MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MÜHENDİSLERDEN 'ELEKTRİK TASARRUFU' ÖNERİSİ (MERSİNHABER.COM)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, en pahalı tarifenin 17.00-22.00 saatleri aralığında olduğunu söyledi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, en pahalı tarifenin 17.00-22.00 saatleri aralığında olduğunu söyledi.

Çeçen, bugün Türkiye‘de ‘akıllı sayaç‘ adı altında piyasaya sürülen elektronik sayaçların mal satabilme adına yapılan bir propaganda olduğuna dikkat çekti. Çeçen, bunun aynı zamanda ‘kirli propaganda‘ anlamına da gelebileceğini, akıllı olanınsa sayaç değil aksine insanın kendisi olduğunu söyledi. Akıllı sayacın özelliğinin, 3 ayrı tarifeden oluşmasından kaynaklandığına dikkat çeken Çeçen, bu konuda da yönetmeliğin 2000 yılı başında değiştirildiğini hatırlatarak, söz konusu yönetmeliğe de; "3 zaman yetmez, 4 zamanlı olmalı" diyerek karşı çıktıklarını hatırlattı. Dile getirmiş oldukları sayaçların 4 zamanlı olması yani hafta sonları ve bayram günlerini de kapsamından yana tavır sergilediklerini anlatan Çeçen, bu günlerin özelliğinin de sanayide üretimin durduğu günler olduğunu, bunun yanında da santrallerdeki üretimin boşa çıkmaması gerektiğini söyledi.
 
Bugün kullanılan akıllı sayaçların belirli zaman dilimlerindeki enerji tüketimini belirli hanelere kaydettiğini anlatan Çeçen, gündüz tarifesinin 06.00-17.00 saatleri arasını kapsadığını, belirtilen saatlerde kullanılan enerjinin bir haneye kaydedildiğini, en pahalı tarifenin 17.00-22.00 saatleri aralığında olduğunu, bu saatte kullanılan elektriğin de başka bir haneye kaydedildiğini dile getirdi.

Musa Çeçen, "Sabah saat 6‘da evinden çıkıp tüm gününü işyerinde geçiren ve akşam saat 18.00‘de evine gelen ve kalan zamanını da burada geçirerek 23.00‘de yatan biri bütün işlerini 17.00-22.00 saatleri arasında yani en pahalı tüketimde yapmak zorunda kalıyor. Bu durumdaki tüketiciler, çok zamanlı tarifede elektrik faturası tutarını, aynı tüketimi yapsa bile daha çok para ödeyecek" dedi.

Akıllı sayaç kullanıcılarına daha az fatura ödeyebilmeleri için tavsiyelerde bulunan Çeçen, sayacın ‘akıllı sayaç‘ olmasının ucuz tarife için yeterli olmadığını, bu nedenle bazı fedakarlıklar yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Çeçen, enerji tüketimini 17.00-22.00 saatleri arasında gerçekleştiren ailelerin, çamaşır ve bulaşığın yanı sıra ütü gibi enerji yoğun işlerini 22.00 ile 06.00 saatleri arasına alabilmesi durumunda tüketimde de tasarruf sağlanabileceğini söyledi. Böylelikle elektrik faturasında da ciddi düşüşler yaşanabileceğini savunan Çeçen, şöyle konuştu:

"Burada abonelerin yapması gereken bir iş var. Aboneler TEDAŞ‘a gittiklerinde otomatikman 3 zamanlı tarifeye geçiriliyor. TEDAŞ‘ta abonman işlerinin yapılması ya da yenilenmesi sırasında bu bilgilerin aktarılarak hangi tarifeye geçmek istediklerinin sorulması, nasıl kullanılması gerektiği konusunda bir broşürün verilmesi gerekir."

Tüm bunlar yapılmadan ve tüketiciler bilgilendirilmeden; ‘akıllı sayaç‘ propagandası yapıldığını, bir pazarlama tekniği olarak bu durumdan faydalanıldığını ileri süren Çeçen, tüketicilerin elektrik faturasının tarife sınıfına bakması uyarısında bulundu. 3 zamanlı tarife tüketimi yapılıyorsa, enerji tüketiminin önemli bir bölümünün 17.00-22.00 arasında yapılıyorsa hemen bir dilekçeyle TEDAŞ‘a başvurularak, ‘tek zamanlı tarifeye geçilmesi önerisinde bulunan Çeçen, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"3 zamanlı tarife 17.00 ile 22.00 arasındaki zamanı enerji tüketimi yönünden boşaltabilen aileler için en uygun tarifedir. Günümüzde artık yeni aboneler için bu sayaçları kullanmak zorunludur. Ancak 3 ya da tek zamanlı tarifeye geçmek tüketicinin isteğine bağlı. Akıllı olan sayaç değil insanın kendisidir."

(Mersinhaber.com; 01.03.2010)

 

Bağlantılar

www.mersinhaber.com/18516-muhendislerden--elektrik-tasarrufu--onerisi-.html
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 324


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.