MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HİZMETLERİN SERBEST DOLAŞIMI PANELİ DÜZENLENDİ



 
EMO Ankara Şubesi Kurucu Başkanı Kaya Nomaler ve 11. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Kayıket anısına 29 Temmuz 2010 Perşembe günü "Hizmetlerin Serbest Dolaşımı" başlıklı panel düzenlendi. EMO Genel Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen Panelin yöneticiliğini EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akgün Yalçın yaptı. Faruk Özdemir (DİSK Genel-İş Sendikası), Ramazan Pektaş (TMMOB Ankara İKK Sekreteri) ve Ali Yiğit’in (EMO Ankara Şubesi) panelist olarak katıldığı panele katılamayan Prof. Dr. İzzettin Önder (İktisatçı) ise hazırladığı sunumu yolladı.
 

Panelin açılış konuşmasını yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Ömürhan A. Soysal "Her ne kadar ülkenin gündemi çok hızlı değişse de bir yanıyla da suni gündemler üzerinden tartışmalar kamplaşmalar yaratılmaya çalışılsa da ve daha çok şu son zamanlarda 12 Eylül referandumu üzerinden belirli konular, kamplaşmalar gerçekleşmiş olsa da biz bugün aslında bu süreçlerin tümünün üst başlığı olabilecek başlıklardan biri olan hizmetlerin serbest dolaşımı üzerine bir panel yapacağız" dedi. Hizmetlerin serbest dolaşımının Türkiye gündemine AB uyum yasaları çerçevesinde getirildiğini söyleyen Soysal konuşmasını şöyle sonlandırdı, "1960‘larda Ankara anlaşmasıyla başlayan 1996‘da Gümrük Birliği Anlaşmaları ile beraber çeşitli başlıklarda müzakereler yürütüldü ve Kopenhag Kriterleri çerçevesinde de Türkiye‘nin önüne bir dizi ödevler konuldu. Bunlardan biri de "Hizmet Ticareti Genel Anlaşması" yani GATS‘tı. GATS 1995 yılında Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti ve 155 hizmet alanından 72‘sinde taahhütte bulunmuştu. Özellikle GATS sürecini meslek alanımıza yönelik düzenlemeler ile ilgili dört büyük emperyalist ülkenin kontrolüne geçilmesi süreci olarak tanımlamak mümkün . GATS‘a dair sadece şunu ifade etmek isterim TMMOB 36. Dönem çalışma programında genel olarak Avrupa sürecine dair şöyle bir önermede bulunulmuş;  ‘TMMOB, AB sürecini emekçi sınıfların çıkarları açısından ele almaktadır ve politikalarını buna göre belirleyecektir.‘"

