MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO BİLİMSEL DERGİ YAYIN HAYATINA BAŞLADI



 
Elektrik Mühendisleri Odası tarafından bir süredir hazırlık çalışmaları yürütülen kısa adı “EMO Bilimsel Dergi” olan “Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Biyomedikal Mühendisliği Bilimsel Dergisi”, bu ay yayımlanan ilk sayısı ile okuyucularına “merhaba” dedi. İlk sayısı 5 bin adet basılan dergi, 6 ayda bir yayımlanacak. Bilimsel ve teknolojik çalışmaların EMO üyelerine ve kamuoyuna aktarılması konusunda köprü görevini üstlenmesi hedeflenen derginin bu sayısında 7 makale yer alıyor.
 

Baş Editörlüğünü Prof. Dr. A. Hamit Serbest‘in üstlendiği, Prof. Dr. Bahri Ercan, Prof. Dr. Murat Eyüboğlu, Prof. Dr. H. Altay Güvenir ile Prof. Dr. Hakan Kuntman‘ın Yayın Kurulu editörleri olarak yer aldıkları bilimsel derginin Teknik Editörlüğünü Orhan Örücü, Teknik Sekretaryasını da Emre Metin yürütüyor. Derginin Danışma Kurulu‘nda ise Prof. Dr. Metin Akay, Prof. Dr. Mehmet Akşit, Müjdat Altay, Prof. Dr. Ayhan Altıntaş, Prof. Dr. Volkan Atalay, Serdar Bozkurt, Prof. Dr. Alinur Büyükaksoy, Prof. Dr. Işık Çadırcı, Doç. Dr. Hakan Çağlar, Dr. Semih Çetin, Prof. Dr. İnci Çilesiz, Bülent Damar, Prof. Dr. Oğuz Dikenelli, Doç. Dr. Ali Hikmet Doğru, Dr. Hakan Erdoğmuş, Prof. Dr. Muammer Ermiş, Prof. Dr. Osman Eroğul, Prof. Dr. H. Bülent Ertan, Doç. Dr. H. Özcan Gülçür, Prof. Dr. Yusuf Ziya İder, Prof. Dr. Yorgo İstefanapulos, Prof. Dr. Oya Kalıpsız, Prof. Dr. İrfan Karagöz, Prof. Dr. Aydın Köksal, Fikret Küçükdeveci, Prof. Dr. Duran Leblebici, Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu, Turgay Maleri, Dr. Ahmet Merev, Prof. Dr. Banu Onaral, Prof. Dr. Sermin Onaygil, Prof. Dr. M. Bülent Örencik, Prof. Dr. Aydoğan Özdemir, Prof. Dr. Erdal Panayırcı, Prof. Dr. Bülent Sankur, Tarkan Tekcan, Dr. Erkan Tekman, Doç. Dr. Belgin Türkay, Ahmet Tarık Uzunkaya, Prof. Dr. Yekta Ülgen ve Davut Yurttaş yer alıyor.

 İlk sayısı 56 sayfa olarak yayımlanan EMO Bilimsel Dergi‘de Emre Yazıcı ve M. Fatih Amasyalı‘nın "Kavramlar Arası Anlamsal İlişkilerin Türkçe Sözlük Tanımları Kullanılarak Otomatik Olarak Çıkartılması"; Ertuğrul Başar, Ümit Aygölü, Erdal Panayırcı ve H. Vincent Poor‘ın "MIMO Sistemler için Gelişmiş Uzaysal Modülasyon Teknikleri"; Fatma Yıldırım Dalkıran, Enis Günay ve Recai Kılıç‘ın "HSA (Hücresel Sinir Ağ)-Tabanlı Otonom Olmayan MLC Devresinin Donanımsal Gerçekleştirimleri"; Belgin Emre Türkay, Fatih Küçüktezcan ve Alper Bulut‘un "Elektrik Enerjisinin Bölgeler Arası Alışverişinin Optimizasyonu"; Cihangir Gençoğlu, Osman Bülent Tör ve Nezih Güven‘in "Bölgeler Arası Düşük Frekanslı Generatör Salınımlarını Sönümleyici Faktörler ve Türkiye ENTSO-E CESA Enterkonneksiyonu için Çözümler"; İsmail H. Tayyar ve Alinur Büyükaksoy‘un "İç Silindiri Eksenel Doğrultuda Sonsuza Uzayan Dış İletkeni ise Yarı Sonsuz Eşeksenli Dairesel Dalga Kılavuzundan TEM Modunun Işıması"; Erkan Koç ve A. Nezih Güven‘in "Değişken Hızlı Rüzgar Türbinlerinin Modellenmesi ve Arıza Sonrası Sisteme Katkı Yeteneklerinin İncelenmesi" başlıklı makaleleri yer alıyor.

