MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ŞUBEMİZ,MMO BURSA ŞUBE İLE BİRLİKTE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI


BASIN AÇIKLAMASI


 
23.02.2011 Çarşamba günü Saat :12:30 da MMO Bursa Şube ile birlikte İlimizde yapılmış olan Asansör Denetimlerinin sonuçlarının değerlendirildiği bir basın açıklaması yapılmıştır.
 

 

BASIN BÜLTENİ

 

"Güvenli Konut, Güvenli Yaşamİçin, Asansörlerinizin Yıllık Denetimlerini Yaptırınız..."

Kent yaşamında çok katlı binaların sayıları her geçen gün artmaktadır. İş yerlerinde ve çok katlı binalarda insan ve yük taşıyarak yaşamı kolaylaştıran asansörler; gerekli bakım ve kontrol işlemlerinin yeterince yapılmaması ve denetim olgusunun göz ardı edilmesi nedeniyle, sık sık yaşanan asansör kazaları sonucu, genellikle ölümlü ya da yaralanmalı kazalara neden olabilmektedir.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği, her asansörün yılda en az bir kez, yapının bağlı olduğu Belediyeler tarafından kontrolünün yapılmasını veya yaptırılmasını öngörmektedir. Ayrıca Yönetmelik, yıllık kontrollerin yapılmasından ve raporun tanzim ettirilmesinin takibinden, asansörün bulunduğu binanın yöneticisini sorumlu tutmaktadır.

Yasalar bunu hükmederken, pek çok belediyede sadece işletme ruhsatı verilmekte, çoğu yerde yönetmeliğe aykırı olarak yetkisiz kişiler tarafından yapılan kontrollerle yaşanabilecek kazalara zemin hazırlanmaktadır.

Ruhsatsız olarak çalışan asansörlerin sayısı bilinmediğinden, kesin olmamakla birlikte Türkiye genelinde 300.000‘nin üzerinde asansör olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye çapında TMMOB Makina Mühendisleri ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası  tarafından, sadece 18 il ve 45 ilçe belediyesinin sorumluluk alanında "Asansör Denetimleri" yapılmaktadır, Diğer il ve ilçelerde ise bu denetimler yapılmamaktadır. İki Oda tarafından, 2007 yılından bu yana denetimi yapılan asansör sayısı 25.000 civarındadır. Bu durum, Türkiye‘deki asansörlerin %92‘sinin denetlenmediğini göstermektedir. Denetlenmeyen asansörler, halkımızın can güvenliğini, doğrudan tehdit etmektedir.

Denetimi yapılan 25 bin civarındaki asansörün ise sadece %30‘u uygun niteliklerde, yani yeşil etiketli; yüzde 45`i güvenlik açısından eksiklikler içermekte yani mavi etiketli; % 25`i ise güvenlik açısından kesinlikle kullanılamaz yani kırmızı etiketli durumdadır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi; yasanın verdiği yetki ile başta Bursa merkez ve ilçeleri olmak üzere, Şube etkinlik alanlarında bulunan il ve ilçelerde asansör denetim protokolü imzalama çalışmalarını sürdürmektedir.

Şu ana kadar yapılan görüşmeler sonucunda, Bursa‘da sadece Nilüfer ve İnegöl Belediyesi ile ayrıca Şubelerimiz etkinlik alanında Çanakkale ve Edremit Belediyeleri ile "Asansör Denetim Protokolü" imzalanabilmiştir. Bu protokollerde söz konusu belediyelerin sorumluluk alanında bulunan asansörlerin kontrolünün Asansör Kontrol Merkezimiz ile işbirliği yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bursa`ya bağlı diğer ilçeler ile Balıkesir, Yalova, Bandırma‘da da Temsilciliklerimiz aracılığıyla, yerel yönetimlerle görüşmeler sürmektedir.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi illerimizde 2007`lerde başlayan Asansör Denetimleri, Bursa`da farklı tarihlerde protokoller imzalanmak yapılmak istenmesine rağmen, bir türlü uygulama gerçekleştirilememiştir. 2010 yılında, Nilüfer Belediyesi‘nin büyük destek ve arzusu ile "Güvenli Kent, Güvenli Konut" projesi kapsamında "Asansör Denetim Protokolü", 22.02.2010 tarihinde imzalanmıştır. 

