MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TEOMAN ÖZTÜRK BELGESELİ GÖSTERİMİ VE TMMOB SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ



 
TMMOB’nin unutulmaz başkanı Teoman Öztürk ile ilgili olarak hazırlanan belgeseli, 22 Ekim 2010 Cuma günü üyelerimizle toplu olarak izledik. EMO Genel Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “Teoman Öztürk” belgeselinin izlenmesinin ardından dönem değerlendirmesi yapıldı.
 

 

Etkinliğin açılışında konuşan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş şunları söyledi; "TMMOB`nin unutulmayan başkanlarından Teoman Öztürk adına hazırlanan belgeseli izlemek sonunda içinde bulunduğumuz koşullarda örgütlülüğümüz hakkında sohbet etmek üzere çağrı yapmıştık. Ben Teoman Öztürk`ü bir ya da iki kez gördüm. Teoman Öztürk`ün yaptığı şeylerden o zaman haberdar değildim ve aramızdan ayrıldıktan sonra onun neler yapmış olduğunu öğrenme fırsatı buldum. Her 11 Temmuz`da Teoman Öztürk`ü anmalarda keşke onu daha yakından tanısaydım diye hayıflandığımı buradan itiraf etmek istiyorum.Belgesel Teoman Öztürk`ün kim olduğunu neler yaptığını, ülke koşulları içinde TMMOB`yi nereden nereye getirdiğini yeterince anlatıyor."

Ramazan Pektaş`ın açılış konuşmasının ardından etkinliği yöneten eski EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlarından Haşim Aydıncak şöyle konuştu; "Ben o dönemlerde elektrik mühendisi değildim.ODTÜ`de elektrik mühendisliği öğrenciliği yapan birisiydim. Teoman Öztürk`ün TMMOB başkanlığını yaptığı dönemi adım adım birlikte yaşadım. O nedenle biraz hariçten tanıklık etmiş oldum. Teoman Öztürk belgeselinde 50 bin baskı yapan Birlik Haberleri`nden bahsediliyor. Belgeselde dönemin tanıklarından birisi Teoman Öztürk için; ‘balyayı sırtlayıp en üst yukarıya çıkartırdı` diyor. Biz o balyalarla buluştuk. O dönemlerde 12 Mart darbesinin sonrasında dağınıklıkları aşmak için devrimci gençliğin örgütlenmesini örmeye çalışıyorduk. O mücadeleyi yaparken de Birlik Haberleri`nin katla kıvırı bizim için buluşma zemini oluşturuyordu.Teoman Öztürk`ün mücadeleye adanmış yaşam tarzını sürdürüyor olması, çok berrak olması toparlayıcı yanı çok önemliydi. O dönemde pek çok siyasi grup vardı. Bu gruplar TMMOB platformunda temsil edilerek etkin olmaya çalışıyor; herkes rol kapmaya öne çıkmaya çalışıyordu. Teoman Ağabeyin, bütün keskinlikleri birlikte yürüyüşe ören yanı vardı. Gruplar üstü konumlanışı vardı ki herkes onun kendilerinden parça olduğu yönde çıkarsamalar yapardı.TMMOB bünyesinde de demokratik birlik türü çalışmalara katkısı nedeniyle idamla yargılanma noktasına gelmişti. Sendikalar, Halkevleri, Töb-Der arasındaki örgütsel birliği örerken de kendini kabul ettirme kapasitesi vardı, ortaklaşmanın adresiydi. Doğal bir liderlikle herkes onu itirazsız kabullenebilirdi."

"Dünü bugünü karşılaştırmak adına çok önemli bir belgesel"