Soysal‘ın ardından açılış konuşmasını yapan Cihan Kayıket‘in kardeşi Cihat Kayıket ise "Cihan Kayıket‘i kaybedeli 18 yıl oldu. Biz ailesi olarak her sene katlana katlana bu acıyı hissediyoruz. Bu acıyı azaltan bu tür etkinlikleri yapan EMO Ankara Şubesi, mezarı başında anmaya katılan arkadaşları içimizdeki acımızı biraz da olsa azaltıyor. Buraya gelen herkese ve burada olmayıp da yüreği bizimle olan insanlara çok teşekkür ediyorum bizimle oldukları için" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panel Prof. Dr. İzzettin Önder‘in sunumunun panel yöneticisi Ebru Akgün Yalçın tarafından okunması ile başladı.  Yalçının ardından EMO eski başkanlarından Ali Yiğit söz aldı. Yiğit konuşmasını hizmetlerin serbest dolaşımı, mühendislik alanına yönelik yapılan düzenlemeler, GATS‘ın düzenlemeleri ve TMMOB‘un bunlara yaklaşımı çerçevesinde geliştirdi. Hizmetlerin serbest dolaşımı konusunun Türkiye‘de ve dünyadaki gelişimini kısaca özetleyen Yiğit, uluslararası düzeyde mesleki tanınırlık, akademik tanınırlık, Erasmus, Lingua, Sokrates ve Leonardo gibi öğrenci değişim programları hakkında bilgi verdi.  Hizmetlerin serbest dolaşımı ile ilgili düzenlemelerin önceleri eşitler arasında sağlandığında çok sorun çıkarmadığını ancak bu düzenlemelere Türkiye gibi AB`ye Çeper ülkelerin katılması ile bu ülkelerdeki mühendislerin serbest dolaşımını engelleyen düzenlemeler haline geldiğini vurgulayan Yiğit,  bu uygulamaların asli olarak AB‘nin kendisine üye olan ülkelerdeki vatandaşları korumak adına yaptığı politik kararlar olduğunu dile getirdi. AB direktiflerinin TMMOB‘a yansımalarını da konuşmasında aktaran Yiğit, "TMMOB içinde yetkinlik, akreditasyon, uzmanlık, toplam kalite yönetimi, ISO ve benzeri tartışmaları ivedilikle sonlandırmalıyız. Ülkemizde temel sorunlar yetkin ve benzeri olmaktan değil; Eğitim sistemindeki eşitsizliklerden, Eğitimdeki özelleştirmelerden, Eğitimin ülke gerçekliğinden kopuk olmasından, İstihdamın sürekli daralmasından, üniversitelerin müfredatlarıyla ilgili farklılıklardan, kaynaklanmaktadır" diyerek konuşmasına son verdi.

Yiğit‘in ardından söz alan, Faruk Özdemir (DİSK Genel-İş Sendikası) ise konuşmasında genel olarak GATS ile ilgi yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Hizmetlerin serbest dolaşımının şu haliyle Türkiye gibi ülkelere taşeronlaştırma ve beyin göçü olarak tersine döndüğünü söyleyen Özdemir,  özel istihdam büroları, kıdem tazminatının kaldırılması ve 657 Sayılı Yasa‘da yapılan değişikliklerin GATS ve benzeri uluslararası anlaşmalar ile yapılmaya çalışıldığını dile getirdi.

Panelde son söz alan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş ise hizmetlerin serbest dolaşımı ile ilgili yapılan düzenlemelerin hemen hepsinin uluslararası sermaye gruplarının ve tekellerin lehine düzenlendiğini vurguladı. Pektaş, "Serbest dolaşım hizmetle sınırlı değil. Mallar serbest dolaşıyor, işgücünün dolaşımı sınırlı sermaye sınırsız ve özgür bir şekilde dolaşıyor. Fikri mülkiyet de dolaşıyor. Sömürü düzeniyle kopyalama lisans patent hakları. Hollanda bugün gelişmiş ama bu gelişmişliği fikir hırsızlığına borçlu"  dedi.  TMMOB‘un Yabancıların Çalışması ile ilgili yasa için yaptığı mücadelenin de titizlikle yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Pektaş, "Sermaye sonuçta kuralları kendisi koyar ve bu kuralları kendi lehine yorumlar ve bunu yaparken yalnız değildir. TMMOB olarak dikkat etmemiz gereken bir etnik köken ya da milliyetçilik batağına saplanmaksızın kendi yaşadığımız yerelin haklarını koruyabilmek ve onları geliştirmek olmalıdır. Her türlü dolaşım hizmetler sermaye mal fikri mülkiyet ya da işgücü bütün bunların dolaşımında bir tek kural var: sermayenin daha fazla kâr etmesi. Tüm haksızlıklara karşı hep beraber karşı koymalıyız. Yoksa sistem kendi kurallarıyla, silahlarıyla, kurullarıyla gelir bizim yaşantımızı alt üst eder. Onun sonunda bir tek derdi var daha fazla kar etmek" diyerek konuşmasına son verdi.

Panel salondan gelen soruların panelistler tarafından yanıtlanmasıyla sona erdi.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1685


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.