MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KONYA İL TEMSİLCİLİĞİ’NDE YAPI DENETİMİ FORUMU DÜZENLENDİ



 
Yapı denetimi konusu ile ilgili tüm tarafların görüşlerinin paylaşılacağı ve sonuçlarının irdeleneceği Yapı Denetimi Yerel Forumları’ndan ilki EMO Konya İl Temsilciliği’nde, 01 Temmuz 2011 Cuma günü gerçekleştirildi. Toplantıda; EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan PEKTAŞ, EMO Ankara Şubesi Teknik Müdürü Neşe ÜLKER, EMO Ankara Şubesi Avukatı Cem ERKAT ,Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü temsilcisi Nihal KAŞIKKIRMAZ ve İMO Konya Şubesi temsilcisi İrfan YAY “Yapı Denetim Yasası Mevzuatı ve Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusunda görüşlerini dile getirdi.
 

 

Toplantının açılışını EMO Konya İl Temsilcisi Ali Kemal Başaran yaptı. Başaran, "Yapı denetimle ilgili sorunlar hâlâ çözülmedi. Forumda yapı denetim konusunda yapılan yanlışlıkları Konya`da nasıl en aza indiririzi konuşacağız. Sorularınıza foruma katılan arkadaşlar yanıt verecek."

Forumda ilk olarak Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü`nden Nihal Kaşıkkırmaz konuştu. Kaşıkkırmaz`dan sonra EMO Ankara Şubesi Teknik Müdürü Neşe Ülker konuştu. Ülker şunları söyledi; "Konuşmamda yapı denetimde teknik sorunlardan bahsedeceğim. Bilindiği gibi yapı denetimle ilgili yasa çıktıktan sonra yapı denetim uygulanmaya başladı. Uygulama konusunda Ankara 19 pilot ilden birisiydi. Yapı denetimi ile ilgili olarak epey sorunlar yaşıyoruz. Ben burada üyelerimizin yaşadığı sorunlarla, yönetmelikten yasadan kaynaklanan sorunla ilgili sunum yapacağım. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi`nde, ‘insanların sağlıklı ve güvenli konut edinmesi` hakkı belirtilmiş ülkemizde bu bildirgeyi imzalamıştır. 3194 Sayılı İmar Yasası`nda konut yapımı ile ilgili kurallar genel hatlarıyla belirlidir ancak yapılan konutların nasıl denetleneceği ayrıntılı olarak belirtilmemiştir. Bunlarla ilgili bir takım yönetmelikler çıkmışsa da hiçbir zaman kanunlaştırılamamıştır. Plânsız şehirleşmeler, ne yazık ki yasa koyucular tarafından bir takım afların yapılmasıyla çarpık şehirleşme artmış, arkasından da 1999 Marmara`da büyük bir deprem yaşanmıştır. Bu deprem sonrası on binlerce insanımız ölmüş yüz binlerce konut kullanılamaz hale gelmiştir. 4708 Sayılı Yasa çıkarılmış yapı denetimi kanunu bu şekilde başlamıştır. Depremin üzerinden 12 yıl  bu yasanın uygulanmaya başlanmasından itibaren 10 yıl geçti. İdareler, yapı sahipleri mimar mühendisler daha doğrusu denetçiler yapılan işten denetlemeden yeteri kadar memnun değiller. 2011 yılına kadar 19 pilot ilde uygulanan yasa 2011 Ocak ayından itibaren tüm illerde uygulanmaya başladı. 3194 Sayılı Yasaya dönersek yapıların denetlenmesi  çok tanımlı olmamakla birlikte yapının nasıl denetleneceği çok belirtilmez.

Yasa hazırlandığı zaman Meslek Odaları`na da görüş soruldu, ilgili kuruluşlara görüş soruldu. Ancak ne yazık ki Meslek Odaları`ndan gelen görüşler yasaya aktarılmadı. Aktarılmadığı için biz bir takım sorunlarla karşılaşıyoruz. Meslek Odaları`nın dediklerini dikkate almak gerekiyordu bu olmadı. Buradaki sıkıntılardan birisi yapı denetim yönetmelikte 2-3 yıl önce değiştirildi. İlk çıkan yönetmelik çok daha basit ve anlaşılmazdı. Bir takım değişiklikler yapıldı. Orada kanundan gelen bazı hatalar yönetmelikte devam etti. Elektrik mühendislerin denetleyeceği alanı 120 bin metre kare olarak belirtiyor. Eskiden de böyleydi ama bu zaten çok büyük bir alandır. Minha olayı çıkartıldı, hak edilişlerden sonra minha ediliyor.

