MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 SAMSUN ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AMASYA   ÇORUM   ORDU   SAMSUN   SİNOP 
 

 
SMM YÖNETMELİĞİ
 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
TOPRAKLAMA TEST ÇALIŞMALARI BAŞVURU FORMU
 
13. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
12. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
 
RÜGES'09 BİLDİRİLER KİTABI
 
MART 2009 ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ EKİ
 
SAMSUN KENT SEMPOZYUMU '08 BİLDİRİLER KİTABI
 
ORTA KARADENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
 
MOBİL KAPAK
 
ÇALIŞMA RAPORU
 

EMO Samsun Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 15.3

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AKILLI OLAN SAYAÇ DEĞİL ONU KULLANAN İNSANDIR


BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA

Son günlerde özellikle yerel basında  "AKILLI SAYAÇ" başlığıyla çıkan haberler, bu konuda halkımızın ve elektrik abonelerinin kafa karışıklığı içinde olduğunu göstermektedir. Aslında kafa karışıklığına sebep olan "Akıllı Sayaç"  isimlendirmesidir. Pazarlama stratejisi olarak kullanılan bu isim tüketicileri ve halkımızı yanıltmaktadır. Doğru isimlendirme  "Elektronik Sayaç"tır. Geçmişte kullanılan ve bazı abonelerde halen bulunan bir diğer sayaç ise mekanik sayaçtır. YEŞİLIRMAK EDAŞ‘ı satın  alan ÇALIK A.Ş., önce gazete ilanları ile halkı elektronik sayaca yönlendirmiştir. Daha sonra abonelerin bilgilendirilmeden, sayaçların elektronik sayaç ile değiştirildiği yönünde şikayetleri tarafımıza gelmektedir. Oysa elektrik sayaçları abonelerin şahsi mülkiyetindedir.

8 Aralık 2000 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği ile,  8 Aralık 2001 tarihinden sonra abone olacaklara elektronik sayaç takma zorunluluğu getirilmiştir. Ancak bu tarihten önce abone olmuşlar için böyle bir zorunluluk yoktur. 10 yılda bir "mühür süresi" dolması  nedeniyle mevcut sayaçların ilgili dağıtım şirketi tarafından bakımının yapılması gerekmektedir. Son zamanlarda bu yasal süre dolmadan abonelerin sayaçlarının sökülerek değiştirildiğine dair şikayetler sıklaşmıştır. Ayrıca sayaç değişikliği abonenin rızasıyla olması gereken bir uygulamadır. Abone 10 yıl dolduğunda ister sayacını değiştirir, isterse mevcut sayacının bakımı yapıldıktan sonra kullanmaya devam edebilir.

2000‘li yılların başında bu sayaçlar AKILLI SAYAÇ olarak halkımıza yüksek fiyatlara satılmıştır. Elektrik Mühendisleri Odamız o dönemlerde de konu hakkında halkımızı bilgilendirerek, akıllı olanın sayaç değil, elektriği kullanan insanların akıllı olması gerektiğini vurgulamıştır.

O halde aboneler elektriği kullanırken nelere dikkat etmeliler? Elektronik sayaç taktıran aboneler, isterlerse ilgili kurumun abone servisine başvurarak " üç zamanlı tarife " türünü seçebilirler. Aksi halde normal abone, yani tek zamanlı tarife tipine göre abonelikleri devam eder. Maalesef mevcut faturalandırma sisteminde abone türünü, yani tek yada üçlü tarifeyi gösteren bir bölüm yoktur. Böyle bir bölümün olmasında vatandaşın bilgilenmesi açısından oldukça yarar vardır. Abone, tarife tipini seçerken öncelikle tüketim alışkanlıklarını, evde bulunan elektrikli aletlerin tüketimlerini iyi tahlil etmesi gerekmektedir. Abonenin elektriği gün içinde hangi saatlerde ve hangi yoğunlukta kullandığı çok önemlidir.

Üç zamanlı  tarifeyi seçen aboneler için, gün üçe bölünmektedir. Bunların saatleri ve resmi fiyat tarifeleri  Ocak 2012 tarihi itibariyle (fonlar hariç) aşağıdaki gibidir.

  1. Gündüz tarifesi    06.00-17.00            22,430 kr/kWh
  2. Akşam tarifesi     17.00-22.00             34,504 kr/kWh
  3. Gece tarifesi        22.00-06.00            13,723 kr/kWh

Tek tarifeli abonelerde ise fiyat sabittir ve bedeli 23,734 kr/kWh‘tır.

Tüketici, üç tarifeli abone grubunda ise bu durumda  puant saat dediğimiz 17.00-22.00 saatleri arasında tüketimini minimum seviyede tutmak zorundadır. Aksi taktirde puant tarifesi pahalı olduğu için (gece tarifesinin yaklaşık 2,5 katı) tüketim bedeli de yüksek olacaktır. Dolayısı ile çamaşır, bulaşık, ütü, elektrikli şofben gibi elektrik tüketimi yüksek cihazların bu saatlerde kullanılmaması uygun olacaktır. Ancak bu cihazların saat 22.00‘dan sonra kullanılması sosyal ve toplumsal yaşayışta çokta kolay değildir. Çalışanlar bu işlerini geç saatlere bırakmak zorunda kalacaklar ve ayrıca cihazların çıkardığı gürültü sebebiyle komşuları ile problemler yaşayabileceklerdir. Elektronik sayaçların, sadece günün belirlenmiş üç zaman dilimini kayıt eden cihazlar olduğunu unutmadan, tüketimin doğru değerlendirilerek abone tipinin belirlenmesi çok önemlidir.

Tüketicilerin bu saatleri ve şartları dikkate alarak  abone tarifelerini seçmelerinde yarar vardır.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki;

  • Elektrik tüketim alışkanlıklarınızı ve kullandığınız elektrikli cihazların tüketimlerini dikkate alarak abone tarife tipinizi seçiniz. 17.00-22.00 saatleri arasında tüketiminiz en az seviyede ise ancak o zaman, üç tarifeli abone sistemini düşününüz ve ilgili kuruma başvurunuz. Aksi halde elektrik faturalarınızın bedeli artacaktır.
  • Elektrik maliyetinizi düşürmek istiyorsanız elektrik verimliliği yüksek, yani daha az enerjiyle aynı işi gören cihazları tercih ediniz.
  • Elektrikli cihazların bakım ve kullanma talimatlarına uygun kullanınız.
  • Standartlara uygun ve garantili ürünleri tercih ediniz.
  • İhtiyacınıza uygun kapasitede ve özelliklerde ürünleri tercih ediniz.


"AKILLI OLAN SAYAÇ DEĞİL ONU KULLANAN İNSANDIR"


SAYGILARIMIZLA...

Ali Fikret ERGÜN
EMO Samsun Şube Başkanı
21.02.2012



ELEKTRİK FATURALARI NEDEN, NASIL ZAMLANDI?

12.02.2015
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1040


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.