MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

1 MAYIS`TA EMEKÇİLER ALANLARI DOLDURDU



 
Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, KESK, TMMOB, TTB ve TEB çağrısı ile emek-meslek örgütleri; emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs`ı başta İstanbul`da Taksim, Ankara`da Sıhhiye, İzmir`de Gündoğdu olmak üzere tüm Türkiye`de meydanlarda kutladı. Elektrik Mühendisleri Odası üyeleri de 1 Mayıs etkinliklerinde alanlarda yer aldı.
 

Türkiye‘nin tüm illerinde, 1 Mayıs emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde yüz binlerce kişi alanlara çıktı. Ankara, İzmir, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Elazığ, Adıyaman, Tunceli, Antep, Adana ve Mersin‘den yükselen ortak mesaj; "emek, özgürlük ve barış" oldu.

İstanbul‘da 1 Mayıs 1977‘de Atatürk Kültür Merkezi binasına asılan "zincirlerini kıran işçi" pankartının yeniden asıldığı Taksim Meydanı, yüz binlerce kişiyi ağırladı. 1 Mayıs kutlamalarının merkezi olarak görülen Taksim Meydanı‘ndaki etkinlikler, 1977‘de katledilen işçilerin anısına Kazancı Yokuşu‘na çelenk bırakılması ve saygı duruşuyla başladı. Kazancı Yokuşu‘ndaki anma töreninden sonra Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Taksim Cumhuriyet Anıtı‘na "1 Mayıs" çelengi bıraktı. Ardından sabah saatlerinde Şişli, Dolmabahçe, İnönü Stadı çevresi ve Şişhane‘de toplanarak, yürüyüşe geçen emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve çeşitli grupların kortejleri 4 koldan meydana girmeye başladı. Kortejler alana girerken Taksim Meydanı‘nda 1977‘deki kürsü ile aynı yere kurulan kürsüden, sözlerini Can Yücel‘in yazdığı İşçi Marşı seslendirildi. Ardından 1977‘de Taksim‘de, 1989‘da Şişhane‘de, 1996‘da Kadıköy‘de yaşamını yitiren işçiler başta olmak üzere mücadelede yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı. Ruhi Su Dostlar Korosu on binlerce kişiyle birlikte Taksim Meydanı‘nda 1 Mayıs Marşı‘nı seslendirdi.

Kürsü Direnen İşçilerin

Taksim Meydanı‘nda işçi sınıfı adına hazırlanan ortak bildiriyi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Üyesi Sevgi İnce, Petrol-İş Sendikası Üyesi Ayşe Karahasanoğlu ve Birleşik Metal-İş Sendikası Üyesi Bahtiyar Şahin okudu. İşçilerin okuduğu ortak açıklamada, 1 Mayıs‘ın güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda kutlandığı belirtilirken, "İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. Taşeronlaşma ve kayıtdışı ekonominin engellenmesini özelleştirmelerin durdurulmasını istiyoruz" denildi.

Emekçilerin yarısının kayıtdışı çalıştığı ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin korunduğu ve örgütlenen işçilerin işten atıldığına dikkat çekilen açıklamada, "İş kazası adı verilen iş cinayetleri durmak bitmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor" denildi. Sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi taleplerine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Biz, özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar için; inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü; din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz, 1 Mayıs 1977‘nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz."

Konuşmaların ardından Grup Yorum sahne aldı. Cemo ve Çav Bella gibi bilinen marşları yüz binlerce kişi ile birlikte söyledi. Kardeş Türküler‘in ardından, Agire Jiyan Kürtçe ezgileriyle mitinge katılanları coşturdu.

Ankara‘da 1 Mayıs

Ankara‘da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü mitingi Sıhhiye Meydanı‘nda yapıldı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Türk-İş‘in çağrısıyla Ankara Garı önünde bir araya gelen on binlerce işçi ve emekçi "Yaşasın 1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma" ana pankartı arkasında Sıhhiye‘ye yürüdü. DİSK, Türk-İş ve KESK‘e bağlı sendikaların yanı sıra TMMOB, TTB ve TEB gibi emek örgütlerinin geniş katılım sağladığı mitingde, TMMOB‘nin arkasında EMO ve EMO Ankara Şubesi pankartları da yer aldı. Mitinge siyasi partiler, gençlik örgütleri ve öğrenci grupları da katılım sağladı. Mitingde, "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

Miting Meydanı‘nda katılımcılara ilk olarak seslenen DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, "İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz" diye konuştu. KESK Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü İbrahim Kara ise emekçilerin haklarının sürekli olarak gasp edildiğine dikkat çekerek, "Bugün meydana çıkma ve direnme zamanıdır" diye konuştu.

İzmir‘de 15 Mayıs‘a Çağrı Yapıldı

İzmir‘de ise 1 Mayıs Gündoğdu Meydanı‘nda kutlandı. Gündoğdu Meydanı‘nda yapılan kutlamada, işçi ve kamu emekçileri sendikalarının yanı sıra emek ve meslek örgütleri ve siyasi partiler kutlamalara katıldı. Mitingde katılımcılara ilk olarak DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek, Türkiye işçi sınıfının sorunlarla boğuştuğunu belirterek, bir yandan ekonomik krizin yüküne, diğer yandan da yasak ve baskılara karşı direndiklerini ifade etti. Türk-İş‘e bağlı Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise 4-C, 4-B gibi statülere ve her türlü taşeronlaşmaya karşı mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Düşük ücretli çalışmayı, yoksulluğu ‘kader‘ olarak kabul etmiyoruz. Bunun için örgütlü mücadele şart‘‘ diye konuştu. KESK İzmir Dönem Sözcüsü Abdullah Tunalı ise çalışanların sürekli hak gasplarına uğradığını belirterek, AKP Hükümeti‘ni eleştirdi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi ise sağlığın ve eğitimin ticarileştirilmesine karşı muhalif seslerin bastırılmasını, yargının siyasalaştırılmamsını eleştirerek, 15 Mayıs tarihinde Ankara‘da yapılacak TMMOB Mitingi için katılım çağrısı yaptı.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK VERİLİYOR (BAŞKENT GAZETESİ)

Okunma Sayısı: 2896


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.