Yayın Dili Türkçe Olacak

Yayın Kurulu adına derginin önsözünü yazan Prof. Dr. A. Hamit Serbest, yayın dili olarak Türkçenin seçildiğini belirterek, dergide "Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği" alanlarında en az ulusal düzeyde bilimsel veya teknolojik özgünlük içeren makalelerin yayımlanmasının amaçlandığını belirtti. EMO 41. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen ve Orhan Örücü‘nün gayretleri ile Kasım 2009‘da dergi yayını konusunda karar alındığını hatırlatan Serbest, başta EMO 42. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş olmak üzere Yönetim Kurulu‘nun çabaları ile derginin çıkarıldığını kaydetti. Makaleler ile birlikte İngilizce özetlerine de yer verileceğini bildiren Serbest, kimi özel durumlarda geniş Türkçe özeti olması koşulu ile İngilizce makalelerin de yayımlanabileceğini kaydetti.

EMO tarafından derginin yayın politikası ve bilimsel içeriğinin belirlenmesi yetkisinin bütünü ile Yayın Kurulu ve Danışma Kurulu‘na bırakıldığını vurgulayan Serbest, şöyle devam etti:

"Danışma Kurulu üyelerinin akademisyenler, sanayiciler ve Ar-Ge çalışanları arasından, alanlarındaki uzmanlıkları özellikle dikkate alınarak oluşturulmasına özen gösterilmiştir. Akademisyenlerin belirlenmesinde ise olabildiğince farklı üniversiteden katkı alınmaya dikkat edilmiştir. Yayın Kurulu ve Danışma Kurulu üyeleri gönüllülük ilkesi ile hiçbir maddi gelir beklentisi olmaksızın çalışmalarımızı yürütmektedirler.

Ülkemiz üniversitelerinde, sanayisinde ve diğer araştırma kurumlarında yürütülen bilimsel ve/veya teknolojik çalışmaların paylaşılacağı bir ortam yaratılması arzusu ile yola çıktık. Paylaşma konusunda araştırıcıların hassasiyetini de dikkate alarak zor bir işe kalkıştığımızın farkında olduğumuzu belirtmek isteriz.

Amacımız; ‘IEEE gibi bir dergi‘ ya da ‘ikinci bir TÜBİTAK Elektrik Dergisi‘ olmak değil. En az ulusal düzeyde bilimsel ve/veya teknolojik özgünlük içeren çalışmaları Türkçe yayımlayarak akademik çalışmaları sanayiye ve sanayide yapılan çalışmaları da akademik ortama taşımayı hedefliyoruz. Bilginin çoğalmasını sağlamanın en iyi yolunun ‘paylaşma‘ olduğu gerçeğinden hareketle doğru bilginin doğru biçimde paylaşılmasını amaçlıyoruz.

Derginin Türkçe olarak yayınlanmasının Türkçenin ‘bilim ve teknoloji dili‘ olarak gelişmesine de önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz."

En Çok Puan Alan Makaleye Ödül

Önsözde, dergide "Akademik veya Teknolojik Bilimsel Makale", "Kısa Bilimsel Makale", "Editöre Mektup (daha önce çıkmış yazılara ilişkin)", "Temalı Derleme Makale", "Özel Sayı Makalesi" türünde yazılara yer verileceği belirtildi. Makalelerin Yayın Kurulu tarafından belirlenen konunun uzmanı üç bağımsız hakem tarafından inceleneceği ve yayınlanma kararının hakem görüşleri doğrultusunda Yayın Kurulu tarafından verileceği kaydedildi.

Önsöz yazısında, derginin en kısa sürede "Engineering Index" daha sonra da Science Citation Index veri tabanına girmesi için çaba sarf edileceğini vurgulayan Serbest, şöyle devam etti:

"Ayrıca, Üniversitelerimizde ‘Akademik Atama ve Yükseltme Kriterleri‘ arasında EMO Bilimsel Dergi‘nin yer alması için çalışmalar yapılmaktadır. Derginin her sayısı başta Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul olmak üzere üniversite rektörlerine, ilgili dekanlara ve bölüm başkanlarına iletilecektir."

