MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI



 
Enerji tasarrufu haftası ile ilgili 13 ocak 2011 tarihinde Şubemiz ve Makina Mühnedisleri Odası Bursa Şubesi ortaklaşa basın açıklaması düzenledi.
 

 

BASIN BÜLTENİ

 

 

Değerli basın mensupları…

 

 

Bugün sizlerle aslında iki ana başlığı paylaşmak istiyoruz. İlgili geniş metinler sizlere sunulacaktır.  Değerli vakitlerinizi almamak için özetledik…

İlki Enerji Verimliliği Haftası gündemiyle ilgili.

Diğeri de ilk konuyla doğrudan alakalı; hükümetin yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına dair yasada yaptığı değişikliği içeriyor.

Birbiriyle iç içe geçmiş olan her iki ana başlığı da çok önemsiyoruz.

 

 

Enerji Verimliliği Haftası, enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın yanı sıra sanayi, bina ve ulaşımda tasarruf bilinci oluşturmak için değerlendirilmelidir.

 

 

Ülkemizde ithal enerji miktarı yüzde 70`i aşıyor. Türkiye dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyor. Bu  yoksul vatandaşlar için yaşamı zorlaştırdığı gibi sanayici için de üretim faaliyetini olumsuz etkileyen bir unsur demektir. Yüksek enerji maliyeti, yerli sanayicinin dünya piyasalarında rekabet etmesini zorlaştırmaktadır.

 

 

Enerji tüketen her türlü teknolojik yapılanmalar, insan nüfusunun artışına paralel olarak gelişmekte, artmakta ve büyümektedir. Bu nedenle de enerjinin üretim ve tüketim ihtiyacına olan talep her geçen gün yükselmeye devam etmektedir. Gelinen noktada, küresel olarak, iklim bozulmaları başta olmak üzere, doğamızın dengesinde olumsuzluklar ortaya çıkmıştır. Özellikle enerji kaynaklarından doğaya zarar veren, fosil enerji kaynakları kullanılarak,  enerjinin üretilmesi ve tüketilmesine devam edilmesi halinde, insanlığın geleceği için, olumsuz etkiler kesinlik kazanacak, bu gün için kötü senaryolar gerçek olabilecektir.

 

Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması için şunlar gerekli olduğunu düşünüyoruz.

 

  • Yeterince değerlendirilmeyen linyit, hidrolik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmeli;
  • Birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, serbestleştirme ve özelleştirmelerden vazgeçilmeli;
  • Kaynaklar esas olarak kamusal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmeli;
  • Kamusal planlama, kamusal üretim ve denetim öncelikli enerji politikası olmalıdır…

 

Öte yandan yine Makina ve Elektrik Mühendisleri Odaları olarak "Enerji Verimliliği çalışmalarında Yetkili Kuruluşlar olarak  Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları`nın eğitim ve belgelendirme çalışmalarını başarıyla sürdürüyoruz.  Bina ve Sanayi Enerji Yöneticisi yetiştirme kursları düzenlemekteyiz,  bunun yanında  Odalarımız  Eğitim ve Uygulama Merkezi Laboratuarları  kurmuş ve kurulumlarına devam etmektedir.  

 

Enerji Kimlik Belgesi uzmanları 5 bin Sanayi ve Bina Enerji Yöneticisi`nin ve ülkemizdeki 8 milyon mevcut bina stokunun yanı sıra yeni yapılacak olanlar için de "Enerji Kimlik Belgesi"ni düzenleyeceklerdir…

 

Bu kapsamda, Odalarımız  bağlı tüm şubelerimizde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanı Yetiştirme Eğitimleri de başlamıştır.

 

Özel olarak, Makina ve Elektrik mühendisleri , enerji üzerine mesleki çalışmalar yapan meslek insanları  olarak ‘`enerji verimliliği ve Tasarrufu etkinliğine`` Enerji konusunda çözüm arayışının birinci adımını, enerji üretim şekilleri ve artışlarında aramakla birlikte, enerjiyi VERİMLİ ve TASARRUFLU tüketmenin, insanlık geleceğine  zaman kazandıracağına ve ayrıca elde edilecek kazancın yenilenebilir enerji kaynağı şeklinde kazanç olacağına inanmaktayız.  

