MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RAMAZAN PEKTAŞ, KANAL B’DE NÜKLEER SANTRALLERİ VE AKKUYU MİTİNGİ’Nİ DEĞERLENDİRDİ



 
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, 09 Ağustos 2010 tarihinde Kanal B’de yayımlanan “GÜNCE” programına katılarak Dünyada ve Türkiye’de nükleer santralleri, 08 Ağustos 2010 tarihinde Mersin Akkuyu’da düzenlenen nükleer karşıtı mitingi değerlendirdi.
 

 

Nükleer santralin çok riskli bir yöntem olduğunu, nükleer patlama sonucu geniş bir alanın olumsuz etkileneceğini vurgulayan Pektaş şunları söyledi, "Bugüne kadar radyasyon sızıntısı yaşanmamış nükleer santral hemen hemen yok gibi. Dünyada bulunan 450`ye yakın nükleer santralin hemen hemen hepsinde sızıntı olmuştur. Sızıntı olduğundan yakın çevresindeki insanlara zarar verir ve o bölgeyi radyoaktif olarak kirletir. Nükleer kirlenmede etkinin nasıl bir genişliğe ulaşabileceğini oradaki radyasyon yoğunluğu ve süresi belirleyecek.

Biz, yüksek riskinden dolayı nükleer santrallere karşıyız. Teknik olarak baktığınızda yerine başka bir şey gelemez teknoloji midir, ucuz mudur, zorunlu mudur? Hayır bunların hiç biri değil. Rus şirketinin verdiği teklifteki nükleer santralden elektrik üretiminin dezavantajlı olduğunu görüyorsunuz. Dünyada en pahalı elektrik nükleer santrallerden üretiliyor. Her eklediğiniz sistem karmaşıklığı ve fiyatını artırıyor. İşletme maliyetinden tutun da kurulum maliyetlerine kadar artırıyor. Rusya`ya 15 yılda 51 milyar dolar ödeyeceğiz."

Günce programı sunucusunun "Rusya`nın nükleer santrali Türkiye`de kurmasındaki çıkarı ne olabilir?" sorusunu yanıtlayan Ramazan Pektaş, Rusya`nın elindeki teknolojiyi paraya döndürmek istediğini belirterek, "Rusya, teknolojiyi Akkuyu`ya kurduktan sonra 15 yıl sonra Türkiye`ye ürün satacak. Bu santral henüz dünyada denenmediği çok güvenilir olduğu söyleniyor! Denenmemiş teknolojinin riskli olduğunu düşünüyorum. Rusya, topraklarından oldukça uzak bir noktada bu santrali deneme şansını bulmuş oluyor. Akkuyu nükleer santralinde 10 bin kişiye kadar kendi personellerini barındıracaklar. Akkuyu`da üs kurabilme söz konusu. Yani kısacak kendi insanına istihdam sağlayacak, ekonomik anlamda ticaret hacmi oluşturacak."

"Nükleerde atık sorunu var"

Nükleer santrallere karşı çıkma gerekçelerinden birinin de nükleer atıklar olduğunu vurgulayan Pektaş, 50 günü aşkın bir süredir Rusya`da meydana gelen yangınların, Çernobil kazası sonrası toprağa gömülen atıklara sıçrama ihtimalinin tüm dünyayı korkuttuğunu anlatan Pektaş "Dünya tetikte beklerken biz burada çok rahatız ve ben bunu anlamıyorum" dedi.

Sunucunun "nükleer atıkların çelip depolarda toprağın altına gömülmesi" hakkındaki görüşlerini sorması üzerine Pektaş şunları söyledi, "Dünyada bu konuda güvenli bir depolama sistemi yok. Bunlar geçici çözümler. Nükleer konusunda bütün ülkeler aynı belirsizliği yaşıyorlar. Dünyadaki ilk nükleer kazası -hatta en büyüğü- ABD`de 1979 yılında yaşandı. Buradaki sızıntı kamuoyundan yıllarca saklandı daha sonra kamuoyuna açıklandı. O bölgelerdeki kanser vakalarında ciddi artışlar olduğu ortaya çıktı. Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere genel olarak kanserli sayısının artması tesadüfi değil."

