MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

24 OCAK KARARLARI VE 12 EYLÜL DARBESİ AYNI TORNADAN ÇIKMIŞTIR!


 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu tarafından, 24 Ocak 2011 tarihinde yapılan basın açıklamasında “24 Ocak kararları ve 12 Eylül darbesi aynı tornadan çıkmıştır” denildi. Açıklamada, “24 Ocak kararlarının uygulanmaya başlamasından birkaç yıl sonra karaların, çalışan kesimleri üzerindeki etkileri daha net bir şekilde görülmüştü. Aynı dönemde başlayan özelleştirme ve liberalleşme uygulamalarının en bariz sonuçları günümüzde gittikçe ağırlaşan sonuçlar doğurmaktadır” denildi.
 

 

Basın açıklaması metni aşağıda yer almaktadır:


24 Ocak Kararları ve 12 Eylül Darbesi Aynı Tornadan Çıkmıştır!

1950 sonrası Türkiye‘de oluşturulan dışa bağımlı sanayi, hammadde ve ara malları dengesi 1980‘lere gelindiğinde sömürü çarkını durma noktasına getirmişti. Sürekli olarak ithalat yaparak varlığını sürdürebilen bir ekonomik yapı ortaya çıkmış, ödemeler dengesi açığı ve döviz darboğazı bu yapıda kronik bir hal almıştı. Açıklar dış borçlarla karşılanmış, dış borçlanmanın artması ile ekonomik (ve siyasi) bağımlılık daha da artmış ve Türkiye tam bir borç batağına saplanmış, çırpındıkça daha da batmıştı. 1980‘lere gelindiğinde Türkiye döviz bulamaz ve dış borçlarını ödeyemez hale gelmişti. Borçların ödenememesi ise sömürü çarklarının durması anlamına gelmekteydi.

Sömürü çarklarının yeniden işleyebilmesi için IMF Türkiye uzmanları 1979 yılında Türkiye için "ihracata yönelik ekonomi modeli" önemişlerdi. Bu modele göre; Serbest piyasa ekonomisi temel alınmalı, sabit kur yerine serbest kur politikasını benimsenmeli, ihracatı teşvik eden ve ithalatı serbest bırakan bir ekonomik model uygulanmalı, serbest faiz, ücret kısıtlamaları ve sıkı para politikaları birlikte yürütülmeliydi. Türkiye‘nin tek taraflı olarak yabancı sermayeye açılmasını, devletin ekonomideki payının küçültülmesini, tarım ürünleri destekleme alımlarının sınırlandırılmasını, gübre-enerji-ulaşım dışındaki sübvansiyonların kaldırılmasını, dış ticaretin serbestleştirilmesi ve kar transferlerine kolaylık sağlanmasını, ihracatın vergi iadesi düşük faizli kredi ve gümrük muafiyetleri ile teşvik edilmesini, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin desteklenmesini isteyen 24 Ocak kararları TÜSİAD tarafından da desteklemişti.

IMF tarafından dikte edilen kararların hayata geçirilebilmesi için dönemin Başbakanı Demirel tarafından, İşveren Sendikası MESS eski başkanı Turgut Özal, 24 Ocak kararlarını yürütmekle görevlendirilmiş ve ekonominin tek hakimi olmuştu. 24 Ocak günü % 49 devalüasyon yapılmış, petrol ürünlerine, demir çelik ürünlerine, kömüre, çimentoya, kağıda başta olmak üzere her şeye yüksek oranlarda zamlar yağmıştı.

Bülent Ecevit "şimdi izlenmekte olan ekonomik ve sosyal politikalar bir dikta rejimine oturmadan uygulanamaz" diyerek 12 Eylül faşist darbesinin ilk sinyallerinden birini vermişti. İşçi ücretlerinin sınırlandırılacağı, tarım ürünlerinin fiyatlarının, tüm çalışan kesimlerin reel gelirlerinin düşeceği buna karşılık her şeye zam geleceği açıktı. İşçi sendikaları etkisizleştirilmeden, dönemin politik yapılanmaları etkisiz hale getirilmeden,halkın kendisi baskı altında tutulmadan gerçekleştirilemeyeceği ortadaydı.

