MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

01.01.2012 TARİH İTİBARİYLE ASANSÖR MUAYENELERİNDE GÖZDEN KAÇANLAR (27.04.2012)


BASIN AÇIKLAMASI

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

  

Değerli Basın Mensupları

Asansörlerin Yıllık Muayeneleri,

01.01.2012 tarih itibariyle asansör muayenelerinde gözden kaçanlar,

Asansör tesislerinin tasarım, projelendirilme, montaj, işletme ve bakım süreçleri elektrik mühendisliği hizmet­lerine ihtiyaç duyar.

Mesleki çalışma alanlarımız içerisinde yürüyen merdivenler, yürüyen yollar ve asansörler bulunmaktadır. Bu alana yönelik Elektrik Mühendisleri Odası‘nın 29.07.2011 tarih ve 28009 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanmış TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Asansörlere Ait Mühendislik Hizmetleri Yönet­meliği bulunmaktadır. Asansörlerin projelendirilmesi, imalatı, montajı, montaj sorumlulu­ğu, son kontrolü, ruhsatlandırılması (tescil), işletme ve bakımı, işletme ve bakım sorumluluğu, yenilenmesi, yıllık kontrollerine ilişkin elektrik mühendisliği hizmet­leri tanımlanmış ve bu hizmetleri yürü­tecek Elektrik/Elektronik Mühendislerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile bu hizmetlerin EMO tarafından denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Kendi canımızı ve en yakınımızdaki sevdiklerimizin canını teslim ettiğimiz asansörlerin aylık koruyucu bakımlarını yetkili / yeterli kişilere yaptırılması yasal bir zorunluluktur. Yıllık kontrol raporunun tanzim ettirilmesinin takibine dair sorumluluk, asansörün bulunduğu yapıdaki bina yöneticisine aittir.

Ücreti bina yöneticisi tarafından ödenecek olan yıllık kontrolün sadece ilgili Belediyenin anlaştığı bir tek A Tipi Muayene Kuruluşuna yaptırılması zorunluluğu düşündürücüdür. Yöneticinin A Tipi Muayene Kuruluşları arasından seçebilme hakkına sahip olması gerektiğini savunmaktayız.

Bu asansörlerin bir yıl gibi kısa bir sürede tek bir A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrolleri yapılması zaman açısından yeterli olacak mı?Denetimler için gerekli mühendislik hizmetlerinin en güvenilir biçimde yapılabilmesi için yönetmenlikte adı geçen yetkili elektrik / elektronik mühendisi kontrollerde yer almalıdır.

Asansör denetimlerinde, tesisin topraklaması, elektriksel güvenlik kontakları, asansör kumanda panosu, elektronik kartlar, kontak­törler, röleler, kat ve kapı kilit devreleri, kuyu bilgileri, sinyal kablolarının bağlantıları, makine motor grubu, inverter, regülatör, kabin ve kat butonları, ana güç tablosu, sigortalar, aydınlatma ve priz devreleri vb. bir çok konu incelen­mekte ve raporlanarak sorumlu mühendis tarafından imza altına alınmalıdır. Bu konular doğrudan elekt­rik/elektronik mühendisliği meslek alanına girmektedir.

Yasalar ve Yönetmelikler kapsamında asansör, bilimsel olarak Elektrik Mühendisliğinin bir meslek alanı içine girmiş iken 01 Ocak 2012 tarihine kadar elektrik/elekt­ronik ve makine mühendisleri tarafından periyodik kontroller, bilirkişi incelemeleri, tasarım, montaj, bakım ve tamirat hizmetleri birlikte gerçekleştirilirken 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren farklı mühendislik dalları tarafından veya Elektrik/Elektronik Mühendisi bulun­madan bu muayenelerin yapılması kabul edilemez.

Eski asansörler hem can ve mal güvenliği açısından hem de yaratacağı yeni ekonomik boyut yönünden bir an evvel Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın gündemine oturmalıdır. Bir asansörün ortalama ömrü, uzmanlar tarafından periyodik bakımlarının yapılması koşulu ile yaklaşık 25 yıl olarak gösteriliyor.

Kullanıma arz edilmiş çalışmakta olan asansörleri incelediğimizde çok geniş bir yelpaze ile karşılaşılmaktadır. 25 yıl önce o dönemin standartlarına göre yapılmış asansörlerde mevcut olduğu gibi; 95/16/AT ‘ye uygun asansörler de mevcuttur. Asansör yıllık kontrolleri yapılırken bu ayrımın nasıl yapılacağı da soru işaretidir. A Tipi Muayene kuruluşları 1995 yılında dönemin asansör standardı olan TS 863‘ e göre yapılmış bir asansörü günümüz standardına göre incelediklerinde bir çok risk faktörü ile karşılaşacaklar ancak resmi olarak TS 863 standardına göre tescil edilmiş olan asansöre kullanılamaz raporu veremeyeceklerdir. Ancak aynı eksikler bulunan 2004 yılı Ağustos ayından sonra 95/16/AT ‘ye uygun yapılmış asansör ise ağır kusurlu sayılacak ve kapatılması istenecektir. Oysaki kullanıcılar iki durumda da aynı riskle karşı karşıyadırlar. Bu nedenle bir an önce SNEL normunun zorunlu hale Bakanlık tarafından getirilmelidir.

SNEL normu her biri bir risk değerlendirmesiyle analiz edilmiş bulunan çeşitli farklı tehlikeleri ve tehlike durumlarını sınıflandırmaktadır. Bütün asansörlerin emniyetini günümüzün emniyet düzeyine adım adım, kademeli ve selektif bir şekilde yükseltmek amacına yönelik düzeltici eylemler içine girilmelidir.

Asansörlerin koruyucu bakımlarının ve kontrollerinin periyodik olarak yaptırılması bir prosedür değil, can ve mal güvenliğimiz açısından gerekliliktir.

27.04.2012

 

İlhan METİN

Elektrik Mühendisleri Odası

Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

                                  

 

  

 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

BASIN TOPLANTISI:TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM 1. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

ÜYELERİMİZ VE AİLELERİ İLE KAHVALTIDA BULUŞTUK

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİĞİ: TEKNOLOJİNİN ENGELLERİNİ KALDIRIYORUZ (SEMİNER)

YEŞİL ENERJİ SİSTEMLERİ VE ENTEGRE TEKNOLOJİLER PANELİ

SEMİNER: GÜNCEL YÖNETMELİKLER IŞIĞINDA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ TASARIMI

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

Okunma Sayısı: 1358


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.