5 Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle ilimizde tesis edilen ve tesis edilmesi planlanan Termik Santralların Doğaya verecekleri zararlar hakkında basın açıklamasıdır, Basına ve Kamuoyuna; Dünya ülkeleri fosil yakıtların atmosfere saldığı sera gazları nedeniyle , fosil yakıtlı Elektrik üretim Santrallarını kontrollü olarak tesis etmektedirler. En azından tesis edecekleri bölgelerin yer seçimine dikkat etmektedirler. Ancak ,ülkemizde akıl almaz ölçüde ve rastgele yerlere Termik Santrallar yapılmaya devam edilmektedir. Enerji üretim piyasası adeta özel sektörün insafına terk edilmiştir.Hiçbir yasa ve yönetmelik onları durduramıyor.Yasaların etrafından dolanılıyor, yönetmelikler geçici olarak askıya alınıyor. Bunların en son ve canlı örneği OMV firması tarafından Terme-Akçay mevkiinde yapımı devam eden 900 MW lık Doğalgaz Çevrim Santralıdır. OMV firması bir Avusturya firmasıdır. Terme-Akçay mevkiindeki 44,4 Hektarlık araziyi fabrika yapacağız diyerek köylüden satın almışlardır. Bu araziye kirli yatırımın yapılmasına oldukça maceralı başlamışlardır. - 06.01.2009 tarihinde , OMV ‘ nin satın aldığı arazinin Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı yapılabilmesi için imar planında yapılacak değişiklikte "kamu yararı" gerekçesi gösterilmesi amacı ile, Samsun Valiliğince bir inceleme komisyonu kurulmuştur. Bu kirli yatırımın Terme Akçay mevkiinde yapılması için oluşturulan komisyon üç günde karar vermiştir.
Bölgenin, Coğrafi ve Atmosferik koşulları, Karadeniz suyunun avantajları, Lojistik yapısı, Doğalgaz bağlantısı, Toprak yapısı ile ülkenin enerji politikaları yönünden incelemesini bitirmiş ve "Kamu Yararı" olduğuna kanaat getirmiştir.
Komisyon raporundan anlaşıldığı kadarı ile Samsun Valiliğine bağlı tüm kamu kuruluşları bölgenin tarım dışı kullanılmasında sakınca olmadığına süratle karar vermişlerdir. Tarım İl Müdürlüğü, 44,4 Hektarlık arazinin 34,5 Hektarlık kısmının tarım dışı kullanılmasını uygun bulmamıştır. 9,9 hektarlık kısmının ise gerekli önlemlerin alınması şartı ile tarım dışı kullanılmasını uygun görmüştür.
- 27.01.2009 tarihinde toplanan Samsun İl Toprak Koruma Kurulu , Terme-Akçay mevkiinde 44,4 Hektarlık arazinin tarım dışı kullanılıp kullanılamayacağını görüşür.. Vilayet binasındaki toplantıda kurul üyelerinden ZMO, TEMA ve OMÜ temsilcileri toprakların ve çevrenin kirleneceği gerekçesi ile talep hakkında "RED" oyu verir. Diğer üyeler çekimser kalır.
Üç gün sonra; - 30.01.2009 tarihinde İl Toprak Koruma Kurulu yeniden toplanır. Arazinin yerinde incelenmesine karar verilir. Ancak kurul üyelerinin görüşü yine değişmez.
- 05.02.2009 tarihinde tekrar toplanan kurul ZMO ve TEMA temsilcilerinin "RED" oyuna karşılık , OMÜ temsilcisinin görüşünü değiştirerek diğer üyelerle birlikte "EVET" oyu vermesiyle arazinin tarım dışı kullanılmasının önü açılır.
Bütün bu gelişmeler , toprağını korumaya çalışan kamu görevlilerinin üzerinde nasıl bir baskı uygulandığının göstergesidir. Acımasız sermaye , rant uğruna bölgeyi katletmeye karar vermiştir. Bunun için de yerli işbirlikçilerini de kullanmaktan geri durmamıştır. - 09.06.2010 tarihinde ZMO, Toprak Koruma Kurulunun toprağı koruyamayan kararını iptal ettirmek üzere Samsun2. İdare Mahkemesinde dava açmıştır. Ancak, mahkeme yapılan işlemlerde mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesi ile yürütmeyi durdurma talebini reddetmiştir.
- 22.03.2011 tarihinde Danıştay 8. Dairesi, ZMO nın temyiz istemini haklı bulmuştur. Samsun 2. İdare mahkemesinin 44,4 hektarlık arazide keşif ve bilirkişi incelemesi dahi yaptırmaması, Danıştay kararına gerekçe olmuştur.
Samsun Çevre Birlikteliği olarak , Bölgemizde yapılan ve yapılacak bütün kirli yatırımlar için halkın bilgilenmesi ve bilinçlenmesine çalıştık. Her türlü yasal zeminde mücadele yürüttük. Baskı sonucu hazırlanan sipariş raporlarla yasa ve yönetmelikler yok sayılarak bu kirli yatırımları bölgemize yapan ve yaptıranlar hakkında yasal mücadelemiz bundan böyle de devam edecektir. Samsun Çevre Birlikteliği, yetkilileri göreve davet ediyor. Toprağımızı korumak için başka ne yapmamızı istiyorlar. Toprak bizim velinimetimizdir. Topraktan vazgeçecek kadar çılgın değiliz. Bu nasıl kamu yararıdır? Karadenizi adeta enerji çöplüğüne dönüştüren siyasi iktidarı sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Baskılara boyun eğen bazı bürokratlar siyasilerin yedeği gibi davranmaktadırlar. Bu verimli topraklarda organik tarım yapılmasını teşvik edeceklerine, tarımın tamamen bitmesine göz yummaktadırlar. Zorlamayla bir takım mevzuatı yerine getirmiş gibi yapan OMV‘ nin bu santralı meşru değildir. Bölge halkı böylesine kirli bir yatırımı istememektedir.Siyasi iktidar halkın geleceğini ve sağlığını dikkate alarak, bu kirli yatırıma dur demelidir. Samsun Çevre Birlikteliği 05.06.2011
|