MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“MÜHENDİSİN HAKLARI VE YETKİLERİ” VE “MÜHENDİS EN AZ ÜCRET RAPORU” KİTABI



 
EMO, `Mühendisin Hakları ve Yetkileri` ile `Mühendis En Az Ücret Raporu` çalışmalarını kitaplaştırarak yayımladı. EMO Yönetim Kurulu, yayımladığı duyuru metninde `Bu çalışmalarda, TMMOB`ye ve EMO`ya genel bir bakışın yanısıra mühendislik sorumluluğu, görev ve yetkileri ile birlikte yasal mevzuatlara yalın bir biçimde bakmayı hedefledik. En Az Ücret Raporu da üyelerimizin yaşam koşullarında sağlıklı bir temel oluşturacak, günümüz koşulları ve değişik konumda çalışan mühendislerin tümünü kapsayacak bir çalışma olarak, soruna kalıplaşmış bir yaklaşım yerine, bilimsel bir yaklaşım getirmek amacıyla yayımlanmıştır` dedi.
 

"Mühendisin Hakları ve Yetkileri" ve "Mühendis En Az Ücret Raporu" Kitabı

Mühendislik tam da yaşamın içinden doğdu ve insanlık tarihiyle birlikte farklı dönemlerde farklı gerekliliklerle mesleki formasyon kazanarak yoluna devam etti. Bugün farklı birçok meslek alanını kapsayan mühendislik mesleği, Türkiye‘de 23 mühendis odasını bünyesinde barındıran TMMOB örgütlülüğü ile birlikte insanlığa ve yaşama sahip çıkarak gelişimini sürdürüyor.

Mühendislik mesleğinin vücut bulduğu mühendislerin bir kısmı geçmişten bugüne hayat verdikleri meslek odaları ile iletişim içinde iken bir kısmı henüz meslek odası ile bağ kurmadan çalışma yaşamlarını sürdürüyor. Mühendislerin meslek odaları ile kurduğu ilişkilerin zayıflaması ise gerek mesleğin icrası sırasında ve gerekse çalışma yaşamındaki hakları açısından sorunların artmasına yol açıyor.

Günümüzde mühendislerin çalışma yaşamında ve mesleklerinin icrası sırasında karşı karşıya kaldıkları sorunları, şu iki temel argümanla kategorilendirmek mümkün görünüyor:

- Çalışma yaşamında bütün emek alanlarına sirayet eden güvencesizliğin mühendislik emeği içinde de yaygınlaştırılması.

- Mühendislik bilgisinin ve formasyonunun, kamu yararına kullanılmadığı örneklerin politik olarak sistemleştirilmesi.

Ayrıca ücret konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanırken, çoğu üyemiz yoksulluk sınırının çok altında ücretlerle yaşamını devam ettirmeye çalışıyor.

Mühendislerin ve mühendislik mesleğinin güncel sorunlarına yönelik çözüm sağlanması için çeşitli çalışmaları yürütürken, yukarıda sıraladığımız temel iki ana sorun başlığına yönelik olarak birikimlerimiz ve bu birikimlerle açığa çıkan temel ilkelerimizle sağlamlaştırmak üzere başlattığımız çalışmalarımızı "Mühendisin Hakları ve Yetkileri" ve "Mühendis En Az Ücret Raporu" kitapları ile somutlaştırdık. Bu çalışmalarda, TMMOB‘ye ve EMO‘ya genel bir bakışın yanısıra mühendislik sorumluluğu, görev ve yetkileri ile birlikte yasal mevzuatlara yalın bir biçimde bakmayı hedefledik. Amacımız bu yalınlığın içerisinden mühendislerin bilimsel bilgilerini ve teknik formasyonlarını sunarken karşı karşıya kaldıkları sorumluluklar ve çalışma yaşamlarında yaşadıkları güvencesizleşmeyi derinlemesine konu edinen yeni çalışmaları yaratmak.

En Az Ücret Raporu da üyelerimizin yaşam koşullarında sağlıklı bir temel oluşturacak, günümüz koşulları ve değişik konumda çalışan mühendislerin tümünü kapsayacak bir çalışma olarak, soruna kalıplaşmış bir yaklaşım yerine, bilimsel bir yaklaşım getirmek amacıyla yayımlanmıştır.

Günümüzde mühendis ücretleri piyasa koşullarına bırakılmış durumdadır. Mühendis, ücret görüşmelerinde çevresinden öğrendiği ücret üzerinden hareket etmektedir. Mühendisler, konumuna uygun olarak alması gereken ücretle ilgili bir veri olmadığından, iş bulduğunda piyasanın tek yönlü dayatmalarına karşı çıkamamaktadır. Bu çalışmada "Mühendisin maaşı .......TL olmalıdır" gibi bir yaklaşım yerine, "İnsan için gerekli olan harcamalar nelerdir? Bunlar için ne kadar ücret gereklidir" sorularının yanıtının aranması öne çıkarılmıştır.

Mesleğimize, yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkarken "Mühendisin Hakları ve Yetkileri" ve "Mühendis En Az Ücret Raporu" kitabının yol açıcı olacağını umut ediyoruz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
42. DÖNEM YÖNETİM KURULU



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 48. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU YAYIMLANDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

OKTAY FIRAT’I KAYBETTİK…

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 3168


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.