MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRKİYE, ÜRETİMDEN VE TEKNOLOJİDEN UZAKLAŞTIRILDI (GÜNDEM)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi’nin olağan genel kuruluna katılmak üzere Denizli’ye gelen EMO Genel Başkanı Musa Çeçen, ülkemizin 1980 yılından sonra uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle üretim ve teknolojiden uzaklaştırıldığını söyledi.
 

Türkiye‘nin tamamen ithalata bağımlı bir ülke durumunda olduğunu dile getiren Çeçen, "Ülkemiz, özellikle 1980 sonrası uygulanan neoliberal politikalarla küreselleşme denilen bu süreç içerisinde dünya yüzeyinde yaratılan emperyalist iş bölümünün parçası haline getirilmiş ve "karşılıklı bağımlılıklar" söylemi içerisinde üretimden ve teknolojik yeniliklerden uzak bir ülke haline getirilmiştir. Türkiye‘nin teknoloji üretiminde bir öncülüğünden söz edilemeyeceği gibi mevcut üretim yapısı da aramalı ithalatına bağımlı hale gelmiştir. "Kriz yok" söylemleri içerisinde lüks tüketimde KDV indirimi gibi sermaye yanlısı kriz tedbirleri alınırken, işsizlik ödenmesi gereken bir bedel olarak halka dayatılmış ve dayatılmaya devam edilmektedir.

Hükümet, 10 bin TEKEL işçisini açlığa yoksulluğa mahkum etmekten çekinmemekte, aylık 40 milyon TL maliyet yarattıklarını söyleyebilmektedir. Üreten, çalışan insanlara düşük ücretli ve güvencesiz çalışmayı reva gören Başbakan, sermaye gruplarına yönelik bonkörce davranabilmektedir. Bu bonkörlük de yine halkın cebinden çekilecek paralar üzerinden sağlanmaktadır" dedi.

KRİZ "TEĞET" GEÇMEDİ

Son krizle Dünyada işsiz kalan 20 milyon kişinin l milyonunun Türkiye‘de olduğunu belirten Çeçen, "Kriz yok, teğet geçecek, sürtünüp geçecek" gibi gerçekliği olmayan yaklaşımlardan, bu sefer de "kriz bitti, atlattık" noktasına geçilmiştir. Krizin nasıl geçtiğini sanayi üretimindeki düşüş ve artan işsizlik açık bir şekilde göstermektedir. Sanayi üretim endeksi 11 aylık ortalamada 2009 yılında önceki yıla göre yüzde 12 gerilemiştir. İthalat yüzde 34 gerilerken, bu gerilemenin yüzde 85‘i içeride üretim için kullanılan aramalı ithalatındaki düşüşten kaynaklanmıştır. İthalattaki azalma büyük ölçüde içerideki üretimin düşmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü Türkiye‘nin üretimi de ithalat içinde yüzde 70‘leri aşan payıyla aramalı ithalatına bağımlı hale getirilmiştir.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre son krizle 20 milyon kişi işini kaybetmiştir. Dünyada işsiz kalan 20 milyon kişinin 1 milyonu Türkiye‘dedir. Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre Haziran 2008‘de 2 milyon 296 bin olan işsiz sayısı, Eylül 2009‘da 3 milyon 395 bine yükselmiştir. EMO‘nun yaptığı araştırmaya katılan bir meslektaşımızın dediği gibi kriz öyle teğet geçmemekte, insanların bağrını delip geçmektedir. Ekonominin düzeltilmesi için en az yüzde 10‘luk büyümeye ihtiyaç olduğu söyleniyor. Ekonomi yıllık yüzde 5‘lik büyüme ile 4 yıl sonra ancak 4 yıl önceki seviyeyi yakalayabilecektir. Sermayenin geniş halk yığınları üzerinden oynadığı bir kumar olan bu krizin bedelini emekçiler işsizlik, açlık ve yoksulluk olarak ödemeye zorlanacaklardır.
Mühendisler de bu geminin emekçileri arasındadır ve onlardan çok farklı koşullara sahip olmayacaklardır. Üniversiteli işsizlerin çoğaldığı bir memlekette mühendisler de bundan payını almaktadırlar. Yılda yaklaşık 5-6 bin civarında elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektronik haberleşme ve bilgisayar mühendislikleri alanında yeni mezun verilmektedir. Kriz ortamı ne yazık ki yeni mezun meslektaşlarımızın iş bulma olanaklarını daha da düşürmüştür" ifadelerini kullandı.

ÖZELLEŞTİRMELER TAM GAZ DEVAM EDECEK

Özelleştirmelerin bu yıl da tam gaz devam edeceğini ileri süren Çeçen, "Ne yazık ki 2010 yılı, küresel kapitalist sistem tarafından bu maliyetlerin toplumsal kesimlere yıkılmaya başlanacağı bir dönem olarak kurgulanmaktadır. Ülkemiz de bu yöne doğru yönelmiştir. 2010 yılı bütçesi tam da buna göre yapılandırılmıştır. Zaten 2010 yılına halk, yeni vergiler ve yeni zamlarla girmiştir. Elektrikten, ulaşıma pek çok temel ürüne yeni zamlar gelirken, bu zamların ekmek gibi temel gıda maddeleri dahil olmak üzere tüm ürünler üzerinde fiyat artışına neden olacağı açıktır. AKP hükümetleri, bugüne kadar var olan kamu varlıklarını özelleştirmeler yoluyla yandaş sermaye gruplarına devretmiştir. 2010 yılında da başta enerji alanı olmak üzere özelleştirmelere tam gaz devam edeceği anlaşılmaktadır. Oysa özelleştirmelerin sonucu meydandadır.

Elektrik fiyatları özelleştirmeler ve serbest piyasa uygulamaları nedeniyle karaborsada fahiş düzeylerde belirlenmekte, dağıtım özelleştirmeleriyle de yeni zam baskıları yaratılmaktadır. Cumhuriyet tarihi boyunca elektrik talebinde en yüksek düşüşün yaşandığı 2009 yılında bile AKP Hükümeti, gerçek maliyetlerdeki azalışa rağmen elektrik fiyatlarına zam yapılmasını sağlamıştır. Küresel kapitalizm 2010 yılını maliyetlerini tahsil etme yılı olarak ilan etse de, emek cephesinin de karşı mücadele yılı olacağı görülmektedir.

Ülkemizde TEKEL işçilerinin başlattığı direniş, kamu emekçilerinin iş bırakışı da bunun ilk adımı olarak değerlendirilmelidir. Emek örgütlerinin 2010 yılını mücadele yılı olarak örmesi gerekmektedir" diye konuştu.

(Gündem; 01.02.2010)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EPDK`DAN ENERJİ ŞİRKETLERİNE FAİZSİZ ÖDEME KIYAĞI! DESTEK DEPREMZEDEYE DEĞİL, ENERJİ ŞİRKETLERİNE (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 776


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.