"Nükleer siyasi bir tercih"

Türkiye`den nükleer santral kurulmak istenmesinin tamamen siyasi bir tercih olduğunu vurgulayan Pektaş sözlerini şöyle sürdürdü, "Bunlar zorunluluk değil siyasi tercih. Nükleer teknolojiye sahip olmak nükleer silaha sahip olmak isteği tamamen siyasi tercih. Nükleer santralin sadece burada kalması düşünülmüyor. Mersin Akkuyu bölgesinde bir de Sinop`ta şu an için söz konusu. Enerji bürokratları ağızlarından nükleer santral sayısının 5 ya da 7 olarak ifade ederler. Neden Mersin Akkuyu? Bir yere nükleer santral kurulması için 40`tan fazla kriter sayılıyor. Akkuyu`da 1970`li yıllarda lisans alınmış durumda. Şu an için bir başka yerde lisans almak zaman ve süreç gerektiriyor. Nüfus yoğunluğunun az olması hedefleniyor. Bu aslında bize bir şeyin itirafı gibi geliyor. Orada kaza yaşandığında en az sayıda insanın etkilenmesi isteniyor. Radyasyon serpintisi ya da sızıntısı geniş bölgeye yayıldığında sınırları açtım kapattım diyemezsiniz. Radyasyon meteorolojik koşullara göre çok büyük bölgeye yayılır.

Radyoaktif kazalarda gözle görünen bir şey yok koku da alamıyorsunuz. Bir başka kriter kurulacak alanın tarım alanı olmaması isteniyor. Mutlaka çok büyük su kaynağına yakın olması gerekiyor. Genelde deniz kenarlarını seçiyorlar. Bunun dışında başka parametreler var. Bir kere Akkuyu bölgesi tarımsal alanlara uzak değil. Burada olumsuzluk yaşanırsa yayılabileceği alan gerçekten büyük. Mersin`e, Antalya`ya doğru hem turizm hem tarım alanları olumsuz etkilenir.

Oradaki insanların bir kısmına istihdam sağlanacağı söylenmiş. Bazı insanlar bu olumsuzlukları ikinci plana atmış durumdalar. Burada Çernobil gibi büyük bir kaza olursa yüzlerce yıl tarım olmaz, turizm olmaz. Sızıntı olduğunda o bölgeden kimse tarımsal bir ürün almaz. Kurulması düşünülen santralin yeri Toros`ların eteklerinde olduğu için nükleer bir sızıntı Konya Ovası`na doğru hava akımlarıyla yayılabilir. Santral kurulduğunda çalışmaya başladığında kimse oradan balık almak istemez, çünkü oradaki denizle soğutma yapılacak."

Ramazan Pektaş programın sonunda 8 Ağustos 2010 Pazar günü Akkuyu`da gerçekleştirilen miting hakkında bilgi verdi. Akkuyu civarında yaşayan insanlara "size iş vereceğiz" vaadinin gerçeği yansıtmadığını, yörenin siyasilerinin kimini tehditle kimisini ödüllerde ikna ettiklerini ; birkaç yüz kişinin belki santralin güvenlik ya da işletmesinde çalıştırılabileceğini diğer teknik insanların Rusya`da geleceğini belirten Pektaş şöyle konuştu, "Mitinge Ankara`dan üç otobüs gittik. İstanbul`dan, Bursa`dan, Adana`dan, Mersin NKP bileşenlerinden mitinge katılım oldu. Konya ve Ulukışla`dan gelenler oldu. Biliyorsunuz Ulukışla`da altın arama ile ilgili başka bir sıkıntı var. Mitingde müzikler çalındı, tiyatro gösterileri yapıldı, konuşmalar oldu.Vatandaşlarla da konuşuldu. İnsanlar ‘biz istemiyoruz ama buna karşı koymaya da gücümüz yetmez` düşüncesindeler. Gerçekten tepki gösterebilirlerse güçleri yeter.

Bergama köylülerinin mücadelesini Büyükeceliler de yapabilir. Fay hattındaki bir nükleer santralin istihdam kaynağı olmadığını bilmeliler. İstanbul`dan Ankara`dan Konya`dan Adana`dan katılımların olması önemliydi. Büyükecelilerin buradan hareketle yanlarında olan desteği görmesi lazım. Onlar orada 1 kişi artarsa bilsinler ki Büyükeceli dışında 100 kişi artacaktır. O açıdan yalnız değiller. Bunun farkında olmaları lazım. Günlük geçici çıkarlar uğruna ne kendilerinin ne çocuklarının ne torunlarının hayatlarını riske eden yatırıma evet dememeleri lazım."

 

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1029


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.