MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİMİZİ VERİMLİ KULLANAMIYORUZ!


 
Her yıl 11-18 Ocak tarihleri arasın kutlanan “Enerji Verimliliği Haftası” ile ilgili EMO Ankara Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında, “Enerji üretim, iletim ve dağıtımında “kâr” dürtüsüyle hareket eden piyasacı zihniyetin yansıması olarak enerji politikalarını belirleyenler her yılın Ocak ayında enerjinin verimli kullanılması gerektiği nutukları atmaktadırlar. Ancak nutuk sahiplerinin gerekli tedbirleri almadıkları, yatırım yapmadıkları için yüzde 18’leri bulan kayıp-kaçak oranı ile elektrik enerjimiz sürekli toprağa akıtılmakta; dışa bağımlı enerji politikaları nedeniyle halktan toplanan vergiler yerli ve yabancı sermayeye aktarılmaktadır” denildi.
 

 

Basın açıklamasına haberimizin devamında ulaşabilirsiniz.

 

ENERJİMİZİ VERİMLİ KULLANAMIYORUZ!

Enerji üretim, iletim ve dağıtımında "kâr" dürtüsüyle hareket eden piyasacı zihniyetin yansıması olarak enerji politikalarını belirleyenler her yılın Ocak ayında enerjinin verimli kullanılması gerektiği nutukları atmaktadırlar. Ancak nutuk sahiplerinin gerekli tedbirleri almadıkları, yatırım yapmadıkları için yüzde 18`leri bulan kayıp-kaçak oranı ile elektrik enerjimiz sürekli toprağa akıtılmakta; dışa bağımlı enerji politikaları nedeniyle halktan toplanan vergiler yerli ve yabancı sermayeye aktarılmaktadır.

Uygulanan yanlış enerji politikaları sonucu tüm dünyada fosil kaynaklar hızla tükeniyor; çevre kirletiliyor, enerji için büyük paralar ödeniyor. Dünyada enerji tüketimi bu şekilde devam etmesi halinde 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısı tükenecektir. Tükenen sadece doğal kaynaklar değil insanlığın geleceğidir.

Her yıl 11-18 Ocak tarihleri arası düzenlenen "Enerji Verimliliği Haftası"nda enerji bürokratları hamasi nutuklarla enerjimizin verimsiz kullanıldığını, yeterince enerji tasarrufu yapılmadığını açıklamaktadırlar. Hayatımıza kolaylıklar sağlayan temel tüketim alışkanlıklarımızda bazı küçük değişiklikler yapılması hem enerjinin verimli kullanılmasını hem de enerji tasarrufunu beraberinde getirecektir.

Aşağıda sıraladığımız bazı küçük önlemlerle hem enerjimizi daha verimli kullanabilir hem de enerji tasarrufu yapabiliriz;

- Öncelikle lüzumsuz ampulleri kapatmak alışkanlık edinilmelidir.

- Akkor lambaların kompakt fluoresan lamba ile değiştirilmesi sonucunda aydınlatma maliyeti yaklaşık %80 azalır. Gün ışığından mümkün olduğunda çok faydalanılmalı, odalar doğal aydınlıktan daha fazla faydalanılacak şekilde düzenlenmelidir.

- Lamba üzerinde biriken tozlar ışık miktarını azaltır; tozlanan armatür ışığın yarısını yayarken diğer yarısını yutar. Lambaların ve armatürlerin bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.

- Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalıdır.

- Buzdolaplarının verimli kullanılması için düzenli bakımları yapılmalı, buzdolaplarının arkasında duvar ile en az 10 cm mesafe bırakılmalı, buzdolabının etrafı toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden uzak, fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak havadan uzak tutulmalıdır. Buzdolapları güneş alacak yere, soba ve radyatör yanına yerleştirilmemelidir.

- Buzdolabına koymadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarılmalı, boşluk kadar enerji tasarruf edeceğinden ince plastik filmlerin kullanılması doğrudur.

- İster elektrik enerjisi, ister gaz kullanılsın, ocaklarda yemek pişirme, fırında yemek pişirmeden daha ekonomiktir.

- Çamaşır makineleri kullanırken yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkamalı, durulama ise soğuk su ile yapılmalı, yıkama programları tam kapasite çalıştırılmalı, eğer mümkünse çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgardan yararlanarak kurutulmalıdır.

- Bulaşıkları ön durulamaya tabi tutmak gereksizdir, gerektiği durumlarda sıcak su yerine soğuk su kullanılmalı, bulaşık makineleri tam kapasite dolmadıkça çalıştırılmamalıdır.

- Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalı, bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır.

- Çamaşırların nemli olarak ütülenmesi, buharlı ve termostatlı ütülerin tercih edilmesi önemli faktörlerdir.

- Saç kurutma işlemi mümkün olduğu kadar havlu ile makine kullanmadan yapılmalıdır.

- Bilgisayarların kullandığı enerjinin çoğu, bilgisayar kullanılmadığı esnada açık olmasından dolayı boşa harcanmaktadır.

- Gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basmak benzin tüketimini % 5 arttırır. Lastiklerin hava basınçları düşük olduğu zaman yakıt tüketimi artar. Camları açık olarak saatte 100 Km‘lik bir hızla otomobilinizi sürmeniz % 4 aşırı yakıt tüketimine neden olur. Özel araçların gerekmediği zamanlarda kullanmaması, toplu taşım araçlarının tercih edilmesi gerekir.

- Binaların yalıtımı ile %25 den %50`ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

- Enerji tüketimimizin %82 `si ısıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50`ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

- Kış aylarında pencerelerin perdelerinin kapalı tutulması, gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan pencerelerin açık tutulması önerilir. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanılmamalıdır. Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır. Pencere ve kapıların kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılmalıdır.

- Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilebilir. Apartman giriş kapılarının çift veya otomatik kapanacak şekilde olması merdiven boşluklarının dolayısıyla evlerimizin daha sıcak olmasını sağlayacaktır.

Elbette toplum olarak, enerjimize sahip çıkmanın yolu, enerji politikalarını belirleyen ve uygulayan siyasi karar vericilerin attığı her adımı dikkatlice izlemek ve toplum olarak gerekli tepkiyi zamanında göstermektir.Enerjimiz kadar kaynaklarımızın da verimli kullanılması önemli olduğu halde AKP iktidarının bu anlayışa uygun olmayan adımlar attığını görüyoruz. Tabiat çeşitliliği, doğal ve kültürel miras, ekolojik değerler çok küçük güçteki nehir tipi HES‘ler uğruna talan edilmektedir. Nehirlerin hayat verdiği coğrafyalarda yaşayan insanların düşünceleri ve direnişleri ize bazen tehdit ile bazen zor kullanarak bazen de yasal düzenlemeler ile yok sayılmaktadır.

Enerji Verimliliği haftası ile bir kez daha AKP iktidarına sesleniyoruz; "dereler özgür aksın, bulutlar adam öldürmesin!" Bugün yaşadığımız dünya, sadece bizim değil aynı zamanda çocuklarımızın ve torunlarımızındır. Onlara yaşanabilir bir dünya bırakmak görevimizdir. Binlerce yıllık tabiat varlıklarını, kültürel ve tarihi mirası 50-60 yıllık çıkarlar uğruna yok etmeyelim. Enerjimizi verimli, çevremizi yaşanabilir kullanalım.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Ankara Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu

      

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 756


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.