Önsöz‘de verilen bilgilere göre, yıl içinde yayımlanan "Akademik ve/veya Teknolojik Bilimsel Makale" türündeki makaleler arasından hakem değerlendirmesine göre en yüksek puanı alan makaleye o yılın "En İyi Makale Ödülü" verilecek. Ödül alan makalenin yazarına bir yurtdışı bilimsel toplantıya bildiri sunmak üzere katılması durumunda yol, konaklama ve kayıt ücretlerini karşılamak üzere 3 bin TL‘ye kadar destek verilecek. Ödül verilen makalenin yazarının birden fazla olması halinde destek sadece yazarlardan birisine verilirken, hangi yazarın destekten yararlanacağını da yazarlar kendi aralarında belirleyecekler."

Teknik Editör E. Orhan Örücü ve Teknik Sekreter Emre Metin‘e yol gösterici ve çözüm üreten tutumları nedeni ile Önsöz‘de teşekkür eden Serbest, EMO 41. ve 42 Dönem Yönetim Kurulu‘nun yanı sıra yazarlarımıza ve hakemlik yapan araştırıcılara da teşekkür etti.

Bilimsel Dergi‘nin Özel Yeri Olacak

EMO Bilimsel Dergi‘de yer alkan "Başlarken" başlıklı yazısı ile okuyucuya seslenen EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, EMO meslek alanlarına ilişkin bilimsel hakemli bir derginin çıkarılmasının uzun süredir hedeflendiğini belirterek, şöyle devam etti:   

"Üyelerimizin ve EMO alanındaki disiplinlerin gereksinimi olan hakemli bilimsel bir derginin Odamızca çıkarılması hep gündemimizde idi. Prof. Dr. Hamit Serbest hocamızın özverili çabaları, 41. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen‘in takipçiliği ve Orhan Örücü ile Emre Metin‘in katkılarıyla uzun soluklu bir projenin ilk ürünü elinizde. Bu süreçte emeği geçen, başta yukarıda saydıklarım olmak üzere herkese teşekkür ederiz.

İlk sayısı Aralık 1956‘da çıkan Elektrik Mühendisliği Dergisi‘nin 442. sayısı Mayıs 2011‘de yayımlanmıştır. Süreli yayınımız yanında düzenlediğimiz etkinlikleri kitap haline getirirken, meslek alanlarımıza giren teknik kitaplar da basıyoruz. Teknolojinin gelişimiyle giderek yaygınlaşan e-kitap olanağını da Odamız etkili bir şekilde kullanmakta olup, e-kitap yayınlarımız EMO İnternet sitesi üzerinden tüm kamuoyunun hizmetine açık olarak sunulmaktadır. Yaygın bir alanda, çok uzun yıllardan beri süren yayın hizmetimizde EMO Bilimsel Dergi‘nin çok özel bir yeri olacaktır."

Akademisyen Üyelere Hizmet 

EMO‘nun 45 bine yaklaşan faal üyesinin çok farklı alanlarda mesleklerini yürüttüklerini kaydeden Göltaş,  "Oda çalışmaları çerçevesinde bu geniş yelpazenin gereksinimlerini karşılamaya çalışırken, bilimsel ve akademik çalışma yürüten üyelerimizle kurduğumuz bağlarda eksikliklerimiz olduğunu düşündük. Her ne kadar 2 yıllık çalışma dönemi içinde sayıları nerede ise 30‘u bulan kongre ve sempozyum etkinliklerimiz bu ilişkiyi amaçlasa da hakemli bir yayın ortamımız yoktu. Öncelikle böyle bir dergi ile bu açığı kapatmak istedik" dedi.

Ülkemizde yürütülen özgün bilimsel veya teknolojik araştırma-geliştirme çalışmalarını EMO üyelerine ve kamuoyuna Türkçe olarak duyuracak bir dergi çıkarılmasının hedeflendiğinin altını çizen Göltaş, şöyle devam etti: 

"Meslek örgütü olarak her üyeye eşit mesafede bir yaklaşımda olmamız nedeni ile böyle bir derginin özellikle tarafsız olmasının güvencesi olduğumuzu düşündük. Ülkemizde benzeri dergiler, ne yazık ki güvenilirlik ve kapsayıcılık sorunları yaşamakta, biraz da zorlama ile çıkmakta. Yine bu dergilerin bir kısmı, çıkaran kurumun politikası gereği çok farklı disiplinleri kapsayabilmektedir. Elinizdeki dergi ise temel olarak; elektrik, elektronik, bilgisayar ve biyomedikal alanlarını kapsayacaktır. Uzak hedefimiz, saydığımız bu dört ana disiplinde de ayrı dergiler çıkarmaktır.

