MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 KOCAELİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

ÖNEMLİ EVRAKLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BOLU   KOCAELİ   SAKARYA   ZONGULDAK   BARTIN   KARABÜK   DÜZCE 
 

 
MİSEM BANNER
 
MİSEM DIŞI BANNER
 
ÜYELİK
 
ÜYELİKLE İLGİLİ BELGELER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 
TEMSİLCİLİK ADRES VE TELEFONLARI
 
SMM
 
EĞİTİMLER
 
ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK BAŞVURU FORMU
 
ŞUBEMİZDE SATIŞA SUNULAN KİTAP LİSTESİ
 
ÇALIŞANLAR OLARAK HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
 
TÜRKİYE’DE MÜHENDİS-MİMAR-ŞEHİR PLANCISI PROFİL ARAŞTIRMASI
 
DERGİ 437. SAYI

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB 2. KADIN KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ



 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2. Kadın Kurultayı 17-18 Aralık 2011 tarihlerinde Ankara`da gerçekleştirildi. TMMOB üyesi mühendis, mimar, şehir plancısı kadınların sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı kurultaya, Türkiye`nin dört bir yanından gelen; mimar, mühendis, şehir plancısı 252 kadın delege ile kadın örgütlerinden ve çeşitli kurumlardan 58 konuk katıldı. Kurultayda, 18 ilde düzenlenen yerel kurultaylarda kabul edilen önergeler, `Kapitalizm ve Kadın`, `Toplumsal Cinsiyet Rolleri`, `Kadına Yönelik Şiddet` ve `TMMOB`de Kadın Örgütlenmesi` başlıkları altında 4 oturumda oylandı.
 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Teoman Öztürk Konferans Salonu‘nda düzenlenen kurultay, 17 Aralık 2011 tarihinde Fasl-ı Şahane Grubu‘nun müzik dinletisi ile başladı. Yerel kurultaylarda yapılan görüntülerin perdeye yansıtıldığı kurultayın açılışında, TMMOB Yürütme Kurulu ve Kurultay Düzenleme Kurulu Üyesi F. Berna Vatan ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı birer konuşma yaptı.

"Kadın Cinayetleri 14 Kat Arttı"

TMMOB Yürütme Kurulu ve Kurultay Düzenleme Kurulu Üyesi F. Berna Vatan, düzenlenen kurultayın; mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınlar için büyük önem taşıdığını ifade etti. Adalet Bakanlığı‘nın istatistiklerine göre; 2000‘li yılların başlarında yılda ortalama 66 olan kadın cinayeti rakamının, binleri geçerek 14 kat arttığına dikkat çeken Vatan, hükümet tarafından kadınlara ilişkin yapılan düzenlemelerin yetersiz olduğunu vurguladı. Vatan, "Uygulanan politikalar kadına şiddeti özendirir durumda" dedi. Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı‘nın kaldırılmasını da eleştiren Vatan, şöyle konuştu:

"HSYK kadına tecavüzü özendirir önerilerde bulunmaktan çekinmiyor. Tecavüzcü ile evlenmeyi ve bu yolla dava yükünün azaltılmasını ya da rıza yaşının 15‘in altına düşürülmesini tartışmaktadır. Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile kadın sorunu aile yaşamının parçası olarak tanımlanıyor ve kadın sorunu aile sorununa indirgeniyor. En az 3 çocuk sloganıyla kadının evde algılanan yeri ise iyice pekiştiriliyor."

"Ayrımcılık Devletin En Üst Düzeyinde Sürüyor"

Tüm kuralların erkekler tarafından konulduğu bir dünyada kadın olmanın zorluğuna dikkat çeken Vatan, bugün kadın erkek eşitliğini savunanların bile bilinçaltlarında "erkeklerin egemen olduğu" düşüncesinin yattığını söyledi. Devletin en üst düzey yapılanmasında kadınlara yönelik ayrımcılığın sürdüğünün altını çizen Vatan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre devletteki yöneticilerin sadece yüzde 16‘sının kadınlardan oluştuğunu kaydetti. Vatan, "8 Mart günü hamasi eşitlik nutukları atıldığında herkes kadının hakkını verdiğini düşünüyor. Oysa ki işe giremeyen, ötelenen ve anneliği kutsanan, teknik alanlardaki kadınların insan haklarından, eşitlikten yararlanması için süren mücadelelere ne kadar destek verilmektedir. Bunun değerlendirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

"Türkiye İnsanı Gelişmişlik Düzeyinde 97. Sırada"

Kadınların sosyal statülerinin yaşadıkları ülkenin insani gelişmişliğini gösterdiğine işaret eden Vatan, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Raporu‘na göre Türkiye‘nin 97. sırada yer aldığını, Türkiye‘de kadının verdiği emeğin çoğunlukla değersiz görüldüğünü ifade etti. Vatan, bunun aşılması için bütün kadınların cinsiyet ayrımcılığı yüzünden uğradıkları haksızlıkların karşısında olması gerektiğinin altını çizdi. Vatan sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizden bugüne kadar toplum, susmamızı, oturmamızı, hep boyun eğmemizi, hayatı seyretmemizi istedi. Ama ‘artık yeter‘ deme zamanı geldi de geçiyor. Bugün bize düşen susmayarak ve gücümüzün farkında olarak, hakkımızı her yerde savunmaktır. Bu kurultayın kadını daha da vuran kapitalizme, cinsiyet ayrımcılığına, kadına yönelik şiddete karşı politikalar geliştiren ve TMMOB örgütlülüğünde daha fazla kadının emek vermesini sağlayacak kararlar alacağına olan umudumla başarılı sonuçlara varmasını diliyorum."

