MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

"SENDİKALAR, İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE İNTERNET" SEMİNERİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) tarafından, KESK'e bağlı sendikaların kullandıkları iletişim teknolojileri ve İnternet faaliyetlerine ilişkin olarak, 8 Temmuz 2010 tarihinde "Sendikalar, İletişim Teknolojileri ve İnternet" adı altında seminer düzenlendi.
 

KESK‘e bağlı sendikalarda yaygın olarak kullanılan iletişim teknolojileri, İnternet sayfalarının kullanımı, sayfaların güncellenmesi, elektronik ortamda bilginin depolanması, tasniflenmesi ve yeniden yeni bilginin üretilmesi ve kullanılması konularında ortak çalışma yürütmek amacıyla, EMO Genel Merkezi Konferans Salonu‘nda, EMO Bilgi Belge Merkezi Sorumlusu Hakkı Ünlü‘nün sunumuyla "Sendikalar, İletişim Teknolojileri ve İnternet" adı altında bir seminer düzenledi. KESK‘e bağlı sendika çalışanlarının katıldığı seminerde, iletişim teknolojilerinin ve İnternet‘in kullanımından doğan sorunlar ve çözümler ele alındı.

Göltaş‘tan Birlikte Çalışma Vurgusu

EMO 42. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, kuruluşundan bu yana dayanışma içinde bulunulan KESK ile yaşamın her alanında TMMOB örgütlenmesi olarak, ülkenin gerçekleri adına ortak mücadele yürütüldüğünü, barış ve demokrasi ekseninde birlikte emek sarf edildiğini belirtti. Örgütlenmeler arasında meslek alanlarından başlayarak, iş bölümü gerçekleştirmenin en büyük hedeflerinden biri olduğunu ifade eden Göltaş, Türkiye‘de toplumsal muhalefeti oluşturan emek yanlısı güçlerin birlikte iş yapma olanaklarının çok geliştirilmediğine dikkat çekti.

Kurumlar arasında ortak iş yapma konusunda ciddi eksiklikler olduğuna işaret eden Göltaş, şöyle konuştu:

"Bu gerçeğin bilincinde olarak önümüzdeki süreçlerde, yaşamımızın ortak alanlarında bizi ilgilendiren her konuda iletişimimizi arttırmak, birlikte iş yapma becerisini geliştirmek gerekiyor. Karar verme süreçlerinde ortaklaşma becerisini gösterebildiğimiz dost kurumları bugün her şeyden daha çok ülkenin teknolojik altyapısını ve teknolojik olanaklarını kullanmak konusunda kendine düşen bir takım sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Bu anlamda biz, sonuna kadar bu örgütlere, örgütlerde çalışan insanlara kapılarımızı açmak, bizimle ilgili çalışma alanlarında ortak fikri üretimleri yaratmakla kendimizi sorumlu hissediyoruz."

EMO‘nun ülkenin iletişim altyapısında, teknolojinin kullanılmasında önemli meslek alanlarını kapsayan bir örgüt olduğunun altını çizen Göltaş, "Bu alandaki birikimlerimizin KESK ortamına taşınması Türkiye‘deki demokrasi güçlerinin gelişmesi açısından önlemlidir" diye konuştu. Göltaş, EMO‘nun mesleki birikimlerini dost örgütlere taşımaya devam edeceğini vurguladı.

"Teknolojinin Etkin Kullanımı Mücadeleye Katkı Sağlar"

EMO Bilgi Belge Merkezi Sorumlusu Hakkı Ünlü, yaptığı sunumda, kamu emekçileri sendikalarının dünyada İnternet ve iletişim teknolojilerinin kullanımı konusunda topluma önderlik ettiğini belirterek, KESK‘in İnternet ve iletişim teknolojileri konusunda Türkiye‘de önemli bir misyon yüklendiğini söyledi. Küreselleşmeyle birlikte, "Bilgi Çağı" diye adlandırılan bir dönemin yaşandığını hatırlatan Ünlü, teknolojinin doğru ve etkin kullanımının kamu emekçilerinin mücadelelerine büyük katkı sağlayacağına işaret etti.

İletişim teknolojilerinin kamu emekçileri sendikaları tarafından yaygın olarak kullanıldığını, bunun ilk örneklerinin önce 1986 yılında Kanada‘da, 1992 yılında ABD, 1995 yılında Rusya‘da görüldüğünü kaydetti.

"İnsanlık için matbaanın icadı ne ise bugün İnternet‘in keşfi, sunduğu yenilikler aynı değeri taşımaktadır. Matbaa ve matbaa teknolojisinin getirdiği yenilikler İnternet ve iletişim teknolojilerinin getirdiği yeniliklerle fiziksel olarak ayrı olsa da yaratacağı etki olarak aynıdır" diye konuşan Ünlü, Türkiye‘de İnternet ve iletişim teknolojileri kullanımında sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye‘de İnternet ve iletişim teknolojilerinin kullanımında bazı sıkıntılar var. İnternet kullanıcıları sitelere ulaşmakta zorluklar yaşıyor. Sayfalar açılmıyor, sayfalar açılsa da linklere ulaşılamıyor. Birçok siteye saldırılar düzenleniyor, siteler bilinçli olarak çökertiliyor. Son olarak KESK‘in sitesine 2 ay önce ciddi bir saldırı oldu ve site ‘saldırgan site‘ olarak gösterildi. Antidemokratik uygulamalar ve kısıtlamalar İnternet üzerinden de sürdürülüyor. Antidemokratik anlayış karşısında iletişim altyapısının güçlendirilmesi ve bu uygulamaların tüm dünyaya aktarılması gerekiyor. Örneğin SES, kendine bir hedef koyarak bunu başaran sendikalardan biri. Seher Tümer adına imza kampanyası yaparak bunu tüm dünyaya duyurdu. Bunu sendikalar için dönüm noktası olarak görmek gerekiyor."