Etkinlikte ilk olarak söz alan EMO Ankara Şubesi Yazman Üyesi Ömürhan Soysal şunları söyledi; " Teoman Öztürk belgeselini izlerken bir yandan da içim acıdı. 1 hafta önce cumartesi günü bu kürsüden Odamızın A Tipi muayene kuruluşu olup olmamasıyla ilgili yaptığımız hazırlıkları anlatırken şimdi aynı salonda TMMOB`nin devrimci demokrat kimliğinin yapı taşlarını örmüş biri hakkında konuşmak çok acı verdi bana. Neden acı verdi, TMMOB`nin ilk başkanına kuruluş kanunu çıkartılırken ‘size devletten para verelim ayakta duramazsınız` dendiğinde ‘hayır bize sadece üye aidatlarını düzenleyebilecek yasa çıkartın gerisini istemiyoruz` diyen zihniyetin üzerine gelen yapı taşı. Belgesel bir tarihsel doküman olması bakımından önemli bir izlek sunmuş. Böylesi bir şeyin tarihe bırakmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Belgeselin, 1970`lerle bugünü karşılaştırma olanağı sunduğunu düşünüyorum. Belgeseli izlerken bazı notlar aldım; o zaman işçi sağlığı ve iş güvenliği deniyormuş, şimdi TMMOB iş sağlığı ile ilgilenir olmuş. O zamanlar da TMMOB temsilciliği üzerine yazılar yazılıyormuş. Bilgisayar yokmuş daktilo ile Birlik Haberleri hazırlanıyormuş; inanılmaz bir özveri. Birlik bilgisayarın olmadığı bültenlerin daktilonun hazırlandığı dönemden , iktisadi işletmelere gelmişiz, eski parayla 132 milyon liralık bütçelerden  yeni para ile 100 milyon TL`lik bütçelere gelmişiz. Dünü ve bugünü karşılaştırmak adına bu belgeselin önemli olduğunu düşünüyorum. TMMOB`nin içinde bulunduğu durumu, TMMOB`nin hayatın nerede durduğunu iyi görmek lazım. Röportajda ‘öğrenciler sorunlarını TMMOB`ye iletti` diye bir başlık vardı. TMMOB genel kurullarında öğrencileri konuşturmamaya gelmiş durumdayız. Teoman Öztürk`ü özlemle anıyoruz."

"Odağında insan olan TMMOB`yi yaratmamız gerekiyor"

Ömürhan Soysal`dan sonra söz alan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, "bilimi ve tekniği sömürgenlerin değil halkın çıkarına ve yararına kullanan, odağında insan olan TMMOB`yi yaratmamız, gelecek kuşaklara bu TMMOB`yi devretmemiz gerekiyor" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü, "Belgeseli izleyince kendimizden biraz utandım. Son yıllarda yönetimlerde bulunanlar adına da kendi adıma da utandım. TMMOB eskiden elbisesi olmayan insanmış, şimdi içinde insan olmayan elbise gibi geliyor bana. Binalarımız var, bilgisayarımız var ,personelimiz her şeyimiz var ama TMMOB`nin şu an toplumda o zaman olduğu kadar etkisi yok. Bunun sorumluluğu hepimizde. Bu sorumluluk üyesinden yöneticisine kadar hepimizin. Bu belgeseli izledikten sonra o elbisenin içine insan koymak için çalışılması lazım diye düşünüyorum. TMMOB`nin etiketinin, binalarının içini Teoman Öztürk ve arkadaşlarının, onun gibi düşünenlerin düşünceleriyle doldurmalıyız. Söylediklerimizle yaptıklarımızla bir bütün olmamız gerekiyor.Odaların işlevleri konusunda çok ciddi ayrışma noktasındayız. Böyle bir noktaya gelinmiş olmasından dolayı üzülüyorum. Odaların ne işe yaradığını yeniden tarif etmemiz lazım. Şu anki değişimin doğru olup olmadığını tartışmamız gerekiyor. Her seçiş bir vazgeçiştir. Seçtiğimiz yolların nelerden vazgeçmek olduğunu çok iyi düşünmek tartışmak gerekiyor, acaba doğru yolu mu seçtik bunu düşünmemiz gerekiyor. TMMOB`nin 56 yıllık tarihine büyük haksızlıklar yapıyor olabiliriz. TMMOB`nin bundan sonra hangi yolda gitmesi gerektiğini bir yerlerde alınmış ya da kulaklarımıza fısıldanan şeylerle değil tabandan tavana tartışarak bu kararları verelim. O tercihlerimizi seçtiklerimizi tekrar gözden geçirmenin TMMOB`ye en büyük hizmet olacağını düşünüyorum. Bunu yapmazsak günün birinde bu dönem sorumluluk alacak kişilerin  gelecek kuşaklar tarafından çok iyi anılmayacaklarını düşünüyorum. Şu anki girilen yoldan TMMOB`yi çıkartamazsak inanın bizi çok iyi anmayacaklar. TMMOB`yi böyle yanlış bir yola soktuğumuz için ya da geri çeviremediğimiz için bizim çok büyük sorumluluğu olacak. Bu belgeseli defalarca izlememiz gerekiyor. Nice 19 Eylüllere denmiş, en azından bundan sonra her 19 Eylül`de Teoman Öztürk`ü ve çalışma arkadaşlarını, 1970`lerin TMMOB`sini nasıl yeniden yaratabiliriz…gerçekten çok önemli yeniden yaratmalıyız. Bugünkü TMMOB`nin geçmişle ciddi faz farkı var. Bilimi ve tekniği sömürgenlerin değil halkın çıkarına ve yararına kullanan, odağında insan olan TMMOB`yi yaratmamız, gelecek kuşaklara bu TMMOB`yi devretmeliyiz."