"Kurultay Sorunların Görünür Kılınması Açısından Önem Taşıyor"

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da, kurultayın hem yerellerde hem de merkezi olarak düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, TMMOB‘nin bağımsız ve demokratik bir Türkiye‘nin yaratılması yönündeki çalışmalarını bütünsel bir anlayış ve etkinleştirerek sürdürmek kararlılığında olduğunu vurguladı.

Soğancı, kurultayın "sosyal adalet, iş güvencesi, eşit işe eşit ücret, kadınlara yönelik sosyal, siyasal ve kültürel alandaki ayrımcılığın kaldırılması, fırsat eşitliği, kamusal ve özel alanda kadına yönelik şiddetin son bulması, çalışma yaşamındaki cinsiyetçi bakışın değişmesi, kadınların yetki ve karar mekanizmalarında yer alması, kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarının görünür kılınması" açısından önem taşıdığını belirtti.

TMMOB‘nin gerçekleştirmiş olduğu genel kurulda kadınlara yönelik kararlar alındığını hatırlatan ve bu kararlardan örnekler veren Soğancı, genel kurulda alınan kararların içselleştirilmesi ve uygulanması konusunda çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Soğancı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer örgütlerle birlikte kadın etkinlikleri yapılması konusunda ciddi mesafeler alındığını da sözlerine ekledi.

"AKP‘nin Yarattığı Kara Düzen İçerisindeyiz"

Kadının sesinin, baskı ve zulmün yaşandığı bir ortamda duyurulması ve bunun için çaba gösterilmesinin, TMMOB açısından önemli olduğunu ifade eden Soğancı, hükümeti ağır bir dille eleştirdi. Soğancı konuşmasını şöyle bitirdi:

"AKP‘nin yarattığı bir kara düzen içerisindeyiz. Her zaman her yerde söylüyorum, ‘Masmavi gökyüzünün altında gri bulutlar çok birikti.‘ TMMOB, ‘Bu abluka dağıtılsın‘ demektedir. TMMOB ‘Ya onlar bu ülkeyi cehenneme çevirecek ya biz bu ülkeye baharı getireceğiz‘ demektedir. AKP‘nin ülkemizi tek tipleştirmesinin bir özelliği vardır. Ülkemiz cemaat ağları içinde muhafızlaştırılmakta, gericileştirilmektedir. Ekonomik, neo-liberal yapının, baskıcı yapının yani emperyalizmin baş tacı olan AKP‘nin saldırıları hayatın her alanında ama bunun topluma yansıması özellikle artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin Türkiye‘nin her yerini salkım saçak sarmasının nedenleri mevcut olan kurulu sistemdeki ablukadır. Bunun dağıtılması gerekmektedir. Onun için bizim bu kurultayımız çok önemlidir. Özetle, TMMOB, ‘Eğemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cins ayrımcığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir, Kadın erkek yan yana, omuz omuza yaşamın her alanında, kadınlar örgütlü, TMMOB daha güçlü‘ demektedir."

Açılış konuşmalarının ardından Divan seçimi yapıldı. Divan Başkanlığı‘na Makina Mühendisleri Odası‘ndan (MMO) Nergiz Bilgin, Başkan Yardımcılıklarına Meteoroloji Mühendisleri Odası‘ndan (Meteoroloji MO) Ayşegül Akıncı Yüksel, MMO‘dan Serap Özpolat Çete, yazmanlıklara ise Şehir Plancıları Odası‘ndan (ŞPO) Ece Etel ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası‘ndan (HKMO) Duygu Karaca seçildi. Sonuç bildirgesi komisyonunun belirlenmesinden sonra Kurultay Düzenleme Kurulu‘ndan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Işık Ezer mevcut durum değerlendirmesi üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Kadın Kurultayı‘nda yerel kurultaylardan gelen 172 önerge oylandı.



TAŞINABİLİR UZATMA KABLOLARI

01.09.2021
 


Çok Okunanlar


KADIN ÜYELERİMİZ İŞYERLERİNDE ZİYARET EDİLDİ

ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZ SEDAŞ’A ZİYARET DÜZENLENDİ

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZ EMO GENÇ ÜYELERİMİZE SEKTÖRLE BULUŞMA ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

13. DÖNEM 1. ŞUBE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI DÜZENLENDİ

KOCAELİ İKK BİLEŞENLERİYLE BİRLİKTE 23 NİSAN KUTLAMALARINA KATILDIK

EMO SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDEN SERDİVAN BELEDİYESİNE ZİYARET

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDE ELEKTRİK SMM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 1200


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.