MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RAMAZAN PEKTAŞ TRT RADYO 1`DE GÜNDEMDEKİ ENERJİ PROGRAMININ KONUĞU OLDU


 
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş 22 Ağustos 2011 Pazartesi günü saat 15.30’da TRT Ankara Radyosu’nda yayınlanan “Gündemdeki Enerji” programına konuk oldu. Neşe Yenice tarafından hazırlanan Teknik Yönetmenliğini Hasan Kopar’ın yaptığı programI Ali Kemal Demir sundu.
 

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş ve Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin`in konuk olarak katıldığı programda bu hafta tartışılan konu ülkemizdeki kayıp kaçak oranları oldu. Son bir haftanın enerji gündeminin kısa bir değerlendirmesini yapan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden elektrikteki kayıp kaçak oranlarının yanı sıra elektrik ve doğalgazda kış aylarına kadar zam beklenmediğinden, EPDK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde yapılan bir takım çalışmalardan bahsetti.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin faturalarda tüketicinin karşılaştığı birçok katılım payı, vergi, kesinti ve bedelle oluşturulan faturalandırma sisteminin tüketici için anlaşılır ve adil olmadığından bahsetti.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş konuşmasının başında kayıp-kaçak gibi deyimin sadece bizim ülkemizde kullanıldığından dünyanın diğer yerlerinde sadece teknik kayıplar olduğundan bahsetti. Ülkemizdeki kayıp kaçak oranlarının çok yüksek rakamlar olduğundan sözeden Pektaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "OECD ortalaması %8 iken bizde bunun çok üstünde. İletimde kayıp işin doğasıdır, iletebilmek için bir miktar kayıp göze alınır, bu ortalama %6 olur, %8 olur bunda bir sorun yoktur. Bizim kullandığımız kayıp-kaçak kavramı sanki biraz suçumuzu örtmeye yönelik. Kayıp denince teknik kayıpları, kaçak deyince de idari kayıpları anlamak gerekir yani faturalandırılamayan ya da endeksi okunamayan tüketimlerdir bunlar. Burada da karşımıza iki rakam çıkıyor biri resmi diğeri gerçek rakam. Bizim ülkemizde bir başka gariplik de burada başlıyor. Resmi rakam %14-15 olarak verilirken gelişme seyrine bakınca gerçek rakamın % 20`ler civarında olduğunu görüyoruz. Bu da demektir ki: aynı büyüklükte beş tane santraliniz varsa bir tanesi boşa çalışıyor. Bu hesabı nükleer santraller için de yapacak olursanız –ki 5-6 tane santral kurulmasından bahsediliyor- bugünkü durumla bu santrallerden biri boşa çalışacak demek oluyor."

Kayıp-kaçak tartışmasının teknik boyutu olduğu kadar siyasi boyutuna da vurgu yapan Pektaş şunları kaydetti: "Kayıp kaçak tartışması sürekli açılarak belirli bir bölge insanın üzerine bir etiket yapıştırılmaya çalışılıyor. Asıl tartışma şudur: bu kayıp kaçak denen şey teknik bir mesele midir yoksa belirli bir grup insanın kullanacağı siyasi bir malzeme midir? Bize göre birileri bunu siyasi bir malzeme olarak kullanacakları bir kavram olarak ortaya atıyor. Esasen Güneydoğu Anadolu`da çok ciddi bir idari kayıp söz konusudur ve önemli bir kısmı kamu binalarındadır. Birçok kamu binasında abonesiz ve yanlış aboneli kullanımlar var. Bir noktada o bölgedeki ibadethaneler. İbadethanelerin aydınlatmasının şehir şebekesinden alınması yasalaştırılmış durumda ancak o bölgedeki ibadethanelerin sadece aydınlatma değil diğer tüm elektrik tüketimlerinin şebekeden karşılandığı durumlar var. O bölge tarımsal sulamada da ciddi sorunlar yaşıyor GAP`a bağlı sulama kanallarından sadece %15 oranında sulama yapılabilmesi sebebiyle çiftçiler elektrikle su çekiyorlar. Elektrikle çekilen suyun maliyeti fazla. Ama bize yansıyan, ülkenin batısına doğru gidildikçe konuşulan şey birilerinin orada elektriği bedava kullandıkları birilerinin de bu tüketimin parasını ödediği yönünde bir siyasi söylem."

Dibi Delik Kovayla Su Taşınıyor

Enerji sistemindeki karmaşaya ve yanlışlıklara dikkat çekerek konuşmasını tamamlayan Pektaş şöyle konuştu: "Bir tezata vurgu yapmak istiyorum; dağıtım kalemleri içinde sayaç okuma bedeli yüzdeyle hesaplanmaktadır. Biri sayacınızı okumaya geliyor siz bir ayda 50 liralık enerji kullandınız sizden 5 kuruş alıyor, ben 150 liralık enerji kullandım benden 15 kuruş alıyor. Bir kişi gelip bir sayaç okuyor, yani aynı işi yapıyor ama farklı hizmet bedeli alıyor. Tüm bunlar olmasa her şey normal olsa ne olur? Bizim elektrik sistemimiz dibi delik kovayla su taşımaya benziyor, kimse bu kovayı tamir edeyim derdinde değil. Herkes dibi delik kovayla su taşıdığı adamdan yere dökülen suyu ‘taşıma zayiatı` diye tahsil etmenin derdinde. Ülkemizdeki enerji üretimi teknik kayıplarla sınırlı kalsa bulunduğumuzdan daha iyi bir noktada olacağımızı savunuyorum. Biz Avrupa`da en fazla elektrik üreten ülkeymişiz; şimdi bu bir marifet değil. Bu artık bizim için övünülecek değil utanılacak bir şey haline geldi. Artık enerji üretimi değil enerji yoğunluğu önemli. Batılı ülkelerde bir birim elektrik tüketerek bir birim üretim yapılırken bizde 2,5 birim elektrik tüketilerek aynı iş yapılabiliyor."



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1751


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.