"Sendika Sitelerinin Altyapıları Yetersiz"

KESK‘e bağlı sendikaların iletişim teknolojileri ve İnternet‘i daha etkin kullanımının önemine işaret eden Ünlü, "KESK ve bağlı sendikaların sitelerine bakıldığında altyapılarının yetersiz olduğu gözüküyor. 200 bini aşkın üyesi olan bir demokratik kitle örgütü için bu oldukça büyük bir kayıptır. Sendikanın üyelerine ulaşmasında günümüzde en etkili yollardan biri olan web siteleri daha işlevsel hale getirilmeli" şeklinde konuştu.

Bilginin tüketildikçe çoğaldığını ifade eden Ünlü, örtülü bilginin kurumsal bilgi haline getirilmesi gerektiği ve bunun en iyi yolunun da web sayfaları üzerinden gerçekleşebileceğini anlattı. Sendikaların yaptıkları her tür çalışmayı iletişime açması gerektiğini kaydeden Ünlü, "Bilgi önemlidir, değerlidir ve gücünü de ‘paylaşılmasından ve erişiminden‘ alır. Oysaki çoğu siteye ulaşılamıyor. Sitelere yapılan saldırılardan sonra arama motorları tarafından ‘sakıncalı site‘ uyarısı yapılıyor" dedi.

Ünlü, sendika çalışanlarına iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı konusunda, önerilerini ise şu şekilde sıralayarak, sunumunu tamamladı:

"-Kurumun kuruluşundan itibaren oluşturulan tüm arşivler, elektronik ortamda İnternet sayfalarına aktırılmalı, temel model ‘E- Kütüphane‘ ve/veya ‘Bilgi, Belge Merkezi‘ şeklinde oluşturulmalıdır.
-Sendikaların faaliyetlerini, örgütün tüm birimlerinin ürettikleri bilgiye ana sayfadan erişimi sağlanmalıdır. İnternet okur- yazarları aradıkları bilgiye, ortalama 28 saniyede oluşma eğilimindedirler. Örgütün tüm özet bilgisi, ana sayfa diye adlandırılan giriş sayfasında yer almalıdır.
-Sayfalarda kullanıcılarla iletişimin sağlanması ve çok sayıda insana ulaşılması amacıyla ‘Güncel Duyuru Hizmeti‘ ve ‘Seçimli Duyuru Hizmeti‘ne önem verilmelidir. Böylelikle örgütün tek tek bireylere ulaşması, olanaklı kılınacaktır.
-E-postaya ilişkin örgütlenme noktasında, dünyadaki diğer örgütlerle ortaklaşılarak e- posta liste değişimi yapılmalıdır. Bu sayede, sendikanın gündemi olan ilgili konuların ‘ulusal duyurusu‘ ile birlikte ‘küresel durusu‘nun yapılması olanaklı olacaktır.
-Emek mücadelesinde ulusal veri tabanları oluşturulmalıdır. Ulusal emek veri tabanı, bugüne kadar verilen emek mücadelesi bilgisini, başta sendika üyeleri olmak üzere ilgili tüm bireylere sunacaktır. Ulusal emek veri tabanı, sempozyum bildirileri, kongreler, paneller, mevzuatlar, seminerler, eğitim notları, örgütlenme vb. birçok alanda bir bilgi merkezi görevi görecektir.
-Kamu emekçilerinin ortak mücadelesine hizmet etmesi amacıyla, sosyal paylaşım sitelerinden yararlanılmalıdır. Bu siteler aracılığıyla sendika gündemleri, başta üyeler olmak üzere ilgili tüm bireylere duyurulacaktır.
-Sitelere ait istatistiksel bilgiler oluşturulmalı ve bu veriler dikkatle ele alınarak çalışmalara yön verilmelidir.
-Kamuoyu bilinçlendirilmelidir. Site takipçilerinin ‘muhabir‘ mantığıyla hareket etmesi sağlanmalıdır.
-Sayfaların daha cazip hale getirebilmesi için maliyeti olmayan İnternet televizyonundan yararlanılmalıdır. İnternet televizyonu, İnternet‘te yaşayan bir organizasyona dönüştürülmelidir.
-Sanal grevler, imza kampanyaları yapılarak kamuoyu oluşturulmalıdır. İnternet ortamında kitlesel tepkiler ortaya konulmalıdır.
-Örgütlenme içindeki bireyler dışında tüm kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik bir iklim yaratılmalıdır.
-Bilgi paylaşımı aracılığıyla, üyeler arasında kaynaşma sağlanarak, bunun pratik ayakları örülmelidir.
-Geleneksel üye eğitimiyle birlikte bu eğitimlerin kayıt altına alınarak, görsel, işitsel, veri tabanı oluşturularak üyelerle paylaşılmalıdır.
-Sitelerin kullanıcı dostu olması sağlanmalıdır; engelli üye ve bireylere dair uygulamalar geliştirilmelidir. Örneğin sesli gündem, sesli kitap, alt yazılı videolar vs.
-Üyelerin yoğunlukla sordukları sorulara dair hazır danışma kaynakları, web ortamında oluşturulmalıdır. Belirli periyotlarla yüz yüze (online) ‘Sorun Söyleyelim‘ köşesi organize edilmelidir."

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 1879


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.