MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ESKİŞEHİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

AİDAT ÖDEME FORMU

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BİLECİK   ESKİŞEHİR   KÜTAHYA 
 

 
 
 
 
2013 YILI EN AZ ÜCRET TANIMLARI
 

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖLÜ CANLAR ÜZERİNDEN YÜKSELEN PİYASA


 
EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu’nun bugün (30 Nisan 2012) gerçekleştirdiği basın açıklamasında, mühendislerin meslekleri üzerindeki egemenliklerinin yok edildiğine dikkat çekilerek, elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektronik haberleşme, bilgisayar, yazılım ve biyomedikal mühendisleri 1 Mayıs`ta iş alanlarına sahip çıkmaya çağrıldı. İş cinayetlerine dikkat çekilen ve “2012 yılı 1 Mayısı, enerji iş kolunda ölü canlar üzerinden yükseltilen piyasanın ortaçağ sömürgeci zihniyetinin geri döndürüldüğü vahşi kapitalizm uygulamalarına sahne olmaktadır” denilen basın açıklamasının tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

1 Mayıs‘ta Enerji Alanından Yansıyan Kara Tablo

ÖLÜ CANLAR ÜZERİNDEN YÜKSELEN PİYASA

İşçi sınıfının mücadele, birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayısı, bu yıl Elektrik Mühendisleri Odası olarak mesleki alanlarımız açısından iş cinayetlerinin yoğunlaştığı, hak kayıplarımızın giderek arttığı, mühendislerin meslekleri üzerindeki egemenliklerinin yok edildiği, meslektaşlarımızın şirketlerde düşük ücretlerle çalışmaya zorlandıkları bir süreç içinde kutluyoruz.

Bir kamu hizmeti alanı olan enerji, giderek taşeronlaştırılmakta, özelleştirme ve piyasalaştırma süreçleriyle şirketlere teslim edilmektedir. Ne yazık ki bu süreç enerji alanında çalışanları güvencesiz, düşük ücretli, iş güvenliği sağlanmaksızın çalışmak zorunda bırakmaktadır. Kamunun enerji alanındaki ağırlığının yok edilmesine paralel olarak kamu kurumlarının da içi boşaltılmakta, burada çalışanlar da bir taraftan siyasal ve dini kadrolaşma baskısı altında kalmakta, diğer taraftan zorlu şartlar altında çalışmalarını sürdürmek zorunda bırakılmaktadırlar. Şişirilmiş piyasa ve enerji alanındaki büyüme balonları, enerji iş kolunda yaşanan ölümlü iş kazalarıyla patlak vermektedir.

Maden sahalarında, Afşin-Elbistan‘da olduğu gibi kar hırsı uğruna canlar toprağın altına gömülürken, ocaklardaki kömürün karası "mesleğin kaderi" anlayışıyla ülkemizin alnına çalınırken, tüm yaşanan bu kazalardan ders çıkarılmayarak kamunun malı olan suların satışıyla HES inşaatlarında yaşanan kazalarla artık suların da çürümekte olduğunu üzülerek görüyoruz. Afşin-Elbistan‘da heyelanda 10 kişi halen toprağın altında iken, en son Adana‘da 24 Şubat 2012 tarihinde Gökdere Barajı‘nda kapağın patlamasıyla 10 işçi sulara gömüldü. Son dönemlerde giderek artan hidroelektrik santralı (HES) inşaat kazalarına, ne yazık ki bakım yapan işçiler de dahil olmuştur. Erzurum Aşkale‘de Karasu HES Göleti içinde kalan direklerde tamirat yapmak üzere gönderilen 1‘i TEDAŞ, geri kalanı taşeron işçisi 5 çalışan göz göre göre boğulmuştur.

Ne yazık ki 2012 yılı 1 Mayısı, enerji iş kolunda ölü canlar üzerinden yükseltilen piyasanın ortaçağ sömürgeci zihniyetinin geri döndürüldüğü vahşi kapitalizm uygulamalarına sahne olmaktadır.