"Netekim" 24 Ocak kararlarının uygulanabilmesi için 12 Eylül 1980 de faşist bir askeri darbe yapılarak, IMF‘nin istekleri doğrultusunda bir sömürü mekanizmasının işlemesinin önü açılmıştı. 24 Ocak kararlarının bekçisi olan 12 Eylül darbesi ile binlerce insan işkenceden geçirilmiş, onlarcası idam edilmiş, gözaltında ve işkencelerde insanlar öldürülmüş yıllarca süren yargılamalar nedeniyle suçsuz yere cezaevlerinde hapsedilmişlerdi.

24 Ocak kararlarının uygulanmaya başlamasından birkaç yıl sonra kararların, çalışan kesimler üzerindeki etkileri daha net bir şekilde görülmüştü. Aynı dönemde başlayan özelleştirme ve liberalleşme uygulamalarının en bariz sonuçları günümüzde gittikçe ağırlaşan sonuçlar doğurmaktadır. Devletin ekonomiden neredeyse tasfiye edildiği, sermayenin sömürgen karakterinin giderek vahşileştiği, ülke kaynaklarının, toplumun tümüne ait olan değerlerin, tarihsel ve kültürel mirasın, doğal çevrenin talan edildiği, sermaye gruplarına rant yaratmak uğruna insanların yaşadıkları yerlerden sürüldüğü, insan hakları ihlallerinin başta ülkenin doğusunda olmak üzere yoğun bir şekilde sürdüğü, Kürt sorununun inkar ve imha ile bastırılması dışında bir politikanın kabul edilmediği bir dönemden geçilmektedir.

Siyasetin, medyanın, kültürel kimliklerin, yurttaşların, inançların, sendikaların, eğitimin, yani yaşamın içindeki her şeyin giderek tek tip olarak tarif edilmeye ve baskı ile tek tipleştirilmeye çalışıldığına tanık oluyoruz. Demokrasi söylemlerini dilinden düşürmeyenlerin, en küçük demokratik tepkiyi şiddet ile bastırmaya çalışması veya soruşturma açarak susturmaya çalışması, söz sahibi olduğu kurumları siyasi emellerine uygun biçimde kullanması, inanç sömürüsü üzerinden güç toplaması, sermaye gruplarının lehine uygulamalara karşı çıkan halka kolluk güçleri ile saldırması ve benzer uygulamalar 12 Eylül faşizminden kalma bir gelenektir. Darbe ürünü olan anlayışların ve güçlerin darbe yöntemlerini kullanması olağandır.

24 Ocak kararlarının ve onun kardeşi/bekçisi 12 Eylül askeri faşist darbesinin 31. yılında küresel kapitalizmin eseri ortadadır. Üniversitelere yerleştirilen güvenlik güçleri, işçiye memura emekliye reva görülen kötü yaşam koşulları, sermayeye çekilen peşkeşler, eğitim-sağlık-enerji-ulaşım-haberleşme-gıda-akarsular gibi temel yaşam alanlarının ticarileştirilmesi, 4B/4C gibi güvencesiz ve geleceksiz çalışma koşullarının dayatılması bu politikaların eseridir. Darbe ile hesaplaşacağını söyleyenler darbe yöntemlerine ve darbe politikalarına dört elle sarılmakta ve aynı yöntemleri kullanmaktadırlar.

24 Ocak-12 Eylül ortaklığı ile gelinen noktadan kurtulmanın yolu öncelikle bu politikaların uygulayıcılarının tümünden kurtulmaktan geçer. Gün geçtikçe vahşileşen küresel kapitalizm ve işbirlikçilerini iyi tanımaktan geçer. EMO Ankara Şubesi olarak, 24 Ocak Kararlarını ve 12 Eylül darbesini bir kez daha lanetliyor ve sonuçları ile birlikte tarihin çöp sepetine atılmaları gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Ankara Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu

24 Ocak 2011

 

 

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 3303


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.