"Yapı denetim konusunda eleştirel olmaya devam edeceğiz"

Neşe Ülker`den sonra söz alan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş şunları söyledi, "Kemal Bey başlangıçta yaptığı konuşmada ‘Şubemiz son zamanlarda Konya`da yoğun çalışma işine girdi` dedi ama çok uzun zamandır yaptığımız bir şey. Yapı denetimi konusu ile ilgili başından beri 1999`un hemen sonrasında süreç başladığından beri eleştirel bakmıştık. Bu konularda eleştirel olmaya devam edeceğiz. Hayatın içinde de böyle bir realite var, bir çok üyemiz meslektaşımız buralarda çalışıyor onların problemlerine; insanların yaşadıkları binaların sağlıklı olmasına yönelik bizim üzerimize düşen görevler var. Yapı denetimle ilgili bütün olumsuzluklara müdahil olmak bizim Meslek Odamız olarak görevimiz. Uygulamanın hemen başlangıcından önce burada yapı denetimi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Buralarda yapı denetimi nedir ne gibi problemler var yaklaşım ne olmalıdır problemler nasıl çözülürü dile getirmeye çalıştık. Yapı denetim ile ilgili ihtiyaç olursa eğitimler toplantılar Meslek Odası olarak gene bunları yapacağız. Bu konuda talebiniz olursa bize ya da Temsilciliğimize iletmeniz yeterli olacaktır.

Yapı denetim süreci 1999`da büyük Marmara depreminden sonra binaların yıkılması sonrası başladı. Depremden sonra deliler ki ‘binalar, yapılar sağlıksız sağlam yapılmamış` dediler. Tepkileri azaltmak için o dönem birkaç müteahhit ve mühendise bunun faturası çıkartıldı. Göz ardı edilen önemli şeylerden birisi, 15-20 yıl önce mühendislik mesleğinin önemsizleştirilmeye başlamasıyla bu yaklaşım resmi düzeyde legalleşmiştir. Elektrik mühendisliğinin çalışma alanı olan bir alan fen adamlığına da alınarak ‘bu çok önemli bir iş değildir ahım şahım eğitim almaya gerek yoktur` yaklaşımı üstü örtük olarak söylenmiştir.Yapı denetimi ile ilgili özündeki aksaklıklar, özündeki yanlış temel halen devam ediyor. Kemal Bey`in açılışta söylediği gibi gömleğin ya da ceketin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz devamı da yanlış olur. Yapı denetimi ona benziyor yanlış iliklenen düğme devam ettirildi. Arada bir bazı düğmeler çözülüp tekrar yapılmaya çalışılıyor ama işin özüne yönelik eleştirel bakış açısı yok.

Dünyanın en güzel yasaları bizde ama ne kanunlarda ne yazdığımız önemli değil ne yaptığımız önemli. Güzel denilen kanunları gene uygulayan bizleriz ve bunların altını boşaltmak için elimizden geleni ne yazık ki yapıyoruz. Aslolan kanunu iyi yapmak değil ortaya çıkan hizmeti en iyi şekilde uygulamaktır . Yapı denetim yapı denetim şirketlerine devredilmiştir. Nasıl eğitim sağlık alanı özelleştirildiyse burada da belediyeler eliyle yapılan değişik süreçlerinde kamunun olduğu yapı denetim süreci şimdi özel şirketlere (yani her ilin yapı potansiyeline göre belirlenen Konya`da 27 tane yanılmıyorsam yapı denetim şirketlerine teslim edilmiştir. Yapı sahibi tarafından belirlenen, onlar tarafından iş verilen yapı denetim şirketlerine bu işler bırakılmıştır. Bazı kamusal denetim ayakları buralara devredilerek oralarda boşluklar oluşmuştur. Kağıt üzerinde boşluk yok kağıt üzerinde yapı denetçisi, denetçi eleman, şantiye şefi hepsi var. İşin fiiliyatına baktığımızda bunların olmadığı bir noktadayız."

Ramazan Pektaş`ın ardından İMO Konya Şubesi`nden İrfan Yay ve  EMO Ankara Şubesi Avukatı Cem Erkat`ın konuştu. Konuşmalardan sonra üyelerin soruları katılımcılar tarafından yanıtlanarak forum sona erdi.

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1752


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.