MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“İTÜ’NÜN ÇINARLARI” KİTABI TANITILDI



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yayımlanan “İTÜ’nün Çınarları: Elektrik Elektronik Fakültesi Anılar ve Görüşler (1930-1940’lı Yıllar)” kitabı İTÜ’de gerçekleştirilen bir etkinlikle tanıtıldı. Tanıtım etkinliğine katılan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, “Bu yayın ile önemli bir tarihsel döneme, bilim insanlarının tanıklıklarıyla mercek tutuyoruz” dedi.
 

Aramızdan 5 Nisan 2010 tarihinde ayrılan Prof. Dr. Nusret Yükseler‘in 2007 yılı ortalarında başlattığı çalışma tamamlanarak, EMO tarafından "İTÜ‘nün Çınarları: Elektrik Elektronik Fakültesi Anılar ve Görüşler 1930-1940‘lı Yıllar" adıyla yayımlandı. İTÜ Elektrik ve Elektronik Fakültesi İdris Yamantürk Konferans Salonu‘nda 22 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinlikle kitabın tanıtımı yapıldı. Etkinlikte EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, bu yayından duydukları onuru ifade ederek başladığı konuşmasında, kitaba ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu kitapta çok değerli profesör hocalarımız İzzet Gönenç, Emin Ünalan, Mustafa Bayram,  Hasan Önal, Tahsin Saya ve Muzaffer Özkaya ile söyleşiler gerçekleştirildi. Bu söyleşilerin gerçekleştirilmesinde öncülük yapan ve büyük emekleri olan Prof. Dr. Nusret Yükseler ile Prof. Dr. İzzet Gönenç ve Prof. Dr. Mustafa Bayram‘ı ise maalesef kaybettik. Kaybettiğimiz bu değerli hocalarımızı da saygıyla anıyorum.

Bu yayın ile önemli bir tarihsel döneme, bilim insanlarının tanıklıklarıyla mercek tutuyoruz. Üniversiteler, her yaşanan sürece tanıklık eden en köklü kurumsal yapılardır. Ülkemizde Cumhuriyet‘in kazanımları üzerinden yaratılan değerler bütününde, İTÜ‘nün bilim ve teknoloji alanında üretimlerini, yaşanan tarihsel, sosyal ve siyasal süreçler içerisinden sevgili hocalarımızın diliyle kaleme almak son derece anlamlı idi."

Göltaş, kitabın önsözünde İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesinin Dekanı Sayın Ömer Usta‘dan şu alıntıyı yaptı:

"Bu kitabı okuyanlar, Osmanlının son ve Türkiye‘nin ilk yıllarını, savaş yılları Avrupa ve Almanya‘sını, savaş yıllarında Türkiye‘yi, İTÜ‘nün tarihini ve misyonunu, mühendislik eğitiminin tarihini, İTÜ‘nün diğer çınarlarını ve ünlü hocalarını, Türkiye‘de elektrik mühendisliğinin ve ilgili sanayinin tarihi gelişimini, ilk elektrik mühendislerini ve Türkiye‘nin gelişmesiyle ilgili bazı kesitleri, hocaların söyleşileri çerçevesinde bir ölçüde yaşayacaktır."

Her tarihsel dönemin kendi özgün koşulları ile değerlendirilmesi gerektiğini belirten Cengiz Göltaş, "1930-1940‘lı yılları da dünyada II. Dünya Savaşı koşullarında yeni bir ülkeyi korumak ve geliştirmek üzere atılan yürekli adımlar ve bu adımların her platformda sahipleri ile anmak, bugüne ve geleceğe ışık tutmak, her şeyden önce yakın tarihimiz için ders çıkarmak adına son derece anlamlıdır" dedi. Bu çalışmayla sadece İTÜ‘nün tarihine değil, ülkemizin bilim tarihine de bir yolculuk yapıldığına dikkat çeken Göltaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Meslek örgütü olarak bu kitabı yayına hazırlarken, bilim ve teknoloji meselesinde, tarihin gelişiminden bu yana her zaman egemen ideolojinin ve iktidar uygulamalarının, toplumu biçimlendirmek istediği şekle göre değiştirmek istediğine bir kez daha şahit olduk. Ancak biliyoruz ki, bilim için doğa ve toplumun gelişim, ilerleme yasalarını anlamak, buradan elde edilen bilgiyi toplumun hizmetine sunmak; insanın ve doğanın zenginliğini, yine insan ve doğanın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılabilir hale getirmek; insanlığın bolluk içerisinde, sağlıklı, mutlu, eşit ve özgür yaşamasının olanaklarını ilerletmek, bu uğurdaki çalışmaları sistemli bir hale getirmek namuslu, onurlu her bilim insanının üzerinde birleşebileceği akla uygun en geçerli tanım olmuştur."

Etkinlikte EMO‘nun kurumsal yapısı hakkında da bilgi veren Cengiz Göltaş, halen mühendislik fakültesi bulunan 93 üniversitenin EMO ile ilgili 196 bölümünde her yıl 14 bin 116 gencin öğrenim gördüğünü kaydetti. "Bu giderek gelişen meslek alanlarımız ve büyüyen üye sayımız ile temel sorunlarımıza yanıtlar üretmeye çalışırken, her dönem düzenlediğimiz onlarca bilimsel-mesleki kongre ve sempozyumun yanı sıra meslek içi eğitim ve yayın faaliyetlerimize de ayrı bir önem vermekteyiz" diyen Göltaş, bu dönem oda bünyesinde çıkarılmaya başlanan bilimsel hakemli dergiyi kalıcı kılma çabasında olduklarını kaydetti. Göltaş, yine bu dönem içinde yayımladıkları 40‘a yakın mesleki kitaplarla da bugünün ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmeye çalıştıklarını belirtti. Göltaş, "Tüm bu çalışmalarda hiç kuşku yok ki en önemli desteğimiz ve referansımız ülkemizin bilim ve teknoloji yaşamında Üniversiteler ile kurduğumuz bağdır. Bu bağın güçlendirilmesinde İTÜ gibi köklü bir tarihsel mirasa sahip üniversite ile birlikte olmak bize her zaman onur vermiştir. Bu eksende, İTÜ‘nün çınarları bize yolumuzu aydınlatan bir ışık saçıyor. Neyi, nasıl, ne amaçla öne çıkarmamız gerektiğine ait ipuçları veriyor" diye konuştu.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de EMO‘ya ve kitaba destek veren herkese teşekkürlerini sundu. Kitapta anıları yer alan hocalardan Prof. Dr. Hasan Önal ise kitabın yazılmasına yaklaşık 5 yıl önce karar verildiğini ve o zamandan beri kitap üzerinde çalışıldığını belirterek, kitapta emeği geçenlere teşekkür etti.

Kitap hakkında ayrıntılı bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Aynı bağlantıdan kitabı satın da alabilirsiniz.  

 

Bağlantılar

kitap.emo.org.tr/genel/kitap_goster.php?kodu=128
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 1998


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.