MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RESMİ TEKELLEŞME ÜST KURULU YASA TASARISI MECLİS’TE


 
TBMM’ye sunulan 3984 Sayılı Radyo Televizyon Kuruluşu ve Yayınları Hakkındaki Kanun yasa taslağı ile, medya kuruluşlarında yabancı sermaye ortaklığını yüzde 50’ye çıkartarak yeni tekelleşmelerin önü açılırken, “frekans planlaması ve tahsis” başlıklı maddede mevcut medya şirketlerinin de sırtı sıvazlanmakta. EMO Ankara Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu konuyla ilgili olarak “Resmi Tekelleşme Üst Kurulu Yasa Tasarısı Meclis’te” başlıklı basın açıklaması yaptı. Açıklama Meclis`te grupları bulunan siyasi partilere de gönderildi.
 

 

Resmi Tekelleşme Üst Kurulu Yasa Tasarısı Meclis`te

AKP iktidarları döneminde iyice ayyuka çıkan ve yandaş medya dışında hiçbir medya kuruluşunu yaşatmamaya odaklı bir anlayış sergilenmesinin farklı bir versiyonu ile karşı karşıya bulunmaktayız. Kamuya ait yayın kuruluşlarını iktidar partisi yayın organı gibi kullanan AKP, şimdi de karasal yayıncılıkta aykırı hiçbir ses bırakmayacak şekilde sübjektif uygulamalara açık bir düzenleme hazırlığındadır. Yıllardır AB/ABD/IMF sufleleri ile yasal düzenleme yapan iktidar yeni bir sufle almış ve gerekeni yapmak üzeredir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla 7 Mayıs 2010 tarihinde TBMM`ye verilen 3984 sayılı Radyo Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun yerine teklif edilen yasa taslağı, başta TBMM Anayasa Komisyonu olmak üzere Plan ve Bütçe Komisyonu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Bayındırlık ve Ulaştırma Komisyonları sıralarındaki mesaisini tamamlamıştır. Son birkaç gündür mesaisine meclis sıralarında devam etmekte olan taslak; kapsam, tanımlar, yayın dili, kuruluş ve hisse oranları, frekans planlaması ve tahsisi ve RTÜK`nun kuruluşu ve teşkilatlanması gibi maddeleri içeren ilk bölümüyle TBMM‘den geçmiştir.

Hükümet‘in bu yasa tasarısına hazırladığı gerekçede de iddia edildiği üzere taslağın 19 Aralık 2007‘de yürürlüğe giren Avrupa Birliği Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi‘ne uyum sağlaması amaçlanmaktadır. Ancak AB ülkelerinde eşine az rastlanır bir biçimde taslağın 19. Maddesi‘nin (f) bendinde medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarda yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayenin %50`sine çıkarılarak yabancı sermayeye dikensiz gül bahçesi sunmaktadır. Oysa AB‘ye uyum kapsamında çıkarıldığı iddia edilen yasanın, AB‘deki uygulamaları bu durumla çelişmektedir. AB ülkelerindeki düzenlemelerde bu sınır yerli katılımın daha fazla olmasını sağlayacak şekilde düşük olup; örneğin Yunanistan‘da %25, İrlanda‘da %27, İspanya‘da %25‘e kadar yabancı hisse payı izni verilmektedir. Yine aynı yasayla karasal yayın için bir gerçek ve tüzel kişi için 4 kanala kadar ortaklık sınırı getirilirken AB üyesi ülkelerde en fazla 3 kanala ortaklık sınırlaması getirilmektedir. Bu iki düzenleme bile tekelleşmenin önünün ne kadar açılmak istendiğini göstermeye yeterlidir.

Taslağa göre bir yayın şirketinin % 50`sinin yabancı sermayeye altın tepside sunulmasının yanında bu şirketin merkezinin nerede olacağı da netleştirilmemiştir. Bunu fırsat bilecek olan yabancı sermayedarlar bir başka ülkenin sınırları içerisinde bir şirket merkezi tayin edip herhangi bir uyuşmazlıkta Türkiye sınırları içerisindeki hukuka başvurmak yerine, tahkim yasaları çerçevesinde ülkemiz üzerinde baskı oluşturma ve dahası tazminat alma hakkına sahip olacaktır. "İş gücünün önemli bir kısmının bulunduğu ülke", "hangi ülkede daha yoğun olarak çalışıldığının tespit edilemediği durumlar" gibi sübjektif ve net olmayan tanımlamalar ile karasal yayıncılığın kaderi medya patronlarının inisiyatifine terk edilmektedir.

Yabancı sermayeye ‘sırt dayayarak` yapılan bu düzenlemeye ek olarak "frekans planlaması ve tahsis" başlıklı maddede mevcut medya şirketlerinin de sırtı sıvazlanmaktadır. Madde 26`da yer alan (26/4) "Sıralama ihalesine, radyo ve televizyon yayın şirketi olarak kurulan, radyo ve televizyon yayıncılık alanında en az bir yıl faaliyette bulunan, ihale şartnamesinde belirtilen ön şartları yerine getiren ve Üst Kuruldan ihaleye girmek için yeterlilik belgesi alan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar katılabilir" cümlesi henüz herhangi bir frekans kullanımı ya da lisans ödemesi yapmadıkları halde faaliyette bulunan yayıncılara verilen hediye niteliğindedir. Zaten herhangi bir ihale mekanizmasına girmeden bir gecelik devirlerle gecekondu tarzı yayın hayatlarını sürdüren bu şirketler, aktörleri çok önceden belli bu ihale masasında yeniden doğuşlarına imza atacaklardır.

Taslak hazırlama aşamasında ilgili Meslek Odalarından ve sendikalardan görüş alma tenezzülünde bulunmayan AKP Hükümeti, iktidar olduğundan beri uygulamakta olduğu neo-liberal uygulamalara bir yenisini eklemiştir. Seçim öncesinde, mevcut medya kuruluşlarının ellerindeki kanalların değerinin bu yasayla değerlerinin yükselmesini sağlayacak olan iktidar, RTÜK üyelikleri için herhangi bir kıstas tariflememiştir. Seçilecek üyelerin belirli bir oranının – en az üç– iletişim, haberleşme alanında eğitim görenlerden seçilmesini tanımlamak yerine tamamen ahbap-çavuş ilişkisi içerisinde "atanmalarını" bir kez daha "uygun" görmüştür.

Reklam pastasının %90`ını alan birkaç yayıncı ile hazırlanan ve yerel yayıncıları koruyucu hiçbir hüküm içermeyen bu yasa uygulandığında, yayın sektörümüzde tekelleşme kaçınılmaz olacak ve yabancı paylarının iki katına çıkarılmasıyla da sektörün küresel sermayenin güdümüne girecektir.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak; yayıncılık alanında tekelleşmenin önünü açan ve yerli/yabancı medya patronlarının diledikleri maniplatif propogandayı yapabilmelerine olanak sağlayan bu düzenlemenin, ülkemiz gerçeklerine ve gereksinimlerine uygun olmadığını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Ankara Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu

10.01.2011

 

 

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1283


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.