Bu dergide en önem verdiğimiz konu; derginin bilimsel kimliğini, saygınlığını ve sürekliliğini korumak üzere çalışmalarındaki bağımsız kimliği olacaktır. Yayın politikası sürdürülürken Editörler Kurulu‘nun belirleyeceği yapısına her zaman özen gösterilecektir. Bu oluşuma Danışma Kurulu üyelerimiz ve katkı koyacağına inandığımız Hakemler de dahildir. Odamız bu çalışmada gereken altyapı desteğini her zaman verecek, derginin özgün kimliği ile yayını konusunda özgür bir ortamın güvencesi olacaktır."

ÖSYM 2009-2010 istatistiklerine göre, 98‘i devlet 77‘si vakıf olmak üzere 175 üniversitede EMO alanına giren programlarda toplam 48 bin öğrenciye, 2 bin 218 öğretim üyesinin eğitim verdiğini kaydeden Göltaş, "Rakamların çarpıcılığı ve diğer acil gereksinimler bir yana, öğretim kadrosu yetiştirilmesi de can alıcı bir sorun olarak gündemdedir. İşte dergimizin bu gündeme de yardımcı olacağını düşünmekteyiz. Özellikle, Science Citation Index (SCI) Dergileri‘nde yabancı dilde yayın yapmakta zorlanan genç üyelerimiz için bu güçlüğü içermeyen bir olanak yaratacağımızı düşünmekteyiz" dedi.

Uluslararası Saygınlık Hedefleniyor

Derginin uluslararası indekslere girmesi, taranılır ve çok sayıda atıf alan bir dergi haline gelmesinin hedeflendiğini vurgulayan Göltaş, şöyle devam etti:

"Türkiye‘de yayınlanmakta olup da SCI tarafından taranan dergilere baktığımızda şunları görmekteyiz: Bugün itibari ile Türkiye kaynaklı hiçbir dergi SCI çekirdek alanına girebilmiş değildir. Genişletilmiş SCI alanında ise 30 adet Türkiye kaynaklı dergi vardır. Bu 30 derginin 18 adedi tıp ve tıp ile ilişkili alanlardadır. Temel bilimlerin çeşitli dallarını kapsayan derginin yanı sıra 4 adette mühendislik (sırası ile makine, inşaat, tekstil ve elektrik mühendisliği) dergisi bulunmaktadır. 4 mühendislik dergisinden biri ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü, biri EÜ Araştırma-Uygulama Merkezi, biri TÜBİTAK tarafından çıkarılırken, bunlardan yalnızca Teknik Dergi İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) yayın organıdır. İlk sayısı Ocak 1990 yılında çıkan ve 21 yıldır süren bu yayın için İnşaat Mühendisleri Odamızı yürekten kutluyoruz. Bizim dergimizin de bu aşamaya geleceğine olan inancımız tamdır."

Ülkemizde arzu edilen düzeyde olmasa da yaygınlaşan Ar-Ge çalışmalarının yayımlanmasına olanak sağlanacağını kaydeden Göltaş, "Dergimizin bir temel amacı da bu eksikliği kapatmak olacaktır" dedi. Göltaş, Prof. Dr. Hakan Kuntman, Prof. Dr. H. Altay Güvenir, Prof. Dr. Murat Eyüpoğlu ve Prof. Dr. Bahri Ercan‘a da editör olarak görev üstlendikleri için teşekkür etti.

EMO çalışmaları kapsamında 1993 yılında TÜBİTAK ile işbirliği yapılarak "Elektrik" adı altında hakemli, bilimsel dergi çıkarılmış idi. Bugün halen TÜBİTAK tarafından yayımlanan "Elektrik" dergisinin ilk üç sayısı için EMO ve TÜBİTAK işbirliği yapmıştı.

EMO Bilimsel Dergisi‘ne ilişkin daha ayrıntılı bilgilere, yayımlanmış sayılarına, yazım kurallarına aşağıdaki bağlantıda ulaşabilirsiniz.

 

Bağlantılar

bilimseldergi.emo.org.tr/
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 4438


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.