MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EBRU AKGÜN YALÇIN TRT ANKARA RADYOSU’NDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ DEĞERLENDİRDİ



 
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akgün Yalçın, TRT Ankara Radyosu’nda yayımlanan ve Halûk Arığ’ın hazırladığı Hayat Sahnesi programına, 15 Ocak 2013 Salı günü katılarak Enerji Verimliliği haftası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 

 

Ebru Akgün Yalçın, ülkemizde enerjiye çok fazla para ödendiğini, enerji politikalarında dışa bağımlılığın en aza indirilmesi gerektiğini belirterek "Elektriğimizin yüzde 50`si doğalgazla üretiliyor ve ülke olarak yüzde 98 oranında dışa bağımlıyız."dedi.

Ebru Akgün Yalçın şunları söyledi; "Öncelikle enerjinin hayatımızdaki önemini vurgulamak gerekiyor. Şu an yaptığımız radyo yayının gerçekleştirilmesi enerji ihtiyacını gerekli kılan bir şey. Sanayi Devrimi`nden sonra bilimsel ve teknolojik gelişmeler artarak sürüyor. 20. Yüzyıldan sonra saat başı teknolojik gelişmelerle karşı karşıyayız. Enerjisiz bir yaşamı düşünmemiz söz konusu olamaz. Enerji yaşamımız için en büyük sebeplerinden birisi. Güvenlikten, iç politikaya, eğitim, çevrenin temel girdisi enerji.Enerji tasarrufu ve verimliliği farklı kavramlar. Enerji tasarrufu kısaca israf etmemek. Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmak anlamına geliyor. Enerji verimliliği tanımı içinde hem politik hem yatırımsal süreçler giriyor. Enerji verimliliğini, tüketilen enerji miktarının üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesi olarak tarif ediyoruz. Yeni enerji kaynaklarının bulunması, çevreci ekolojik yatırımların yapılması enerji verimliliği kavramı içine giriyor."

Her yıl düzenlenen Enerji Verimliliği haftasının önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını vurgulayan Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü, "Eskiden vatandaşlar buzdolabı alırken A sınıfı yerine daha ucuz buzdolaplarını alabiliyorlardı. Fakat bu süreci biraz daha atlattığımızı düşünüyorum. A sınıfı cihazların tercih edilmesini vatandaşlara önermekteyiz.Buzdolabı ısı kaynaklarından uzak yerleştirilmeli, duvarla arasında 10 cm`den az mesafe olmamalı, buzdolabını tıka basa ağzına kadar doldurmamalı. Derin dondurucudan aldığımız malzemeyi dışarıda çözmek yerine buzdolabının içinde çözmek gerekmekte.Tasarruflu ampullerin kullanılması çok büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlıyor. Ampulün üzerindeki tozu temizliğinin, bakımımın yapılması, gereksiz ampullerin yakılmaması enerji tasarrufu sağlamaktadır.Binalarda enerji yalıtımıyla ilgili yüzde 25-50`lere kadar enerji tasarrufu yapabiliyoruz. Isıtmanın içinde sadece elektrik yok, doğalgaz, kömür, fosil yakıtlar da bulunmakta. Enerji performansı yönetmeliği çıktı fakat vatandaş pratikte uygulama yapmakta sıkıntı yaşıyor. Yetkisiz kuruluşlar, kalitesiz malzemeler, yanlış enerji hesaplarıyla vatandaşlar düşündüklerinden daha fazla masraflar yaparak pek de tasarruf etmiyorlar. Çok kaliteli izolasyon malzemeleri var bir o kadar da yan ürünler var bunlar tercih edilmemeli. Binalarda enerji ihtiyacı hesabının düzgün yapılması gerekmekte. Çok kaliteli kombiler alıyoruz evlerimize bakıyoruz bizim konutumuzun enerji ihtiyacını karşılamıyor ve ısınamıyoruz diye feryat ediyoruz.Daha merkezi politikalara geçmek gerekmekte. Bütünlüklü politika olarak verilerimize baktığımız zaman yüzde 25 oranında hali hazırda kullanabileceğimiz enerji verimliliği imkanımız olabilir.Keban Barajı`nda bile yüzde 3,5`lik verim artışı sağlayabilmek gibi önümüzde hedefimiz var. Bu verimlilik şartlarını sağladığımız zaman biraz önce sözünü ettiğimiz fosil kaynaklardan uzaklaşıp yerli doğal kaynaklarımızı, yenilenebilir enerji kaynaklarımızı kullanabiliriz.Bakanın bir açıklaması vardı. Sayın Bakan ‘Van ve Dicle Bölgesi hariç kayıp kaçak oranlarının yüzde 8`ler civarında` olduğunu söyledi. Bizim çalışmalarımıza göre bu rakamlar biraz daha fazla. İletim ve dağıtım şebekelerindeki rehabilitasyon çalışmalarından sonra sıkça söylenen nükleer enerji santrallerinin yapılmasına ihtiyaç kalmayacaktır. Bütünlüklü bir enerji politikasına ihtiyacımız var.Kamuoyunda ciddi tartışmaları olan HES`ler var biliyorsunuz. Elimizde bulunan barajlarda verim artışı sağladığımız zaman Karadeniz`deki bir nehrimizi kurtarmış olacağız.Ülkemize baktığımızda üç tarafı denizlerle çevrili güneşi rüzgarı bol bir ülkeyiz. Bunların kullanımı için biraz daha cesaretli politikacılara ihtiyacımız var. Almanya gibi bir ülke enerjisini güneşten üretmek gibi hedef koyuyorsa önüne biz nükleer santral kolaycılığına kaçmamalıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek, bu alanda eğitim politikalarını revize etmek gücündeyiz ve potansiyelimiz var."

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ICCI 2024 FUARINA GİDİYORUZ

ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 548


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.