


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.