MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YERALTINA TRAFO MERKEZİ YAPILMALI MI? (09.11.2012)


BASIN AÇIKLAMASI

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

Yeraltına Trafo Merkezi Yapılmalı mı?

Bilindiği gibi elektrik enerjisi temiz, ulaşılabilir, konforlu ve görece ekonomik olması nedenleriyle enerji kaynakları içerisinde en çok tercih edilen enerji türüdür. Büyük kentleri­mizde artan nüfusun yanı sıra gide­rek gelişen elektrik kaynaklı tüketim cihazları, klimalar, aydınlatma esteti­ği ve mimari detaylar elektrik enerji­sine talebi özellikle ticaret ağırlıklı bölgelerimizde yoğun olarak artır­maktadır.

Bu amaçla planlı yapılaşmanın bulunduğu bölgelerde trafo yerleri imar planlarında kurumların görüşleri alınarak ayrılmakta ve kullanma ilişkin işlemler yerine getirilmektedir. Görevli dağıtım şirketi olan Akdeniz  Elektrik Dağıtım A.Ş. buna uygun planlama ve yatırımını yapmak ve yapılaşmaya paralel olarak elektrik enerjisinin tüketicilerin kullanımına zamanında ve eksiksiz olarak sun­mak durumundadır. Ayrıca yapı ruh­satı verilmesi için zorunlu olan Elek­trik Tesisatı Uygulama Projeleri onay için Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.‘ye sunulmakta, yapıların büyüklüğüne ve imar planında ayrılan trafo mer­kezlerinin yeterliliğine göre yapıların sahipleri ile yapılan protokol ve işlemler sonrası onay süreci tamamlanmaktadır.

Muratpaşa Belediyesi sürekli olarak kentin artan enerji talebini karşılayacak olan Köşk Tipi Metal Muhafazalı Modüler Hücreli trafo postalarının yer altına tesis edilmesini öne sürerek Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.‘nin taleplerini olumlu karşılamamaktadır. Yer altı Trafo Merkezleri sürekli ve sağlıklı bakım ve kontrol yapılması halinde dahi yer üstü trafoları kadar işletme koşulları uygun olmayacaktır. Dolayısıyla su baskınlarına karşı özellikle ek tedbirler alınmalıdır. İşletme ve can güvenliği açısından Yeraltı trafo binalarında manevra esnasında olası bir olumsuzluk karşısında görevli personelin kaçış imkanının söz konusu olmadığı da unutulmamalıdır.

Yaşanan bazı sel ve su baskını olaylarında ülkemizde birçok vatanda­şımızı elektrik çarpması sebepli ölümlerle kaybettiğimiz unutulmamalıdır. Artık Trafo binalarının %90 ı Köşk tipi Modüler yapılarda olup büyük metrekareler kaplamamakta ve güvenlik açısından da son derece emniyetli olarak tesis edilmektedir.Görsel açıdan kentin dokusuna zarar verecek nitelikte olmamakla birlikte son derece fonksiyoneldir.

Trafo merkezlerinin seçiminde ve tesis edilme şartları aşağıda açıklanmış olup bu hususlara dikkat edilmesi gerek­mektir;

a-Yer altı trafo merkezlerinin yer üstü klasik trafo merkezlerine göre; ilave maliyeti, yer altına montaj için yapılacak inşaat harcamaları ve yer altı trafo merkezinin monoblok beton binası gibi farklılıkları bulunmakta olup klasik trafo binalarına oranla 4 kat daha pahalıdır. Yatırım maliyetlerinin yüksekliği nedeniylede vatandaşlarımıza yük getireceği kaçınılmaz bir durumdur.

b-Yeraltı trafo merkezleri ısınma ve havalandırma problemleri nedeniyle belli bir güce kadar (standart 630-800 kVA,) yapılabilmekte, dolayısıyla yer üstü trafo merkez­lerine göre daha fazla sayıda yer altı trafo merkezinin yapılması gerekmektedir. Örneğin 1600 KVA lık bir Yer üstü trafo yerine 2 adet 800 KVA a lık yer altı trafosu tesis edilmesi gerekeceğinden daha fazla alan kaplayacağı açıktır.

c-Yer altı trafo merkezleri, izolasyon sorunları ve ilave giriş-çıkışların zorluğu nedenleriyle mutlaka yapılaşmanın tamamlandığı, önemli miktarda bir yük artışının öngörülmediği yerlerde kullanılmalı ve trafonun tüm yükü kablolar üzerinden harici dağıtım panolarına aktarılmalıdır.

d-Trafo merkezi için seçilen yerde altyapı çalışmalarının ve çevre düzenlemesinin tamamlanmış oldu­ğuna dikkat edilmelidir.

Murat paşa Belediyesinin son meclis toplantısında;  Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından istenen trafo yerlerinin belirlenmesi için oluşturulan komisyonda Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Temsilcisi Yönetim Kurulu Üyemizin neden devamlı olarak şerh düştüğü bir meclis üyesi tarafından dile getirilmiş ve verilen cevapta ise bu üyenin Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.‘de  çalışan bir mühendis olduğu ifade edilerek Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.‘nin menfaatleri doğrultusunda hareket ederek kararlara şerh düştüğü ifade edilmiştir. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Komisyondaki EMO Antalya Şubesi Temsilcisi Yönetim Kurulu Üyemiz yaşadığımız kentin enerji sorunlarını bilen ve bu doğrultuda çalışma yapan bir meslektaşımızdır. Komisyondaki görüşleri EMO Antalya Şubesinin görüşleri olup kamu yararı doğrultusunda bağımsız bir şekilde katkı koyduğu aşikardır.  Vazgeçilmez durumda bulunan elektrik enerjisine giderek daha fazla bağlandığımız göz önüne alındığında, işletme ve dağıtım için trafo merkezlerine olan ihtiyacımızın artarak süreceği de açıktır. Tüm trafo merkezlerinin de yer altında bulunması olanağı da bulunmamaktadır.

Bu nedenle yeni yapılacak trafo merkezlerinin bilim ve teknikten uzak sadece görüntü kirliliği nedeniyle yer altı olarak tesis edilmesinin istenmesi yerine, kentimizde kesintisiz sürekli ve kaliteli enerji kullanmamıza imkan sağlayacak yatırımların ilgili kurumlarca koordineli bir şekilde ivedilikle yapılmasının yolları aranmalıdır. 09.11.2012

                                                                                                      İlhan METİN

                                                                                       Elektrik Mühendisleri Odası

                                                                          Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

BASIN TOPLANTISI:TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM 1. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

ÜYELERİMİZ VE AİLELERİ İLE KAHVALTIDA BULUŞTUK

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİĞİ: TEKNOLOJİNİN ENGELLERİNİ KALDIRIYORUZ (SEMİNER)

YEŞİL ENERJİ SİSTEMLERİ VE ENTEGRE TEKNOLOJİLER PANELİ

SEMİNER: GÜNCEL YÖNETMELİKLER IŞIĞINDA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ TASARIMI

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

Okunma Sayısı: 1377


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.