MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİKTE ÖZELLEŞTİRME NE GETİRİYOR? (NEWSWEEK TÜRKİYE)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


Elektrik dağıtım özelleştirmeleri devam ediyor. Geçen hafta dört bölge daha 1.5 milyar dolara ihale edildi. Peki, 21 dağıtım bölgesinin tamamı özelleştirildiğinde yeni elektrik piyasası devlete, vatandaşa ve sanayiciye neler getirecek?

DEVLET

BEKLENTİ

Kayıp Kaçak Bitecek: Özelleştirme öncesi kayıp-kaçak oranı yüzde 14‘e çekildi. Ama bu oran doğu illerinde hala yüzde 70‘lerin üzerinde ve bu durum her yıl 1.5-2 milyar dolar zarara yol açıyor. Hedef, özelleştirme ile kaçak oranını OECD ortalaması olan yüzde 7‘ye çekmek. 

Dağıtım Sistemi Yenilenecek: Üretilen elektriğin dörtte biri taşınırken kayboluyor. Türkiye‘de elektriğin üçte ikisi doğalgaz santrallerde üretilirken bu büyük bir kayıp. Sistemin yenilenmesi için her yıl yaklaşık 1 milyar dolara ihtiyaç var. Özel sektör bunu yapabilir. Elektrik piyasasının üreticisinden dağıtıcısına özel sektör firmalarınca yönetilmesi rekabet koşullarım arttıracak; bundan hem sanayici hem tüketici faydalanacak, devletin vergi geliri artacak.

Rekabet Gelecek Tüketicinin Yüzü Gülecek: Elektrik piyasasının üreticisinden, dağıtıcısına özel sektör firmalarınca yönetilmesi rekabet koşullarını artıracak; bundan hem sanayici hem de tüketici faydalanacak, devletin vergi geliri artacak.

KAYGILAR

Kayıp Kaçak Aksine Artabilir: Elektrik Mühendisleri Odası geçmişte dağıtımın özel sektöre devredildiği bazı bölgelerde kayıp-kaçak oranının devir öncesinin üstüne çıktığını ileri sürüyor. Doğruysa özelleştirmenin bütün mantığı çöker.

Fiyatlar Artabilir: Rekabet olacak ama bunun fiyat üzerinden rekabet olacağını kim garanti edebiliri. Bu yıl yeni özelleştirme öncesi elektriğe yüzde 10 zam yapıldı. Elektrik fiyatlarındaki artış otomatiğe ağlandı. Özel şirketler bu mekanizmada vazgeçer mi?

Kesintiler Artabilir: 2006 yazındaki kesintiler herkesin aklında. Zam isteyen üreticiler ülkenin yarısını günlerce karartmıştı. İleride fiyatların artması beklentisinde olan dağıtım şirketlerinin kozu şalteri indirmek olabilir

TÜKETİCİ

BEKLENTİ

Vatandaş Muhatap Bulacak: Artık aboneler, karşıların haklarını savunabilecekleri, şikayetlerini dile getirebilecekleri, gerekirse dava edebilecekleri bir özel şirket bulacak. Şartnamelere göre abone, telefonlar üçüncü çalışında açılmazsa şirketi EPDK‘ya şikâyet edebiliyor.

Hizmet Kalitesi Artacak: Şirketler, kesintilerde 20 dakikada aboneye ulaşmak zorunda. Tahsilat merkezlerine erişimin arttırılması gerekiyor. Yaşlı ve bedensel güçlüğü olan aboneler için alternatif ödeme olanağı zorunlu. Tahsilat ve arıza servisleri otomasyona bağlanacak.

Tarifeler Çeşitlenecek, Tasarruf Sağlanacak: Özel dağıtım şirketlerinin abonelerine kartlı, ön ödemeli gibi ödeme seçeneklerini sunması bekleniyor. Mesela belirli saatlerde elektrik kesintisi yapma karşılığı ucuz tarifeden yararlanmak gibi seçeneklerle karşılaşabilir.

Sanayiciye Tazminat Hakkı: Dağıtım özelleştirmeleri onları maddi olarak fazla etkilemeyecek. Ancak dağıtım şirketleriyle sözleşmelerinde artık elektrik kesintilerinin yaratacağı üretim kayıplarına tazminat hakkı talep edebilecekler.

KAYGILAR

Ya Şirket Batarsa: Olur mu; olur. Dağıtım şirketinin batması, örneğin San Francisco‘da arızaların giderilememesine ve vatandaşların haftalarca elektriksiz kalmasına yol açmıştı. Türkiye‘de bir Çukurova Elektrik hadisesi vardı. Özelleştirmede arz güvenliği endişesi var.  

Rekabet Fiyatta Olmaz: Özelleştirmelerden sonra fiyatların en azından bir süre tırmandığı bir sır değil. Tarife ve ödeme çeşitliği de her zaman iyi sonuç verecek diye bir kaide yok. Ankara‘da denenen kartlı ödemede vatandaş mağdur olmuştu. 

Kaçakla Mücadele Gerekebilir: Kaçak oranının yüzde 80‘i bulduğu bölgelere siyasiler göz yumuyor. Özel şirket göz yummaz/yumamaz. Vatandaş ile şirketlerin karşı karşıya gelmesi neredeyse kaçınılmaz.

(Newsweek Türkiye; 01.03.2010)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 535


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.