Jeoloji Mühendisleri Odası Jeo-Genç Turgay Özkan da etkinlikte şöyle konuştu; "Teoman Öztürk belgeselini izlediğimizde şunları açıkça gördüğümüzün farkındayız, belgeselin bir yerinde ‘biz balya taşırken tanıştık` deniyor. 19 Eylül mitingini gördük, orada 100 binler vardı, burada yüz binlere ne oldu? Ortadan kayboldu, bundan sonra gelen nesiller de onunla birlikte kayboldu. Başka bir TMMOB mümkün. Mevcut kadroya yeni enerji, dinamik üniversite kadrolarını ekleyerek yeni bir TMMOB yaratmak mümkün. Teoman Öztürk bir yerdeki konuşmasında "geleceğin geçmişin üzerinden yükselmesi" gerektiğini savunuyor. Geleceğin geçmişe el uzatması gerektiğini düşünüyorum. Oda öğrenci disiplinlerini bir araya getirilmesi gerekiyor. Teoman Öztürk bütün siyasilerin kendini temsil edebilmesini ve hepsini bir arada toparlamayı sağlamıştı. TMMOB içinde bütün Oda öğrenci disiplinlerinin sorunlarını tartışacağı ortamın TMMOB`nin değişmesinde etkin olacağını düşünüyorum. Önce birlik oluşturup bunu kuvvete dönüştürebilmek lazım. TMMOB`yi toplumsal muhalefetin öznesi haline getirmek lazım."

"Öğrenci hareketi çok önemli"

EMO Ankara Şubesi Örgütlenme Sekreteri Oktay Dursun da yaptığı konuşmada şunları söyledi;Biraz daha politik bilinçlenmeyi yaşadığımda 80 darbesinin aslında burada ilişkileri nasıl dağıttığını, toplumun üzerinde kurulmuş yapıları bozduğunu ve yeniden kurulmasına müsaade etmediğini gördüm.Bizden önceki kuşakların buraları terk etmiş olmalarından dolayı kızmak demeyeyim de sitemkar olduğumu söyleyebilirim. 2007`de EMO`ya üye oldum, iki üç yıldır TMMOB`yi biliyorum. Bu süre çoğunuzun meslek hayatının çok küçük parçası aslında. Öğrenmeye başladığımda buralarda ilişkilerin pratiklerin yeni kuşaklara aktarılabileceği kanallar olduğunu gördüm.Dönemin tanıkları belki gelip bize o zamanlar yaşadıklarını, bunları nasıl hayata geçirebildiklerini o zamanki toplumsal yapıyı bugünkü toplumsal yapı ile karşılaştırarak, bugünkü TMMOB içindeki davranışları o zamanki toplumsal yapı ile ilişkilendirerek anlatır, belki daha sağlam bir çıkarımı; nerelerde hata yapıldığını konuşabiliriz diye düşünmüştük. Bunu kısmen de olsa başardığımızı düşünüyorum.O günkü koşullarda TMMOB üyesi olan 16 Oda`nın kapanmasına karşı mücadele verilerek bu kazanılmışsa, bugün böyle bir iktidar karşısında yapılacak hareketlerde TMMOB ne kadar güçlü durabilecektir ne kadar potansiyeli vardır gerçekten merak ediyorum. TMMOB`nin kendi içine yönelik tartışmalar yapmak gerekiyor. Bunun yeri belki genel kurullar ama genel kurulların ne kadar dar konulara hapsedildiğini görüyoruz. Bütün bu manzaraya karşı birileri şapkayı önüne alıp düşünmüyorsa bu konuda tabandan hareketin olması gerekiyor. Öğrenci hareketi çok önemli. Böyle bir ihtiyaç varsa kendiliğinden hayat bulacaktır diye düşünüyorum."



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1353


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.