 

Biz TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odaları  olarak Enerji Verimliliğini çok önemsiyor ve bu alanda kongre ve sempozyumlar düzenliyoruz.  Odalarımız Enerji Verimliliği konularda eğitimden, denetim ve belgelendirmeye kadar çeşitli faaliyetleri yürütüyor.  MMO ve EMO, halkımızın ve kamu kuruluşlarının bu konularda bilirkişi olarak ilk müracaat noktasıdır. Bu yönü ile Odalarımız, enerji verimliliği sektörünün temel bileşenlerindendir.

 

Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla sanayide % 35 civarında, ulaşımda % 20 % binalarda %  30–35 arasında bulunan nihai enerji tüketiminin, verimlilik önlemleri ile sanayide % 20, ulaşımda % 25, binalarda ise % 30 ile 50`lere varan tasarruf potansiyelinin geri kazanılmasının olanaklı olduğunu belirtmek isteriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sıra diğer konuda…

 

"Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" iki yıl sonra tamamen yeniden düzenlenerek 8 Ocak 2011 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Bu kanun acilen ülke, halk ve kamu çıkarları doğrultusunda değiştirilmelidir.

 

Bu yasa değişikliği konuyla ilgili kesimlerin görüşleri alınmadan hazırlanmıştır.

 

Ayrıca, yasa yenilebilinir enerji kaynaklarına dayalı stratejik bir yaklaşım içermediği gibi destek de öngörülmemiştir.

 

Bu yasa, iktidarın oluşturduğu, Enerji Strateji Belgeleri, Yıllık Programlar ve ETKB Stratejik Planında yer alan bildirimlerine uygun bir içerikte değildir.

 

Yenilenebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planı katılımcı bir model eşliğinde hazırlanmalı ve Faaliyet planı ile buna uygun bütünsel, genel bir çerçeve yasası oluşturulmalı.

 

Çerçeve yasaya bağlı olarak da hidrolik, termik, rüzgâr, güneş, jeotermal,  gibi her bir yenilenebilir enerji kaynağı için teşvik unsurlarını da kapsayan bütün strateji belgeleri ve ikincil mevzuat ayrı ayrı hazırlanmalı ve yine her bir kaynak için 2020–2030–2050 hedefleri belirlenmelidir.

 

Ayrıca yerli sanayinin desteklenmesi için Enerji ekipmanlarının yurt içinde üretimi desteklenmelidir.

 

Yasada bulunan ve ormanların, doğal ve tarihi SİT ile koruma alanlarının, vasıflı tarım arazilerinin yok olmasına yol açacak hükümler içermesi Toprak Koruma Yasası`na aykırıdır ve yeni bir doğa, çevre ve tarım alanları katliamına yol açacağı yönündeki endişeler yoğundur.

 

Söz konusu alanlara GES, RES; HES santrali kurmaya kalkanlar mutlaka olacaktır.

 

Bir diğer çekincemiz de, enerji üretim ve dağıtım denetimini özel şirketlere devredilmesidir ki; bu da hukuka aykırıdır.

 

Yasada dünyada en çok kabul gören güneş enerjisine dayalı elektrik üretimine destek verilmemektedir. Ülkemizdeki doğa koşulları buna çok uygun olmasına karşın, 2010`daki toplam elektrik üretiminin sadece binde 47`si güneş enerjisinden sağlanmaktadır.

 

Son olarak şunu söylemek istiyoruz, Elektrik sektöründeki faaliyetlerde planlama şart.  Bu planlama da,  birincil enerji kaynağı kullanımında dışa bağımlılığın azaltılması, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi, sürdürülebilirlik, maliyet, arz güvenilirliği, çevre duyarlılığı, çevreye verilen zararın asgari düzeyde olması gibi unsurları içermelidir.

 

Arz güvenliği dikkate alınarak elektrik üretim yatırımları kamu eliyle de yapılmalı; kamunun yatırım yapabilmesi için özelleştirmeler durdurulmalı, kamunun elektrikten elde ettiği/edeceği gelirler elinden alınmamalıdır.

 

 

İbrahim MART                                                                      Remzi  ÇINAR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası                     TMMOB Elektrik Mühendisleri       Odası

Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı                   Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

 

Dosyalar

(231 KB)


Çok Okunanlar


EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 1511


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.