Benzer bir durum, odamızın mesleki alanlarını oluşturan iletişim ve bilişim sektörlerinde de geçerlidir. AKP Hükümeti döneminde Türk Telekom‘un özelleştirilmesiyle iletişim sektörü tamamen yabancı sermayeye devredilirken, çalışma yaşamı açısından da tam bir yıkıma sahne olmuştur. Özelleştirme öncesinde haberleşme işkolunda 52 bin 995 olan istihdam sayısı, siyasal iktidarın ve sektörün ifade ettiği büyüme rakamlarına rağmen 46 bin 253‘e inmiştir. (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı son olarak Temmuz 2009‘da işkollarına göre istihdam verilerini açıklayabilmiştir.) Sendikalaşma oranı da yüzde 99 iken yüzde 62.32‘ye kadar düşmüştür.

Bilişim sektörü ise başından itibaren esnek çalışma koşullarında güvencesiz bir iş dünyasına adım atmıştır. Başlangıçta yüksek olan ücretler gün geçtikçe düşmüş, çalışanlar acımasız bir rekabet ağı içerisinde ezilmekte, her türlü örgütlenme girişimi işten atmalarla sonuçlanmaktadır.

Ülkemizde 4+4+4 sistemiyle dini bir çehre kazandırılmak istenen eğitim ile meslek sahibi olma arasındaki ilişki ve sorunlar gerçekçi bir yaklaşımla ele alınmamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre "Mühendislik ve İşleri" kapsamında yüksekokul ya da üniversiteden mezun olanlardan işgücü piyasasına dahil olanların sayısı 2010 yılında 414 bin iken 2011 yılında 462 bine, işsiz sayısı da 43 binden 45 bine yükselmiştir. Böylece iddia edilen büyüme döneminde işsizlik yüzdesinde düşüş olmakla birlikte mühendislik ve işleri alanında üniversite mezunu olanlar arasında işsizlik sayısı azalmamış artmıştır.

Bilgisayar alanında ise durum daha da dramatiktir. Bu alanda üniversite eğitimi alıp işgücüne dahil olanlar arasında işsizlik oranı 2010 yılında ulaştığı yüzde 21‘lik düzeyinden 2011 yılında yüzde 16.5‘e düşmekle birlikte, bu alan en yüksek işsizlik oranına sahip meslek alanı olma rekorundan ancak ikinciliğe inebilmiştir.

Bugün ülkemizde üniversite sınavında en yüksek puanlarla gençlerimiz mühendislik fakültelerine yerleştirilmekte, ancak mezun olduklarında kendilerini düşük ücret, hatta işsizlik cenderesi içinde bulmaktadırlar. Mühendislerin iş alanlarındaki yetki ve güvenlikleri giderek yok edilmekte, meslek erbabı olan mühendisler, doktorlar, avukatlar ve gazeteciler gibi şirketlerin düşük ücretli çalışanları konumuna getirilmektedirler. AKP Hükümeti döneminde yapılan yasal düzenlemelerle bu süreç hızlanmıştır. Yapı denetimi sistemi ile yapı denetçisi olarak istihdam edilen mühendis üyelerimiz düşük ücretlerle, hatta bu ücretleri bile alamadıkları bir piyasa koşuluna mahkum kılınmıştır. Çünkü yapı denetimi, uygulamada denetimsizliği müteahhit şirketlere emanet edilmiştir.

Bu çerçevede sermaye ile işbirliği içerisinde yürürlüğe konulan yasal düzenlemelere en son örnek hukuk devletini yok eden bir anlayış olarak karşımıza çıkmıştır. Özelleştirme ile ilgili açılan davalarda verilen kararların uygulanıp uygulanmayacağına Bakanlar Kurulu‘nun karar vereceği belirtilerek; halkın, çalışanların hak arama yolları tamamen kapatılmak istenmektedir. İş dünyasının olumlu bulduğu bu düzenlemenin çalışanların dünyasına yansıması en hafif deyimiyle adaletsizliktir.

Tüm bu gelişmeler karşısında Elektrik Mühendisleri Odası olarak, elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektronik haberleşme, bilgisayar, yazılım ve biyomedikal mühendisi üyelerimizi 1 Mayıs‘ta başta Taksim olmak üzere bulundukları illerde TMMOB çatısı altında toplanmaya ve mesleklerine, iş alanlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Elektrik Mühendisleri Odası
43. Dönem Yönetim Kurulu
30.04.2012



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN

23.11.2020
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 678


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.