Bursa genelinde yaklaşık 10.000 asansörün olduğu tahmin edilmektedir. Geçen süreçte, Bursa‘da denetlenen asansör sayısı, toplam  % 1`i bile bulmamaktadır.

Denetlenen asansörlerin, istatiksel sonuçlarına göre; Bursa‘daki asansörlerin %89,5‘i standartlara ve kullanıma uygun değildir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı verilerilerine göre; yılda ortalama 45 asansör kazası meydana gelmekte ve bu kazalarda her yıl ortalama 65 kişi asansörlerde mahsur kalmaktadır. 

Asansörde güvenlik konusu ciddiye alınmamakta, güvenliğe kaynak ayrılmamakta; bu anlamda Apartman yöneticilerine büyük görev düşmektedir....

Apartman yöneticilerinin, yasalar önünde sorumlulukları bulunmakla birlikte, birçok apartman yöneticisinin bu durumdan haberi bile bulunmamaktadır. Bu nedenle, apartman ve iş yerlerindeki asansörlerde, bakım ve denetleme çalışmaları yaptırılmamaktadır.

 

Bazı işyeri ve apartman yöneticileri de asansörlerin aylık periyodik bakımlarını "ucuz olsun" mantığıyla, yetkili firmalara değil, "çantacı" diye tabir edilen, gelişigüzel kişilere yaptırılmaktadır.

Buradan bir kez daha apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. Asansör kazalarının önüne geçmek, can ve mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin aylık bakımlarını yetkili firmalara, yıllık denetimlerini ise Asansör Kontrol Merkezi‘ne yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Bilinçli konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçilebileceğine inanıyoruz.

Asansörlere ruhsat veren ve denetleme yetkisine sahip olan belediyelere de büyük görev düşmektedir...

Sınırları içinde bulunan asansörlerde, gerekli denetimleri yaptırmayan belediyelerin, halkın can ve mal güvenliğini dikkate alarak, sorumlu bir yaklaşımla bu çalışmaları acilen yaptırmaları gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz.

İmarı olmayan binalara asansör ruhsatı verilmemekte ancak elektrik ve suyu verilmektedir. Dolayısıyla ruhsatsız birçok asansörün çalışmasında, ciddi bir soru işaretini de beraberinde getirmektedir.

Asansörlerin montajını ve aylık periyodik bakımlarını üstlenen firmalara da büyük görev düşmektedir….

Denetimlerin yetersizliği ve insanların eğitimsiz olması, asansör kazalarını ilk sıralara taşımaktadır. Standart dışı üretim ve montaj, malzeme kalitesizliği ile yetersiz ve bilinçsiz teknik elemanlar, kazaların artmasına neden olmaktadır.

Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikleri uygulamayan, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan standartların dışında üretim yapan asansör firmalarına da dikkat çekiyoruz. Türkiye`de 18 yaşını dolduran bir kişi, ticari işletme unvanı alarak asansör tamiri/bakımı yapabilirken, Almanya`da bir kişinin asansör tamircisi/bakımcısı olabilmesi için asansör firmasında 7 sene çalışma mecburiyeti bulunması, bu alana verilen önemi ortaya koymaktadır.

Ülke olarak insanımıza değer veren, her alanda gerekli güvenlik önlemlerini alan, tekniği önemseyen bir yapıda, insan odaklılıkla yaşamın her alanında gerekli olan duyarlılığın gösterilmesini diliyoruz. Saygılarımızla...

 

 

İbrahim MART                                                                            Remzi  ÇINAR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası                   TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı                  Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı


Çok Okunanlar


EMO BURSA ŞUBESİ 19. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU VE İNŞAAT KOMİTESİ ÜYELERİ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETMİŞLERDİR

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 2203


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.