MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÜYELERİMİZE ZORUNLU GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYARISI



 
Zorunlu Genel Sağlık Sigortası ile sosyal güvenlik uygulama ve esasları köklü değişikliğe uğramıştır. Yasanın yürürlük tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik sistemine kayıtlı bulunmayanların sisteme kaydolmaları zorunlu hale gelmiştir. Aksi durumda bu kişilerin son derece yüksek sigorta primleri ödemekle yükümlü olmaları söz konusu olabilecektir. Mevcut yasal değişiklikler karşısında özellikle çalışmayan ya da herhangi bir şekilde sosyal güvenlik sistemine dahil olmayan EMO üyelerinin mağdur olmamaları için sürece dair bilgilendirme notuna yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) 01 Ocak 2012 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş ve zorunlu bulunan gelir testi ŞUBAT AYI sonuna kadar uzatılmıştır.

Bu yasaya göre; tutuklu ve hükümlüler, er, erbaş ve yedek subay okulu öğrencileri, yabancı bir ülkede sosyal sigortaya tabi olması nedeniyle sözleşmeli ülke adına sağlık yardımları karşılananlar, Kuruma devir alınacakları tarihe kadar 5510 sayılı Kanun‘un Geçici 20‘nci Maddesi kapsamındaki banka ve sigorta şirketlerinin sandıkları kapsamında bulunanlar ile bunların bakmakla yükümlüleri, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye‘de kesintisiz olarak bir yıldan fazla ikamet etmeyenler, milletvekilleri ile Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle bunların emeklileri ile dul ve yetimleri hariç olmak üzere Türkiye‘de ikamet edenler, zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.

Halen SSK(4a), Bağ-Kur(4b) ve Emekli Sandığı(4c) sigortalısı olarak çalışanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları ile anne-babaları genel sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar.

GSS, hiçbir sosyal güvencesi olmayan 18 yaşını doldurmuş herkesi ve Yeşil Kartlıları ilgilendiriyor. (Türkiye genelindeki, sigortasız tarım işçilerini, part-time ya da ev işlerinde çalışanları, kayıt dışı olanlar vb. tanımındaki herkes.) 18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecektir. Kız çocuklarında, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili olarak önemli olan tarih 1 Ekim 2008‘dir. Şayet bu tarihten önce kız çocuğu anne veya babasının sağlık sigortasından yararlanmış, çalışmaya başladığı veya evlendiği için sağlık yardımı kesilmiş ise bugün bu kız çocukları çalışmıyor veya eşinden ayrılmış ise anne ve babasının sağlık sigortasından yararlanmaya devam edecek ve genel sağlık sigortasına başvuru yapmaya gerek kalmayacaktır; ancak 1 Ekim 2008 tarihinden sonra anne ve babanın sağlık sigortasından yararlanmaya başlayan kız çocukları ise 18 yaşına, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşına, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşına kadar bu haktan yararlanabilecek, bu yaştan sonra Genel Sağlık Sigortası‘na başvuru yapmak  zorunda kalacaklardır.

Kısmi süreli yani part-time veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar, sigortalı gün sayılarını 30 güne tamamlamak zorundalar. Bu durumda olanlar ister hem emeklilik hem de sağlık primlerini ödeyerek isteğe bağlı sigorta ile eksik günlerini 30 güne tamamlayabilirler ya da gelir testi yaptırarak sadece eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlayabilirler.

Başvuru, ikametgah bölgesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı‘na veya Sosyal Güvenlik Kurumu‘na gelir beyanı formu doldurularak yapılacaktır. Ailenin aylık toplam geliri, ailedeki fert sayısına bölünerek kişi başına düşen aylık gelir bulunacak, bu gelirin asgari ücretin 3/1‘inden fazla olması durumunda % 12 Genel Sağlık Sigortası primi ödenmek zorunda kalınacak.

 

Kişi Başına Aylık Gelir Durumu

Gelir Aralığı (TL)

Prim Durumu

Brüt asgari ücretin üçte birinin altında

0-295,50

Primi devlet tarafından ödenecektir.

 

Brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında

295,50-886,50

Primini kişi ödeyecek.
Prim tutarı:

295,50 x %12= 35,46 TL

 

Brüt asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında

886,50-1.773

Primini kişi ödeyecek.
Prim tutarı:

886,50 x %12= 106,38 TL

 

Brüt asgari ücretin iki katından fazla

1773- ∞

Primini kişi ödeyecek.
Prim tutarı:

1.773 x %12= 212,76 TL

 

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 48. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 2295


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.